Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dvojí metr: Kreml dusí účastníky nahé party, přitom Putin za čečenské války šel klidně na striptýz

Autor: mav, swp - 
2. ledna 2024
05:00

Ruští politici i prorežimní média zuří kvůli lechtivému mejdanu, kde se sešli polonazí prominenti. Účastníci se po tlaku z různých stran kají a omlouvají, že něco takového v době bojů na Ukrajině není vhodné. Přitom však Vladimir Putin za jiné války hýřil na obdobném večírku, v divočejším striptýzovém klubu.

Roku 1999 se Ruská federace potýkala s jinou válkou, v Čečensku (tou druhou). Prezident Boris Jelcin i kvůli jejímu zvládnutí angažoval Vladimira Putina, veterána tajné služby KGB. V červenci ho postavil do čela nástupnické služby FSB, o dva týdny později už z něj udělal premiéra. Proti čečenským bojovníkům za samostatnost zakročil tvrdě, čímž si vydobyl popularitu mnohých Rusů. Poslední den roku 1999 pak Boris Jelcin odstoupil a přenechal nejvyšší post v zemi do jisté míry překvapivě právě Putinovi.

Týden před tím ovšem premiér se svými ministry řešil i docela něco jiného než obléhání a brutální bombardování čečenské metropole Grozného. „Zasedali“ v Petrohradě ve věhlasném erotickém klubu, jak později odhalil investigativní deník Nezavismaja Gazeta (NG). K 31. prosinci 2023 byla zpráva stále dohledatelná na jejím webu.

„Dne 25. prosince 1999 kolem 19.00 obklíčili členové bezpečnostní služby prezidenta Ruské federace noční klub Luna v Petrohradě. Vzali pod ochranu všechny prostory, vchody a východy a omezili dopravu na Voznesenském prospektu. Do kuchyně umístili stráž, kontrolovali certifikáty kvality potravin, nealkoholických a alkoholických nápojů,“ psala NG roku 2002. To už byl Putin prezidentem, ale ještě byly poměry v Rusku poměrně svobodné.

„Luna je jeden z elitních zábavních a erotických klubů v ‚Benátkách severu‘, který se nachází mezi Fontankou a Gribojedovovým kanálem. Zabírá dvě patra stylové budovy, ve dvou sálech - dolním a horním s tmavomodrými stěnami je pološero, na mahagonových stolech svítí červené svíčky, do červených sametových křesel se vejde 100 osob. Klub funguje nepřetržitě,“ popsal deník atmosféru podniku, do nějž chodila kulturní i podnikatelská elita Petrohradu - a vodila tam i západní hosty. Putina nevyjímaje, před kariérou na federální úrovni byl náměstkem petrohradského primátora.

„Možná, že lákadlem bylo hudební a taneční vystoupení: luxusní dekorace, originální hudba, třepotající se peří, třpytivé kamínky, půvabné tanečnice… Show má všechno: fascinující tanec hadí ženy, lásku nosiče a služky, temperamentní býčí zápas, v němž se v obratnosti utkávají silný býk a křehká toreadorka,“ líčil deník. „V hojném počtu jsou k vidění ňadra tanečnic velikosti 2, 3 a 4 - půvabná, pevná, vzrušená, chvějící se, smyslná, planoucí, nadšená, volná, zlatá, zasněná, šťastná…“

Vodka a striptérka

„I přes zvýšená bezpečnostní opatření jsme ten večer klub neuzavřeli,“ popsal Gennadij Ozerov, generální ředitel Luny, listu Express Gazeta. „Vladimir Vladimirovič k nám přišel v doprovodu několika ministrů. Společnost se usadila ve druhém patře, přímo před pódiem.“

Jakkoliv se Putin prezentuje jako muž střízlivé nátury, tady prý popil (vodku Ruský standard) i potancoval. „Zachytila jsem na sobě jeho pohled,“ vzpomínala striptérka Oksana pro NG, „a začala jsem se stydět - byla jsem skoro nahá.“ Zanechal také štědré spropitné, a nejen to.

„Putin se choval velmi otevřeně,“ dodal Gennadij Ozerov. „Uvolněně se bavil s návštěvníky a povídal si s jednou z tanečnic. Vedení klubu ji pověřilo, aby si od Vladimira Vladimiroviče vzala autogram. Samozřejmě poslali nejhezčí dívku našeho pořadu, takže ji vážený host nemohl odmítnout. Putin se projevil jako galantní gentleman: Dal jí podpis a poděkoval za potěšení.“

K autogramu připojil i přání štěstí do nového tisíciletí, zbývalo jen pár dní do roku 2000. A tak si ho podnik coby velkou cennost zarámoval: „Onen striptýzový klub dokonce měl plaketu s Putinovým podpisem,“ tweetuje nyní - v kontextu aféry „skoronahé party“ - Carl Schreck z Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda. Podpis podle jeho redakce odpovídá tomu, jak Putin podepisuje oficiální dokumenty. Plaketa na místě vydržela nejméně do roku 2003.

Podnikatel Maxim Freidzon Svobodné Evropě potvrdil, že do Luny Putin během své magistrátní kariéry chodil - sám se tam s ním nejméně třikrát setkal. „Byl to normální striptýzový klub. Za barem byly holky, s nimiž jste mohli jít do místnosti.“ Dnes už tam klub není, budovu využívá univerzita. 

K nafouknutému skandálu „polonahé party“ se Putin veřejně nevyjádřil, pro ruská média, politiky a sociální sítě jde však o záležitost prvořadého významu. Přitom tam zdaleka nedocházelo k takovým „divočinám“ jako v Luně každý den. Bohatí a slavní si jen zaplatili velké peníze za to, že se mohli předvádět ve více či méně cudném erotickém prádle.

Video  Skandální polonahá party ruské smetánky v Moskvě: Raper s ponožkou na penisu a odhalené celebrity  - Reuters, foto: Profimedia.cz
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa