V rámci nebývale agresivní předvolební kampaně, které komunální volby na podzim 2022 doprovázely, nebyli první. Fotbalovou terminologií řečeno, eventuální výkop učinili politici z Prahy sobě. Těm v červnu loňského roku vadilo, že Pospíšilův dlouholetý poradce Jiří Fremr měl figurovat na nahrávkách s pochybným podnikatelem Michalem Redlem, kvůli kterému vypukla třaskavá kauza Dozimetr.

„Považuji za důležité, aby osoby, jichž se kauza přímo či nepřímo dotýká, vyvodily odpovědnost. Vystavují město situaci, kterou bude složité vysvětlit nejen vnitropoliticky, ale i směrem k evropským institucím,“ uvedl tehdy novinářům dosluhující náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě). Po Pospíšilově konci z důvodu toho, že se znal s někým, kdo se asi měl znát i s Fremrem, volal i předseda Prahy sobě Jan Čižinský. Podobnou rétoriku v rámci předvolebních bojů přejali i Piráti.

Na kandidátce SPOLU je pan Pospíšil, to je dokonce dvojka kandidátky. Jeho pravá ruka pan Fremr se tady domlouval s ostatními trestně stíhanými. Prozpěvovali si, jak tu Prahu rozkradou. To je něco, kdy tady potom bude dost obtížné po volbách skládat koalici, protože tohle my odmítáme,“ hřímal dosluhující primátor Zdeněk Hřib (Piráti) při předvolební debatě v Blesku. K podobným argumentům se uchyloval i při debatách v jiných médiích, vzdor tomu, že Jiří Fremr nebyl ani obviněn, ani mezi podezřelými.

Vše zapomenuto?

Na přelomu ledna a února 2023, jako by se karty obrátily. Podle zdrojů Blesku by právě předseda pražské TOP 09 mohl usednout do rady hlavního gesta spolu s koaličními Piráty. Známý bojovník za práva zvířat by měl mít v gesci krom kultury také péči o životní pohodu zvířat, žijících na území hlavního města, což je oblast působnosti, která dosud v radě nebyla zastoupena.

Předešlé řevnivosti si nyní všímají pražští politici z hnutí ANO. „Piráti před volbami chtěli, aby Jiří Pospíšil rezignoval, a to byl řadový zastupitel. Nyní má dokonce sedět v Radě města,“ podivovala se jednička kandidátky ANO Patrik Nacher skrz Twitter.

Po volbách už je to v pohodě i přesto, že míří dokonce do Rady města,“ pokračoval. Předseda pražského ANO Ondřej Prokop si k tomu na Twitteru taktéž přisadil. „Jsem vážně zvědavý, jak se Piráti v nové městské radě popasují například s Jiřím Pospíšilem, kterého kvůli kauze Dozimetr vyzývali k rezignaci.“

Pokračování ustavujícího jednání pražského zastupitelstva. Zástupci Pirátů se skrze transparenty vymezili proti spolupráci SPOLU a ANO. Na fotografii politici ANO Ondřej Prokop a Patrik Nacher. (15. prosince 2022)
Autor: David Zima

Důvěra občanů i Pirátů

Dle vyjádření dosluhujícího primátora Zdeňka Hřiba, jenž by podle spekulací médií měl rovněž usednout v radě hlavního města coby náměstek primátora s gescí dopravy, v osobě Pospíšila problém není. V rozhovoru pro Deník N uvedl, že Pospíšil dostal důvěru občanů. Dosluhující primátor zároveň ani nezpochybnil, že by Svoboda, jehož dříve kritizoval, neměl nárok stát se primátorem, když kandidátka, jíž byl lídrem, zvítězila ve volbách. ""

Sám europoslanec, jenž je předsedou správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových, která provozuje známé Museum Kampa, se vyjádřil, že žádné povolební průtahy okolo jeho osoby se v rámci domlouvání koalice nekonaly. „Během celého vyjednávání, které trvá už několik měsíců, jsem ani jednou nezaznamenal jakékoli námitky vůči své osobě - a to ať už ze strany Pirátů či hnutí STAN,“ uvedl pro Blesk.

Nikdo z bývalých či současných členů TOP 09 není v kauze Dozimetr obviněný, ani podezřelý. To je podstatné,“ doplnil s tím, že totéž se týká i jeho někdejšího poradce Fremra, s nímž Pospíšil dle svých slov definitivně rozvázal spolupráci. „Nestýkám se s ním a nekomunikuji s ním. Ale je však třeba dodat, že jeho selhání je etické, nikoli trestně právní,“ upozornil.

Zklamaní politici z opozice

Výpady opozičních zastupitelů ANO proto nechápe, tím spíše, když i ANO kritizuje současný stav - tedy že je Praha momentálně bez vedení. „Osobně mě to mrzí, protože na komunální úrovni si myslím, že ať už jsme opozice nebo koalice, měli bychom spolupracovat v zájmu Prahy a ne na sebe útočit,“ uvedl dále.

„Nevím, proč to zastupitelé za ANO dělají. Můžou tak prezentovat určitou formu zklamání z toho, že zůstali v opozici,“ vyslovil domněnku. Během povolebního vyjednávání o nové koalici totiž existovala varianta, že by nový primátor, kterým se s největší pravděpodobností stane Bohuslav Svoboda, byl zvolen i hlasy ANO, které by při takové konstelaci mohlo mít určité páky na vedení magistrátu. Z tohoto záměru nicméně sešlo.

Už jen 14 dnů do vzniku koalice?

A jak situace vypadá dnes, dva týdny do dalšího jednání zastupitelstva? Piráti a STAN v Praze finalizují dohodu o magistrátní koalici, o víkendu chtějí začít s vnitrostranickým schvalováním koaliční smlouvy a programu. Zástupci stran to ve čtvrtek řekli novinářům po zahájení koaličního jednání. 

Politici uvedli, že na čtvrtečním jednání by chtěli všechny otázky dořešit a přijít s finálními podklady, které potřebují jednotlivé strany pro schválení dohody. Nejdelší je vnitrostranický proces u Pirátů, protože zahrnuje hlasování členské základny a i s diskusí zabere sedm dní. Podle vyjednavačky Pirátů Jany Komrskové by tento proces měl začít o víkendu, Spolu a STAN chtějí dohodu schválit příští týden.

Koalice Spolu partnerům také sdělila, jakým způsobem plánuje rozdělit pět křesel v radě mezi ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Šéf zastupitelů Spolu Zdeněk Zajíček (ODS) zatím podrobnosti nesdělil s tím, že dohodu je ještě třeba finálně odsouhlasit. „V tuto chvíli nebudeme říkat žádná jména, ale máme dohodu, která bude naplněna,“ řekl. Ani ostatní strany zatím nesdělily plánované personální obsazení rady. Velmi pravděpodobné, vyjma výše uvedeného Svobody, Hřiba či Pospíšila, je však setrvání Petra Hlaváčka (STAN) v roli náměstka či radního s gescí pro územní rozvoj. 

Pokud jde o program, na tom podle politiků panuje víceméně shoda, ale je potřeba dokument dopracovat po formální a stylistické stránce. „V cílech si myslím, že jsme nalezli průniky a shodu, teď už opravdu jen ladíme formulace,“ řekl Zajíček.

Rozdělení křesel

Dohoda počítá s tím, že Spolu připadnou gesce financí a rozpočtu, sociálních věcí, bydlení a zdravotnictví, kultury a cestovního ruchu a infrastruktury. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) by pak měl mít na starosti bezpečnost, zahraniční vztahy a energetiku. Pirátům připadnou oblasti IT a inovací, životního prostředí, majetku a dopravy. STAN bude mít radní pro územní rozvoj a školství a sport. Zajíček dodal, že ještě budou pokračovat také jednání s ANO a Prahou Sobě ohledně obsazení zastupitelských výborů.

Video
Video se připravuje ...

Hádky Hřiba a Bendy v Blesku: Jak dosluhující primátor zvládl Prahu a kdo ji povede dál? Pavlína Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
32 fotografií