Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusové při obřím útoku zasáhli porodnice i obchody. Prezident Pavel: Nelidské chování!

Aktualizováno -
29. prosince 2023
19:17
Autor: ČTK, simao - 
29. prosince 2023
12:28

Rusko v noci na pátek a v pátek ráno podniklo další opravdu rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu. Ukrajinské úřady informují o obětech, zraněných i škodách. Zasaženy byly porodnice, školy, nákupní centra i bytovky. Útoky hlásí většina velkých ukrajinských měst. Nesmíme se stát otupělí vůči nelidskému chování, uvedl na sociální síti X v reakci na útoky prezident Petr Pavel. Podle něj nesmíme polevit v podpoře Ukrajiny.

„Porodnice, vzdělávací instituce, nákupní centrum, vícepodlažní a soukromé budovy, komerční sklady, parkoviště. Kyjev, Lvov, Oděsa, Dnipro, Charkov, Záporoží a další města,“ napsal na telegramu Vlodymyr Zelenskyj, podle něhož Rusko použilo téměř všechny typy střel, které má ve svém arzenálu. „Na údery teroristů určitě odpovíme,“ dodal prezident.

Rusko dnes na Ukrajinu zaútočilo všemi prostředky: drony, střelami balistickými, s plochou drahou letu i hypersonickými, řekl podle serveru Ukrajinska pravda mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat.

„Ve skutečnosti letělo všechno... akorát Kalibry nebyly,“ uvedl Ihnat v televizním vysílání s odkazem na ruské střely. Jinak Rusové podle něj použili hypersonické střely Kinžal, střely balistické i ty s plochou drahou letu, protiletadlové střely S-300 upravené k útokům na pozemní cíle i útočné bezpilotní drony Šáhed.

Velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj na telegramu oznámil, že Rusové vyslali na Ukrajinu celkem 158 zbraní útočících ze vzduchu – kromě různých typů střel také útočné drony. Protivzdušná obrana podle něj zlikvidovala 27 bezpilotních letounů a 87 řízených střel. „Napadeny byly objekty kritické infrastruktury, průmyslové a vojenské objekty. Bohužel jsou mrtví a zranění,“ dodal Zalužnyj.

Zemřel i známý basketbalista

Podle zástupce kanceláře ukrajinského prezidenta si dnešní útoky vyžádaly nejméně 26 obětí a přes 120 zraněných. Zprávy z regionů však už mezitím naznačují, že mrtvých je nejméně 31, napsala agentura Reuters. Údery navíc pokračovaly i odpoledne, kdy Rusové zaútočili na město Smila v Čerkaské oblasti.  

Podle velitele ukrajinského letectva Mykoly Oleščuka šlo o nejmasivnější vzdušný úder od začátku ruské invaze před 674 dny.

Ve Lvovu na západě Ukrajiny přišel při ruském útoku o život známý basketbalista Viktor Kobzystyj, který reprezentoval Ukrajinu na mistrovstvích Evropy v letech 2001 a 2005, v současnosti působil jako trenér, napsal na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na lvovskou radnici a šéfa basketbalového svazu.

„Bylo to děsivé. Přilétající střela hučela a vše se třáslo. Nevěděla jsem, co dělat. Chtěla jsem utéct do krytu. Když jsem vešla do koupelny, zrcadlo sletělo ze zdi,“ vylíčila agentuře Reuters Marija z Kyjeva.

Lipavský: Další ruský barbarský útok

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal podle agentury Reuters uvedl, že invazní armáda se zaměřila na sociální a kriticky důležitou infrastrukturu. Agentura AP ruský vzdušný úder vyhodnotila jako zřejmě největší během celé invaze. Moskva se nevyjádřila.

„Další ruský barbarský útok na Ukrajinu, další důkaz toho, že musíme v podpoře bránící se Ukrajiny vytrvat. Nesmíme dovolit, aby Rusko uspělo se svou zvrácenou imperialistickou invazí,“ reagoval na sociální síti X český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Dnešní masivní ruské útoky na Ukrajinu si bohužel vyžádaly další nevinné oběti. Nesmíme se stát otupělí vůči nelidskému chování. A především nesmíme polevit v podpoře Ukrajiny,“ uvedl prezident Petr Pavel.

Ministerstvo zahraničí posléze na síti X uvedlo, že nejde o válku „kdesi daleko“, ale v Evropě. „Rusko se nezdráhá napadat bezbranné obyvatelstvo, mezi poničenými objekty jsou i školy a dětská školka. Česko pevně stojí za Ukrajinou a podpoří potrestání válečných zločinců,“ uvedl úřad.

Ruské údery jsou ukázkou „strašlivé reality“, které tato země čelí, uvedla koordinátorka OSN pro humanitární pomoc Ukrajině Denise Brownová.

„Pro ukrajinský lid je to další nepřijatelný příklad strašlivé reality, které čelí,“ uvedla na sociální síti X Brownová a důrazně odsoudila „vlnu nenávistných útoků na obydlené oblasti Ukrajiny“.

Sunak: Putin se nezastaví před ničím

Podle britského premiéra Rishiho Sunaka poslední vlna masivních útoků ukazuje, že ruský prezident Vladimir Putin se „nezastaví před ničím“, informovala agentura AFP.

„Tyto rozsáhlé útoky na ukrajinská města ukazují, že Putin se nezastaví před ničím, aby dosáhl svého cíle vymýtit svobodu a demokracii. Nenecháme ho vyhrát,“ uvedl Sunak. Vyzval také k podpoře Kyjeva „tak dlouho, jak to bude nutné“.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Řehka: U války s Ruskem bychom byli od první vteřiny.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa