Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ke krádeži identity stačí jedna fotka: Hacker ukradne otisk prstu i ze 3 metrů

Stačí udělat tohle gesto a zkušený hacker vám může ukrást vaše tisky prstů na vzdálenost tří metrů.
 (Autor: Shutterstock)
Autor: pet - 
21. ledna 2017
14:32

Pokud si myslíte, že otisky prstů slouží jako nejlepší ochranný faktor pro uzamčení telefonu nebo například zabezpečení bytu, jste na omylu. Japonští vědci přišli na způsob, jak vaše otisky zkopírovat pouze prostřednictvím fotografie. Informoval o tom Seznam.cz

Rádi fotíte fotky, na kterých máte zdvižené dva prsty jako symbol vítězství, dáváte "palec hore" nebo jen máváte? Příště to zvažte. Pokud totiž bude nablízku nějaký schopný hacker, otisky prstů vám ukradne už ze vzdálenosti tří metrů. A co že by k tomu potřeboval? Fotoaparát s vysokým rozlišením a dobré světelné podmínky. Jak upozornil Seznam.cz, přesně tohle se podařilo vědcům z japonského Národního institutu informatiky, profesorovi Isao Echizenovi a jeho spolupracovníku Tateo Oganemu. Z fotografie, která byla velmi precizně zaostřena a dobře nasvícena, byla pořízena víceméně identická kopie bříška ukazováčku.

Stačí udělat tohle gesto a zkušený hacker vám může ukrást vaše tisky prstů na vzdálenost tří metrů. Stačí udělat tohle gesto a zkušený hacker vám může ukrást vaše tisky prstů na vzdálenost tří metrů. | Shutterstock

Profesor Echizen varoval: "Pokud podvodníci ukradnou otisk prstu a jsou schopni ho reprodukovat, mohou vytvořit falešnou kopii. S padělaným otiskem pak dokážou ukrást identitu oběti a získat například přístup k chytrému telefonu nebo se vloupat do zabezpečeného prostoru, jako je byt."

Děsivý na celé věci je fakt, že porovnaná kopie naskenovaného otisku vykázala téměř stoprocentní shodu s originálem.

Vědci zároveň vynalezli speciální druh fólie, který funguje jako biometrická rušička. Stačí, abyste si ji nalepili na bříška prstů, a předejdete tak možné krádeži. V dnešní době otisky prstů využívají nejmodernější technologie. Od chytrých telefonů přes tablety až po cestovní doklady nebo úřady provádějící imigrační řízení.

Nákup „za pět prstů“? Bude stačit jeden

Japonsko obecně není jen zemí vycházejícího slunce, ale prostorem pro výrobu nových technologií a různých „zlepšováků“. Proto není divu, že země už pracuje na způsobu, jak si odnést nákup pouze za pomoci vlastního otisku prstu.

I přestože jsou Japonci velmi inovativní národ, ochranné fólie proti riziku ukradení otisků budou uvedeny na trh přibližně až za dva roky. Do té doby se všichni budeme muset spokojit s běžnými rukavicemi. Dobrou zprávou ale je, že podle výzkumů hackeři prozatím nedisponují žádnou technologií, která by uměla ukrást otisky prstů z pouhé fotografie. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi