Vědci se totiž rozhodli zjistit, jak přesně vypadal. A jak jeho zdraví ovlivnila zranění, která během divokého života prodělal. U příležitosti blížícího se kulatého výročí smrti barona Trencka totiž experti chystají výjimečný projekt, jehož výsledkem bude trojrozměrný model Trenckovy podoby!

Vědci si přijeli v sobotu Trenckovu mumii naskenovat a do milimetru přeměřit. V rakvi v hrobce provedli fotogrammetrickou dokumentaci, pak mumii převezli do Fakultní nemocnice, kde barona vyšetřili moderními neinvazivními radiodiagnostickými metodami.

„Bylo pro mě překvapením, že i téměř po 300 letech je tělo poměrně dobře zachované a že kromě kostí jsou v něm vidět další struktury jako šlachy. Ale chybí mu několik článků prstů,“ řekl profesor Vlastimil Válek, který výzkum vede.

„Po skenování je zřejmé, že v těle není žádný projektil, což vyvrací jednu legendu, že mu po zásahu zůstala střela v těle,“ podotkl Petr Vachůt z Muzea města Brna.

Kdo byl Baron Trenck?

Jeden z nejznámějších brněnských vězňů, svobodný pán František Trenck, byl vojenským velitelem, vedl pandury, uspěl také ve válkách o rakouské dědictví. Byl vášnivý bojovník s prudkou emotivní povahou, která mu nadělala mnoho nepřátel. Po sérii intrik byl roku 1745 odsouzen k trestu smrti, který Marie Terezie nechala roku 1746 zmírnit na doživotí na Špilberku. Před smrtí v roce 1749 rozdal veškerý majetek a dal se na cestu pokání. Nechal se pohřbít v kapucínské hrobce, kde bylo jeho tělo díky zvláštním podmínkám přirozeně mumifikováno. Není však kompletní. Na přelomu 19. a 20. století někdo z mumie ukradl palec levé ruky, který se za nejasných okolností dostal do sbírek MuMB.

Fotogalerie
8 fotografií