Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vztyčené prostředníčky pro odpůrce manželství pro všechny. Nic jiného si nezaslouží, říká poslanec Kolář

Autor: amb, ula - 
21. listopadu 2023
05:00

„Ve chvíli, kdy někdo o jejich mamince, o mojí partnerce napíše, že to je coura nebo kurva, tak si jiné gesto nezaslouží," říká pro Blesk Zprávy poslanec Ondřej Kolář (TOP 09) o fotografii, na které jeho rodina posílá Alianci pro rodinu vulgární gesto. Aliance totiž sdílela jeho výrok, který padl na jednání o manželství pro všechny, a poštvala tím proti Kolářově rodině spoustu lidí. Samotná debata o stejnopohlavních sňatcích je podle politika zacyklená. To si nemyslí Aleš Dufek (KDU-ČSL).

„Institut manželství není něco, co by mi říkalo pane… Pro mě je to instituce, která neznamená vůbec nic,“ řekl poslanec Ondřej Kolář (TOP 09) na ústavně-právním výboru, který jednal o manželství pro všechny. To ale ještě nevěděl, co bude následovat. Spolek Aliance pro rodinu si totiž jeho citát vypůjčil a sdílel ho na svém facebooku. A spustila se vlna nenávistných komentářů proti Kolářovi a jeho rodině.

„Asi byl někdo z nich na jednání ústavněprávního výboru, kde jsem během debaty o návrhu změny občanského zákoníku vyjádřil svůj názor na manželství. A jestli se nepletu, tak tam na můj výrok nikdo z nich nijak nereagoval,“ uvedl Kolář, mimochodem syn prezidentova poradce Petra Koláře, pro Blesk Zprávy.

„Potom z toho všeho, co jsem tam řekl, vytrhli tu jednu větu, kde říkám, že manželství pro mě nic neznamená,“ popisoval. „Tohle zaznělo na jednání Ústavně-právního výboru od zastánce tzv. manželství pro všechny. A mnohé to vysvětluje...“ napsala na sociální síť Aliance pro rodinu.

„Ještě k tomu dali takový zvláštní dovětek, který rozhodně ponouknul hodně lidí k tomu, aby to všelijak komentovali. Lidé tam opravdu psali věci, že nemáme nárok být rodina, maminka je coura, doma to děláme všichni se všema, že jsem asi z incestu. Říkal jsem si, co to safra má být?“ pokračoval Kolář.

A tak se ohradili. „Děti jsem opravdu nějak nutit nemusel,“ uvedl s tím, že když jim říkal, o co jde, odpověděly, že si takovou reakci aliance zaslouží. „Kluci už jsou dost velcí, chápou to. Ve chvíli, kdy někdo o jejich mamince, o mojí partnerce napíše, že to je coura nebo ku*va, tak si jiné gesto nezaslouží.“

„Idylické nedělní odpoledne na Praze 6. Otec čtyř dětí s pečlivě mediálně tvořeným image klaďase svolává své ratolesti a jejich maminku, nastaví na mobilu samospoušť a vytvoří tuto fotku, kterou pak zavěsí na své sociální sítě s pláčem, že jsou na něj všichni zlí," reagovala Aliance pro rodinu na snímek. 

To, co udělala Aliance pro rodinu, jeho děti naštvalo, partnerka byla smutná. „Kdyby lidé nadávali mně, tak jsem úplně v pohodě a směju se tomu. Ale ve chvíli, kdy Aliance pro rodinu udělá něco takového a obrátí se to proti dětem a partnerce…" Ostatně aliance sdílela i tuto jeho fotku. 

„Předpokládám, že znají svoje publikum a že lidé budou reagovat takovým způsobem. Nejsem ženatý, ale moje rodina je pro mě něco, co budu chránit vždycky, absolutně a zvlášť proti takovýmhle lidem, kteří na vás poštvávají lidi jenom proto, že si myslí něco jiného než vy. Nejsou schopní slušné debaty, mají potřebu se neustále jenom vymezovat, no tak jsme se také vymezili," dodal Kolář.

Kolář: „Debata je zacyklená"

S partnerkou žije už dlouho. Mají spolu čtyři děti, a jak sám uvádí, papír k tomu opravdu nepotřebují. „Beru jako úžasnou výhodu, že to je naše svobodné rozhodnutí. Nežijeme v době, kdy se lidé musí brát, protože spolu mají děti. A byl bych rád, aby tuto svobodnou možnost volby měli úplně všichni,“ zdůraznil. Přestože pro něj manželství jako takové nic neznamená, právo na něj by nemělo být nikomu upřeno.

„Upřímně o Alianci pro rodinu asi nejvíc vypovídá to, na jaké publikum cílí. Pokud se zaštiťují lidmi, kteří jsou ochotní kvůli jinému názoru někoho lynčovat, tak je mi Aliance pro rodinu celkem líto,“ řekl. Přestože spolek zaštiťuje své názory křesťanskými hodnotami, některé církve, a dokonce i papež se podle něj na adresu duhových svazků vyjadřují pozitivně.

„Hony na čarodějnice už jsou naštěstí za námi, ale myslím si, že v hlavách některých lidí probíhají takové pochody, že by se nejradši do téhle doby vrátili. Lidé fandící Alianci pro rodinu mají národovecké názory hraničící až s klerofašismem…“ míní.

Debatu o manželství pro všechny vnímá jako rozšíření občanských práv a svobod bez ohledu na to, jak se lidé narodili a koho zrovna mají rádi. Ta se teď ale zasekla. „Ta debata mi přijde zacyklená a myslím si, že my politici jsme k tomu zacyklení významnou měrou přispěli. Je spousta problémů a témat, které by se měly řešit a zůstávají v pozadí téhle vyhrocené,“ řekl s tím, že politici tu problematiku dlouho odmítali řešit a teď to řeší upachtěným způsobem.

„Už se vlastně smrskla jen na to, jestli se tomu svazku bude moct říkat manželství, nebo se najde něco jiného. My jsme jako skupina poslanců napříč opozicí i koalicí podali pozměňovací návrh k tomu projednávanému bodu, který říká, že práva a povinnosti stejnopohlavních párů budou stejná, jen se jejich svazku bude říkat partnerství. Mysleli jsme si, že to tu debatu odblokuje a posune dál. Že budou spokojení ti, kteří nechtějí, aby se tomu říkalo manželství,“ vysvětlil Kolář.

Přestože návrh považoval za vstřícný, diskusi to zablokovalo. Odmítači manželství pro všechny si podle Koláře postavili hlavu s tím, že nedostali dost času, přestože jednání probíhala. Přitom by z debaty neměli utíkat, myslí si poslanec. Jejich vyjádření mu přijdou až alibistická.  

„Vždycky hledají problémy, které v tom nejsou. Některé názory, které jsem slyšel i na jednání Poslanecké sněmovny, jsou jak z Tisíce a jedné noci. Například že gayům a lesbám dnes nikdo nebrání se ženit nebo vdávat, přece si můžou vzít osobu opačného pohlaví, tak proč chtějí nějakou změnu. To je úplně postavené na hlavu. Mě osobně se velmi dotýká, když slyším, že k tomu, aby lidé měli děti, musí mít napřed svatbu. Jsem živoucím důkazem toho, že to tak není. Rodina je postavená na tom, jak žije a funguje. Ne na tom, jestli mají rodiče v šuplíku schovaný papír a kulatým razítkem,“ uvedl.

Přijde mu, jako by se vrátili o 100 let zpátky, kdy se vedla místy až vyhrocená debata o volebním právu pro ženy. Přestože je podepsaný pod návrhem partnerství, argumenty, těch, kteří chtějí manželství, chápe. „Třeba časem dojde k tomu, že nebudeme mít dva výrazy. V této fázi si ale myslím, že by partnerství tomu mohlo pomoct, když se oprostíme od těch kulturních válek, jak říká Marek Benda, které ale my v té Sněmovně nevyvoláváme a někteří se to snažíme řešit racionálně.“

Dufek: „Také jsem terčem útoků" 

„I my poslanci jsme z toho mírně dezorientovaní,“ řekl Blesk Zprávám o projednávání manželství pro všechny předseda Poslaneckého klubu KDU-ČSL Aleš Dufek. Nemyslí si však, že je debata zacyklená. „To téma je těžké a teprve teď po několika měsících odchází ty emoce a trochu se tam začíná dostávat to racio, které by snad k nějakému kompromisu mělo dospět.“

„Probíhá to standardní formou vzhledem k tomu, jak je to složitá věc. V této chvíli už je asi pět variant, jak všechno může dopadnout. Na začátku to bylo ve fázi buď takhle, nebo nic, pak přibyly pozměňovací návrhy,“ popisoval.

Domnívá se však, že už by se debata mohla posunout. Do konce února by podle něj návrh dokonce mohl dokonce projít Sněmovnou. Každopádně by se to mělo vyřešit do konce volebního období – pouštět se do dalšího procesu v tom příštím by podle něj bylo vyčerpávající.  

Ústavně-právní výbor, kterého se účastnil, ovládla tentokrát politika – přitom by to podle Dufka mělo být spíše právo. „Ústavně-právní výbor by měl být odborný výbor, kde bychom se měli bavit právně. Měl jsem z toho pocit, že se tam deklamovaly emotivní postoje,“ vysvětlil nespokojenost.

A co říká na výrok poslance Koláře ohledně manželství coby nevýznamné instituce? „On si to samozřejmě jako soukromá osoba může dovolit říct. Ale je to takové zvláštní… Představte si, že bych já jako konzervativní poslanec reagoval podobným způsobem. Na mě různé nadávky a dehonestace také míří, také jsem terčem. Ale v životě bych si nedovolil někoho na facebooku f*ckovat, zvláště ne s malými dětmi,“ řekl.

„Víte, kolik mých vět bylo vytrženo z kontextu, to je těžké. Ať se ho zastanu, vážím si upřímných lidí a Ondřej Kolář je upřímný člověk. Pořád je lepší, když víte, s kým se jak bavit, než když někdo fabuluje. Řekl to upřímně jako vysvětlení svého subjektivního postoje, jak to vnímá,“ uvedl Dufek. „Objektivně to pro něj musí něco znamenat jako pro poslance, bývalého starostu, bývalého zastupitele. Ale naznačil své uvažování, které je někde zaznamenané, je to výrok veřejné osoby, který si žije svým životem.“

Sám je zastáncem manželství zásadně jako svazku muže a ženy. Jako rodák ze Zlína však uvedl příklad, že nemůže Zlín najednou přejmenovat na Prahu. Pro stejnopohlavní páry se mu však místo toho líbí název partnerství. Opět to vnímá z právního hlediska a je zastáncem toho, aby mezi sebou muž a muž nebo žena a žena mohli mít vztah na stejné právní úrovni jako různopohlavní pár.

„Registrované partnerství bylo produktem tehdejší doby, ty páry to podle mě mohou vnímat jako ponižující, že je to jako registrovat vůz. Nemám s tím problém. Ale jsem proti adopcím dětí stejnopohlavními páry, to říkám otevřeně. Ale cokoliv řeknu, tak pak bude nějak někým použito. Pan Kolář má výhodu, že není tak úplně terčem některých útoků jako konzervativní poslanci,“ dodal Dufek.

„Říkají dobře, tak se o tom pojďme bavit, ale bez dětí,“ řekl Kolář o otázce adopce dětí duhovými páry. „Na to říkám jasně, ale potom pojďme řešit to, že se různopohlavní páry můžou i rozvádět, když už se vezmou, a děti potom žijí v neúplných rodinách a často se stávají předmětem různých tahanic.“

Podle Dufka by se mělo hlavně směřovat k nějakému hlasování. „Nějak to dopadne. Ty věci názorově strašně rozdělují lidi i strany. Pro mě osobně je to jedno z mnoha témat. Ale chápu, že pro osoby, kterých se to týká, je to velmi důležité téma. I kvůli nim by bylo dobré, kdyby se to nějak rozseklo nebo uzavřelo,“ zakončil.

Video  Boj o manželství pro všechny: „Někteří hrají tuhle hru dost ostře,“ říká právnička  - Markéta Volforvá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa