Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Spory o manželství pro všechny na výboru: „Nebude stát ani korunu navíc, učiní mnoho lidí šťastnějšími“

Autor: ČTK - 
22. listopadu 2023
13:02

K poslaneckému návrhu na uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry nepřijal sněmovní ústavně-právní výbor žádné stanovisko. Ve výboru se nenašel dostatečný počet hlasů pro podporu původní novely občanského zákoníku. Návrh doporučení plénu na její zamítnutí nikdo nepodal.

Právní výbor předtím nepodpořil ani dvojici pozměňovacích návrhů. Podle prvního z nich by stejnopohlavní páry nevstupovaly do manželství, ale do partnerství, ovšem se všemi právy a povinnostmi, jako mají manželé. Druhá úprava předpokládala rovněž pojmenování svazku dvojice homosexuálů jako partnerství a práva vyjma volného osvojení dětí.

„Zákon nás nebude stát ani korunu navíc, ale učiní mnoho lidí šťastnějšími,“ hájil za předkladatele novelu občanského zákoníku Josef Bernard (STAN). Pro podporu novely nakonec hlasovalo osm přítomných členů výboru, šest jich bylo proti a tři se hlasování zdrželi. Hlasování o pozměňovacích návrzích dopadlo obdobnými poměry.

Lidé stejného pohlaví by podle novely občanského zákoníku měli v manželství stejná práva, jako je nyní mají žena a muž. Jde například o vznik společného jmění, nárok na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a o přístup k náhradní rodinné péči. Registrované partnerství, do něhož mohou homosexuálové a lesby vstupovat nyní, by jako institut prakticky zaniklo.

Lidovecký návrh bez rodičovských práv

Členové výboru pak odročili projednávání jiné poslanecké předlohy, jež by zakotvila ústavní ochranu manželství jako svazku muže a ženy. Ve Sněmovně je také lidovecká novela zákona o registrovaném partnerství a dalších zákonů. Zavedla by partnerství, v němž by homosexuální dvojice požívaly prakticky stejná majetková a sociální práva jako manželé, ovšem bez rodičovských práv. Sněmovní plénum ji v úvodním kole ještě neprojednalo.

Video  Boj o manželství pro všechny: „Někteří hrají tuhle hru dost ostře,“ říká právnička  - Markéta Volforvá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Gemino Gemello ( 22. listopadu 2023 14:34 )

To fakt potřebují k tomu, aby byli šťastnější, prolomit institut manželství, které bylo vždy svazkem muže a ženy? Já myslel, že ke štěstí stačí, když se mají dva rádi. Ale to zřejmě platí jen u normálních, heterosexuálních párů..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa