Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kontroverzní a nešťastné výroky politiků 2023: Nutella, za bouřky u Nejedlého i Česko pryč z OSN

  • Autor: ver - 
    31. 12. 2023
    10:58

    Ani politická scéna uplynulého roku se neobešla bez špetky kontroverze a bizáru. Z úst politiků jsme tak slyšeli nesmyslné výmluvy, nevhodné komentáře i emotivní výlevy, kterých mnozí z autorů velmi brzo litovali. Toto je výběr těch nejlepších hlášek, jichž se nám od politiků v roce 2023 dostalo.

  • 1.Fialova slavná Nutella

    Premiér Petr Fiala (ODS) na začátku listopadu zavítal do Německa, aby srovnal kvalitu a ceny výrobků v zahraničí a u nás. Video, které následně vydal na sociálních sítích, se stalo terčem posměchu a sám premiér následně ve studiu Blesku přiznal, že se nepovedlo.

    „Já to nejím, ale já myslím, že některé z mých dětí, možná všechny, to docela rády mají,“ odpověděl Fiala moderátorovi Blesku, když se ho ptal na to, zda on sám má Nutellu, která byla „hvězdou“ jeho videa, rád.

    Video Fiala pro Blesk o videu s Nutellou: Nepovedlo se... A ani ji sám nejím. - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 2.Vystoupení z OSN podle Černochové

    Na konci října se ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na sociální síti X rozčílila nad rezolucí, kterou Organizace spojených národů přijala v souvislosti s děním na Blízkém východě.

    „Stydím se za OSN. Dle mého názoru - nemá ČR - v organizaci, která fandí teroristům a nerespektuje základní právo na sebeobranu, co pohledávat. Vystupme,“ napsala tehdy Černochová. Česká republika byla jednou ze 14 členských států OSN, která se postavila proti rezoluci vyzývající k humanitárnímu příměří v Pásmu Gazy.

  • 3.Babiš bral svůj výrok rychle zpátky

    V lednové debatě České televize před druhým kolem prezidentských voleb předseda hnutí ANO Andrej Babiš řekl, že by nepomohl Polsku a pobaltským státům v případě napadení. „Ne, určitě ne. Já chci mír, já nechci válku. A v žádném případě bych neposílal naše děti a děti našich žen do války,“ prohlásil Babiš.

    Otázku mu moderátor položil v souvislosti s probíhající válkou na Ukrajině. Babiš svůj výrok ještě tentýž večer opravoval na twitteru (nyní X). „V duelu ČT jsem vůbec nechtěl odpovídat na hypotetickou otázku o napadení Polska nebo Pobaltí. Jsem přesvědčený, že se to nestane, a nechci to vůbec připouštět. Je zodpovědností světových politiků, aby válce zabránili,“ napsal tehdejší prezidentský kandidát. „Pokud by ale došlo reálně k napadení, pochopitelně bych dodržel článek 5. O tom není debata,“ dodal.

    Andrej Babiš překvapil a přišel do duelu ČT proti Pavlovi (22. 1. 2023). Andrej Babiš překvapil a přišel do duelu ČT proti Pavlovi (22. 1. 2023). | Reprofoto ČT

  • 4.Blažek bez deštníku

    Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v srpnu strávil pět hodin v restauraci s bývalým poradcem exprezidenta Zemana Martinem Nejedlým. Tuto schůzku následně označil za náhodu. Venku totiž probíhala silná bouřka, a tak ji musel v restauraci přečkat. „Prosím vás, tomu vy nebudete věřit… Já tady bydlím za rohem,“ vysvětloval zaskočený Blažek, proč sedí u jednoho stolu s kontroverzní postavou s vazbami na Rusko.

    „Byla obrovská bouřka, já bydlím tady za rohem a tady jsme se potkali. To je všechno,“ dodal. Později nechtěl přiznat, o čem si při tomto „náhodném“ setkání povídali. „O všem možném. Pořád je co si vykládat,“ řekl Blažek, jenž dodal, že neřešili nic, co by bylo jakkoliv veřejně zajímavé.

    Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) | Úřad vlády ČR

  • 5.Zlo jménem Putin

    Ministr vnitra Vít Rakušan se netají svou averzí vůči ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. V únorovém vysílání pořadu Epicentrum dokonce řekl, že „v téhle chvíli Putin představuje zlo“. Zdůraznil také ostudu, kterou pro Rusko jeho dosavadní snažení na ukrajinské frontě znamená.

    „Obrovitánská ruská armáda po roce války nedokázala porazit Ukrajinu, nedokázala územně postoupit někam dále. Je to samozřejmě obrovská ruská ostuda a on (Putin) musí tu věc prezentovat tak, aby i ta ruská veřejnost, mnohokrát zblblá propagandou, která je velmi silná, neprokoukla, že je to obrovský ruský příběh neúspěchu, ze kterého hledají marně nějaké východisko,“ řekl Blesku Rakušan.

    Byl to právě Rakušan, kdo loni nechal na budovu ministerstva vnitra vyvěsit obrovský plakát s portrétem Putina ve vaku na mrtvoly. Letos v prosinci se mu to vrátilo, když se podobný billboard objevil u silnice poblíž Českého Brodu na Kolínsku. Plakát s ministrem vnitra ve vaku na mrtvoly byl doplněn textem „Vít Rakušan s celou rodinou“. Rakušan později uvedl, že plakáty „ustojí“, ale zmínku o rodině považuje za nechutnou.

    Video Rakušan pro Blesk: Obří ruská ostuda, zlo Putin a vzkaz „vyvolávačům paniky“! Pomáháme především Čechům. - Markéta Volfová
    Video se připravuje ...

  • 6.Kuřecí je kuřecí

    Kontroverzní výroky jsou téměř jistotou, kdykoliv se na politické scéně začnou řešit sňatky stejnopohlavních párů. „U nás na jihu Čech je hovězí hovězí, kuřecí je kuřecí. Všechno má svoje názvy. Pro mě manželství vždycky zůstane svazkem mezi mužem a ženou,“ prohlásil v červnu na půdě Poslanecké sněmovny poslanec Šimon Heller (KDU-ČSL).

    Novela zákona, která by umožnila manželství stejnopohlavním párům, ve Sněmovně prošla do druhého čtení a zákonodárci se jí budou věnovat začátkem příštího roku. Poslanci budou rozhodovat i o návrhu SPD, který počítá s ústavním zakotvením manželství jako svazku muže a ženy.

  • 7.Kdo umí, umí

    Velké debaty provázely rozhodnutí, zda zavést spotřební daň na takzvaná tichá vína. Experti prosazovali její zavedení, vláda však nakonec rozhodla jinak. Tichá vína se tak stala jediným alkoholem, ze kterého se v Česku neplatí spotřební daň. O to se významně zasazoval i bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

    „To byl dobrý tah, co? To bych se nemohl vrátit. To bych nemohl jezdit na víkendy domů. To vůbec nepřipadalo v úvahu,“ řekl Nekula reportérovi ČT. „Byl to docela majstrštyk. Kdo umí, umí,“ chvástal se někdejší ministr.

  • 8.Péro na hlavě

    Vášnivou debatu v dubnu zažili 1. místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). V pořadu ČT si tak Havlíček vyslechl, že „vždycky semele páté přes deváté a pak z toho vyleze něco, co má konzistenci jako vodňanské kuřecí párky“.

    To si ale stínový premiér nenechal líbit a pokusil se vtipně okomentovat Síkelovu aktuální náladu. Moc se mu to ale nepovedlo. „Připadáte mi dneska jako smutný náčelník indiánů, co přišel o péro,“ řekl Havlíček, jenž urychleně dodal: „Myslím tím na hlavě.“

  • 9.Huawei, jo?

    Terčem kritiky se stala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), když v březnu na tiskové konferenci komentovala telefon, který použila novinářka, aby si přednes předsedkyně vládní TOP 09 nahrála.

    „Huawei, jo? Fakt?“ zeptala se Pekarová Adamová. „To nevím, jestli je dobrý teda. Nemáte na iPhone?“ dodala. Před elektronikou značky Huawei totiž dlouhodobě varují Evropská komise, vlády evropských států i administrativa USA. Pekarová Adamová se za svůj výrok později omluvila.

    Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v pořadu Epicentrum (16. 10. 2023) Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v pořadu Epicentrum (16. 10. 2023) | Blesk:Jakub Poláček

  • 10.Když rány rozdáváte, musíte je i přijímat

    Na bonmoty není specialistou jen bývalý prezident Miloš Zeman. Jeden si schovala i šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová, a to do studia Blesku, kde hovořila o hádce ministra financí Zbyňka Stanjury a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

    „Dovolím si bonmot: Když rány rozdáváte, musíte je umět i přijímat,“ řekla v prosinci Schillerová s tím, že rodiny by nicméně do politických půtek zatahovány být neměly.

    Video Schillerová v Blesku kritizovala Fialu i návrh minimální mzdy. - Maxmilián Nový, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Manowar ( 1. ledna 2024 00:24 )

Já mám na hlupáky čich rudý noku,proto to bylo tak rychlé,pozdravuj Zdravý rozum,nemusí před každým příspěvkem psát,co mu chybí. 😁

bleskovka ( 1. ledna 2024 00:11 )

Doufám,že se rudý noku v pořádku vrátíš,byla by to škoda,už jsme tady přišli o rudého noka flora. 😁 😁 😁

Manowar ( 31. prosince 2023 17:08 )

Kam jedete,šťastnou cestu rudí noci. 😁

Marie Bursikova ( 31. prosince 2023 15:39 )

Sestava již od pohledu je jako Silvestr ,křeč. Pirát ten je repre ,Tomio, soudruh Babiš a další tragedi

krapotkin ( 31. prosince 2023 15:24 )

Asi proto, že "prácechtiví" černoušci zůstávají va Francii a Itálii, kde je čekají blahobytné sociální dávky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa