Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Česká diplomacie píše do OSN: Za oběti může pouze Rusko! Česko lituje každé ztráty života

Autor: ČTK - 
31. prosince 2023
09:36

Česká diplomacie v dopisu zaslaném Radě bezpečnosti OSN vyjádřila lítost nad oběťmi konfliktu na Ukrajině. Za ztráty životů na obou stranách podle ní nese odpovědnost Rusko, jež válku svou agresí vyvolalo. Česko také potvrdilo svou podporu Ukrajině, uvádí dokument, který na síti X zveřejnil účet UN Report, jenž publikuje materiály z OSN.

Rusko na sobotní večer svolalo zasedání Rady bezpečnosti OSN kvůli ostřelování ruského Belgorodu a žádalo, aby se jednání zúčastnil i český zástupce, který by vysvětlil dodávky českých zbraní na Ukrajinu.

Ministerstvo zahraničí účast českého diplomata odmítlo se zdůvodněním, že Česko nebude sloužit ruské propagandě.

České diplomatické zastoupení při OSN následně poslalo Radě bezpečnosti dopis se svým stanoviskem k záležitosti.

„Česko lituje každé ztráty života způsobené nelegální a nesmyslnou agresivní válkou, kterou Rusko vede proti Ukrajině už téměř dva roky. Je to pouze Rusko, kdo je zodpovědný za desítky tisíc obětí na obou stranách konfliktu,“ uvádí dokument. Potvrzuje českou podporu Ukrajině, která je podle diplomacie plně v souladu s mezinárodním právem.

„Rusko bohužel opakovaně využilo platformu Rady bezpečnosti k šíření dezinformací a propagandy ohledně války. Nemáme důvod se domnívat, že dnešní (sobotní) jednání bude v něčem jiné, a proto se Česko nezúčastní,“ uvádí dopis.

Jasná a dlouhodobá česká pozice je, že Rusko musí okamžitě zastavit tuto válku a stáhnout své jednotky z celého území Ukrajiny. Je to jediná cesta ke spravedlivému a trvalému míru v souladu s Chartou OSN, uzavřela česká diplomacie.

Moskva obvinila ukrajinské síly ze sobotního ostřelování ruského Belgorodu u ukrajinských hranic. Podle dnešních údajů ruských úřadů si ostřelování vyžádalo 22 mrtvých a přes 100 zraněných. Ukrajina podle Moskvy použila k útoku mimo jiné raketomety RM-70 Vampire české výroby.

Česko bylo jednou z prvních zemí, které poskytly Ukrajině vojenskou pomoc poté, co ji loni v únoru Rusko napadlo. Do začátku letošního října Ukrajině darovalo nepoužívaný vojenský materiál ze zásob české armády v pořizovací ceně 6,2 miliardy korun, zůstatková hodnota činila 1,2 miliardy. Zbraně na Ukrajinu posílají i čeští zbrojaři, na Ukrajinu vyvezli vojenský materiál za desítky miliard korun. Kromě podpory organizované státem se do vyzbrojování Ukrajiny zapojuje i veřejnost prostřednictvím sbírek.

Rusko v pátek provedlo největší vzdušný útok na Ukrajinu od začátku invaze loni v únoru. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu uvedl, že útok si vyžádal 39 životů a desítky zraněných. V sobotu ruský útok zasáhl obytný dům v centru Charkova, zraněno bylo 26 lidí.

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video  Mrtví a zranění po útoku na Belgorod: Podle Ruska zabíjely i české raketomety.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa