Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

ČSSD opouští známá tvář, exministryně Emmerová končí po 30 letech. Zrada, zní od kolegů

Autor: ČTK - 
26. května 2023
08:05

Bývalá ministryně zdravotnictví a hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová opouští po zhruba 30 letech ČSSD. Oznámila to v dopise, který zaslala městské organizaci strany v Plzni. Vadí jí mimo jiné chování krajského předsedy sociálních demokratů Iva Grünera. Někteří spolustraníci považují odchod Emmerové za zradu. Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MfD).

Emmerová byla v letech 2004 a 2005 ministryní zdravotnictví. Od listopadu 2008 do června 2010 stála v čele Plzeňského kraje a byla první českou hejtmankou. Členkou ČSSD se stala v roce 1994.

Plzeňský kraj nyní vede koalice Pirátů, STAN, ANO a hnutí PRO Plzeň. Emmerová ale loni dostala od Josefa Bernarda (STAN) nabídku být předsedkyní kontrolního výboru. Grüner, který byl tehdy předsedou zastupitelského klubu ČSSD, ale pak podle ní svolal krajské předsednictvo strany, které nabídku nepodpořilo.

Tehdejší šéf krajského předsednictva Martin Zrzavecký míní, že Grüner postupoval správně. „Zachoval se tak, jak měl - přišel s tím na krajské předsednictvo, bavili jsme se o tom a nepodpořili jsme to, protože strana nebyla oficiálně oslovena,“ řekl MfD. Podle něj neměla být oslovená Emmerová, ale strana, která by ve svobodném hlasování sama vybrala nejvhodnějšího kandidáta. Zrzavecký považuje odchod Emmerové za zradu, protože stranu opouští v době, kdy má ČSSD na celorepublikové úrovni preference pouze kolem pěti procent.

Emmerová v dopise, který má MfD k dispozici, zmínila právě Grünera jako jeden z důvodů svého odchodu. „Byl bohužel zvolen krajským předsedou, což mě utvrzuje v tom, že situace ČSSD v Plzeňském kraji je skutečně žalostná. Jeho chování na veřejnosti směrem ke mně je nepřístojné a budí pozornost minimálně nejen krajských zastupitelů a úředníků Krajského úřadu Plzeňského kraje. To opravdu nemám zapotřebí...,“ uvedla.

Emmerová se narodila 4. listopadu 1944 v Plzni, kde také vystudovala Lékařskou fakultu UK. Od roku 1967 pracuje v plzeňské fakultní nemocnici. Působila také jako lektorka a examinátorka v pražském Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví. Před listopadem 1989 byla 22 let členkou KSČ.

Video  Hamáček oznámil rezignaci. ČSSD pro 4 roky končí ve Sněmovně  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

jajas ( 26. května 2023 11:37 )

Pane bože, vždyť ta paní má 93 let! Tak co by ještě od ní chtěli ti bl*bouni? Konečně se v těch letech rozhodla odejít z ČSSD a oni to berou jako zradu? Ať ji laskavě nechají dělat co chce!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa