Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Stres z války řeší v Kremlu alkoholem. Úředníci každé ráno „vyžahnou“ flašku vodky, tvrdí zdroj

Autor: DVL, swp - 
18. června 2023
05:00

Objevily se zprávy o tom, že řada vysoce postavených ruských politiků, úředníků a gubernátorů začala nadměrně užívat alkohol kvůli válce na Ukrajině. Alkoholismus se měl údajně ještě zhoršit kvůli nedávno oznámené ukrajinské protiofenzivě. Vladimir Putin je chováním svých nejbližších spolupracovníků znepokojen, píše server New York Post

Vystresovaní zaměstnanci Vladimira Putina – včetně prominentních politiků, guvernérů a členů ruské elity – začali pít víc než kdy dřív od té doby, co začala válka na Ukrajině. Se zprávou přišel nezávislý ruskojazyčný web Verstka, který citoval rozličné zdroje z politických a obchodních kruhů v Rusku. Alkoholismus se mezi Putinovými kumpány rozmohl.

„Řekněme to takhle: dříve ne všichni z prezidentovy administrativy začínali den se sklenkou vodky v ruce,“ sdělila deníku osoba obeznámená se situací. „Teď takových lidí znám mnohem víc a někteří z nich přešli od skleničky k  láhvi.“

Dokonce ani někteří z nejvyšších představitelů nejsou vůči alkoholismu imunní. Bývalý prezident Dmitrij Medveděv, který nyní působí jako místopředseda Rady bezpečnosti, často v opilosti na sociálních sítích vyhrožuje Západu jadernými zbraněmi.

Má se také za to, že Medveděv vyrábí vlastní načerno pálené lihoviny na svém pozemku. Láhve údajně nabízí jako dary členům vlády a hostujícím zahraničním lídrům.

Dříve na oficiálních státních banketech v Moskvě nebyla hostům servírována více než jedna láhev. Nyní to je však láhev a půl až dvě láhve, uvedl zasvěcený pracovník Kremlu.

„Sedí jako sněhulák“

Nadměrné užívání alkoholu se však neomezuje pouze na hlavní město Ruska. Vysoce postavení úředníci v dalších regionech státu popíjejí stejně jako jejich moskevští soudruzi. „Gubernátoři vynechávají schůze, užívají nelegální látky… na akce přicházejí v opilosti,“ řekl zdroj.

Jiný zdroj popsal typický den v životě jednoho nejmenovaného gubernátora, který je již dlouho znám svou inklinací k alkoholu, ale v poslední době je na tom obzvláště špatně. „Den začíná tak, že zaměstnanci buď hledají guvernéra, nebo se ho snaží vzbudit voláním. Je tam dokonce speciální zaměstnanec, který má za úkol gubernátora hledat,“ řekl zdroj.

Když se ho podaří najít, je převezen do práce, kde na kocovinu popíjí koňak, než se zúčastní několika schůzek, do kterých se aktivně nezapojuje, místo toho „sedí jako sněhulák“, tvrdí dále zdroj. Po schůzce se gubernátor odebere k obědu, kdy také pije alkohol. Následně tráví hodiny opíjením se v místní restauraci nebo v lázních. Zatímco si dopřává likér, pouští si sovětské písně.

Gubernátor se údajně vždycky rád napil, ale nyní se jeho alkoholismus zintenzivňuje. Může za to nervové vypětí způsobené novinkami o válce, nátlak z Kremlu a od lokálních elit, uvedl zasvěcenec.

Další vicegubernátor z jiné oblasti, která se nachází v blízkosti Uralu, se přiznal novináři z Verstky, že od vypuknutí války hodně pije a nedokáže s tím vůbec přestat.

Danil Novikov, člen ruské neziskové organizace Fond boje s korupcí, kterou odstartoval vězněný ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj, uvedl, že představitelé ruské vlády v posledních letech skladují vodku, koňak, víno a šampaňské ze zahraničí. „Ani válka ani sankce nezastavily nákup alkoholu,“ řekl Novikov s tím, že přestože se některé zahraniční společnosti veřejně zavázaly, že zastaví vývoz do Ruska, ve skutečnosti se tak nikdy nestalo.  

Vede luxusní koňak

Žízniví úředníci Kremlu si oblíbili především premiérové značky koňaku, jako je například Remy Martin Louis XIII, vzácné ročníky francouzského vína Chateau Margaux. Tyto „poklady“ mají po ruce ve svých kancelářích.

Pro novináře vypovídaly tři zdroje, včetně člena ruského parlamentu a úředníka Kremlu, který potvrdil, že na začátku března předchozího roku – a především od zahájení ukrajinské protiofenzivy v posledním týdnu -  se představitelé Ruska obrátili k alkoholu, aby se vyrovnali se stresem. Jenom na večeřích se podává a konzumuje obrovské množství vodky a koňaku, včetně francouzské vodky Grey Goose a polské vodky Belvedere.

„Nejděsivější věc je, že dokonce i některé ženy začaly beze studu pít – i ty vysoce postavené,“ uvedl zdroj.

Sám ruský prezident Putin alkohol skoro nepije a údajně je háklivý na alkoholiky a vůbec ty, kteří si rádi „dopřejí“. Putin, který je dlouhodobým zastáncem zdravého životního stylu a má rád sport, je známý tím, že na své ministry a vojenské vůdce během schůzek slovně útočí.

Údajně je nadměrným pitím svých nejbližších spolupracovníků znepokojen, řekl, že by se měli umět vypořádat se stresem snadno i bez pomoci alkoholu.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

Zobrazit celý online

Video  Exploze Kachovské přehrady: V Chersonské oblasti ji vyhodili do vzduchu!  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa