Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusové útočili v Záporoží a poblíž Chersonu. Ukrajina hlásí mrtvé civilisty

Autor: ČTK, swp - 
3. ledna 2024
15:25

Životy tří civilistů si vyžádalo ruské ostřelování vsi Plavni v Záporožské oblasti a vsi Sadove v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny, uvedl dnes na webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Při ranním ostřelování města Hirnyk na východě země utrpěl zranění šestnáctiletý mladík, uvedla prokuratura podle serveru RBK-Ukrajina.

„Nepřátelský dělostřelecký granát připravil o život dva obyvatele vsi Plavni: čtyřiapadesátiletého muže a třiašedesátiletou ženu,“ uvedl náčelník oblastní vojenské správy Jurij Malaško na sociální síti Telegram. Při ostřelování města Orichiv byla zraněna také šestasedmdesátiletá žena, dodal.

Dělostřelecká palba

„Ruská armáda zabila staršího muže v Sadovem. Okolo 11:10 (10:10 SEČ) okupační vojska spustila dělostřeleckou palbu. Jeden z granátů zasáhl obytný dům. Pod jeho troskami zahynul místní obyvatel,“ napsal na telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin.

Od předloňského listopadu, kdy ukrajinská armáda osvobodila území na pravém, západním břehu Dněpru, Rusové zabili 230 civilistů a více než 900 zranili, uvedl náčelník chersonské vojenské správy Roman Mročko.

Zranili mladíka 

„Ruská vojska v 7:30 (6:30 SEČ) ostřelovala z děl město Hirnyk. Jeden z granátů zasáhl soukromý dům, ve kterém byla matka s nezletilým synem. Šestnáctiletý mladík utrpěl zranění,“ uvedla prokuratura podle portálu. Chlapce převezli do nemocnice, kde mu lékaři zjistili poranění hlavy a nohy.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Hirnyk leží asi padesátku kilometrů západně od Doněcka, který je v ruských rukou již od jara 2014, kdy Rusko v odvetě za svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče prozápadními demonstranty v Kyjevě anektovalo Krym a rozdmýchalo povstání separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny.

Video  Mrtví a zranění po útoku na Belgorod: Podle Ruska zabíjely i české raketomety  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa