Prst ve středu provinciálu řádu kapucínů Jiřímu Štivarovi vrátil ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian. Kapucíni vzápětí barona v hrobce znovu pietně a neveřejně pochovali. „Prst zřejmě na konci 19. století někdo Trenckově mumii ukradl přímo v hrobce. Další osudy palce jsou nejasné. Můžeme jen spekulovat, jestli měla krádež zištný nebo mystický charakter,“ řekl muzejník Petr Vachůt.

Je možné, že zloděj šel po růženci, který měl Trenck v sepjatých rukou a prst přitom ukroutil. Jisté je, že se prst záhadně objevil ve sbírkách Muzea města Brna, které vzniklo v roce 1904 a přejalo část sbírek z tehdejšího Františkova muzea. Palec nyní mimořádně pečlivě prozkoumali antropologové. Navzdory mumifikované tkáni se jim unikátně podařilo zobrazit papilární linie, tedy získat dokonce i vojevůdcovy otisky prstů.

Video
Video se připravuje ...

Utržený prst Jiří Nováček

Stále zachovalý

Vědci při podrobném zkoumání na tomografu v nemocnici zjistili, že tělo mrtvého barona je i 268 let po jeho smrti stále kompaktní, pevné, jen hlava je oddělena. Do nemocnice na rentgen proto putovala ve zvláštní krabici. Samotný palec vědci oskenovali a zhotovili jeho virtuální trojrozměrný model. Ten bude dokonce pohyblivý. Odborníci zároveň chystají virtuální trojrozměrný model barona. Jednoho z nejobávanějších vojevůdců představí muzejníci veřejnosti v roce 2019, tedy 270 let po šlechticově smrti.

Legenda o Trenckovi

Plukovník Trenck nebyl na Špilberku ukován v řetězech, jak praví legenda. Jeho vězení bylo čestné, mohl třeba disponovat svým majetkem. Ve vězení začal vězeň Marie Terezie hodně a pravidelně jíst, trpěl však nečinností. To jej během dvou let v pouhých 38 letech prakticky zabilo. Rázný a krutý voják na sklonku života litoval svých hříchů a obrátil se na pokání.

Fotogalerie
12 fotografií