Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemanova čínská nadílka: Sepsul teror Hamásu i „puberťačku Gretu“. A proč nevyšly investice Číny?

Autor: simao - 
4. listopadu 2023
11:28

Exprezident Miloš Zeman se zostra postavil proti teroru Hamásu v Izraeli, ale i propalestinským protestům, ke kterým se připojila svérázně i aktivistka Greta Thunbergová. V rozhovoru pro Reflex ji označil za „zastydlou puberťačku“ a probral i aktuální zahraniční politiku. Připustil mj. to, že slibované investice z Číny do Česka zaostaly za očekáváním. Po rozhovoru se však pochlubil štědrým darem z čínského velvyslanectví - do kanceláře na Praze 6 mu doputovala velká zásoba čínského jídla.

I během prezidentského období byl Miloš Zeman viditelně šťastný např. během ochutnávek českých pochutin na Zemi živitelce. Opakovaně však navštěvoval i s manželkou Ivanou dalekou Čínu, podporoval projekt Nové Hedvábné stezky a přímo v Praze přivítal čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Nyní se dočkal i čínského vděku, který mu opět vykouzlil široký úsměv na tváři. „Ovšem nejen schůzkami je člověk živ! Netradiční dárek z čínského velvyslanectví udělal radost, byl to skutečný hodokvas,“ pochvaloval si Zeman štědrou dodávku čínského jídla, která mu tento týden doputovala do jeho kanceláře.

Čínské investice, které nedorazily. A poradce, který zmizel

Zeman se přitom vedle ostré kritiky Fialovy vlády vyjadřoval v aktuálním rozhovoru pro Reflex právě i k zahraniční politice. A také k Číně.

„Tvrdím, že jednou, ale ne jedinou z příčin, proč čínské investice zaostaly za původním očekáváním, byla právě láska některých politiků k Tchaj-wanu, včetně ostentativních cest na tento ostrov,“ míní Zeman, který připouští, že slibované investice Číny skutečně zaostaly za očekáváním.

Zemanovým poradcem byl přitom po nějakou dobu i Jie Ťien-ming, který byl však v Číně zatčen, obviněn z korupce a ... zmizel. „Když jsem byl naposledy v Číně, tak jsem se na jeho osud ptal. Bylo mi řečeno, že je v domácím vězení,“ prozradil Zeman s tím, že se jeho exporadce údajně domáhal odškodnění. 

Chyba s Putinem

Během svého působení na Pražském hradě byl přitom Zeman opakovaně kritizován za svou výraznou orientaci směrem k Číně a také Rusku. Za svou velkou chybu však nyní označil to, že neodhadl naturel ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Velmi špatně jsem odhadl Vladimira Putina. Považoval jsem s touto výjimkou zejména světové politiky za bytosti víceméně racionální a u Vladimira Putina, s nímž jsem se několikrát setkal, jsem si říkal: ano, je trochu cynický, je trochu chladný, ale má zájem na tom, aby Rusko prosperovalo. On díky tomu, že napadl Ukrajinu, výrazně Rusko poškodil,“ míní Zeman.

Kritika českého antisemitismu

Vedle toho se však vyjádřil i k aktuální situaci na Blízkém východě, kde Izrael vede odvetné útoky na Pásmo Gazy kvůli napadení teroristy z Hamásu.

V Reflexu již v roce 2011 uvedl kontroverzní výrok, že „umírněný muslim je contradictio in adjecto, tedy protimluv, stejně jako contradictio in adjecto je umírněný nacista“. Ani dnes však svá slova i s ohledem na to, co se děje kolem války Izraele s Hamásem, nebere Zeman zpět. „Já si tento názor o muslimech zachovávám, a dokonce si myslím, že poslední události, jako byl útok palestinských teroristů na Izrael, prokázal oprávněnost tohoto tvrzení,“ uvedl Zeman.

„Hloupí novináři tvrdí, že jsem si vymyslel pojem ‚politika více azimutů‘. Přiznávám se k využití některých myšlenek a právě toto je citát francouzského prezidenta Charlese de Gaulla. Nu, a pak bych mohl jmenovat jako úspěch další věci. Myslím, že jsem třeba vrátil do české politiky téma Izraele,“ míní Zeman.

„V případě Izraele jsem se postavil proti latentnímu českému antisemistimu, který se nepřiznává a o to je nebezpečnější,“ varoval exprezident, podle kterého to ani dnes není jinak. „Vidíte to i na současných propalestinských demonstracích, kterých se účastní i zastydlá puberťačka Greta Thunbergová,“ dodal Zeman, který dle svých slov šel do politiky proto, aby „bojoval proti blbcům“.

Idiotské chyby a rady ze střední Evropy

„V politice obecně a v české politice zvláště je těch blbců poměrně mnoho,“ míní bývalý prezident, který je rovněž bývalým prognostikem. „Varovné prognózy se dělají proto, aby se nesplnily. Aby varovaly před nežádoucí možnou budoucností. A ta budoucnost je nežádoucí i kvůli idiotským chybám nás politiků,“ míní Zeman. 

K aktuálnímu válčení ve světě však zároveň dodal i neveselou prognózu: „Nemám rád, když povýšeně radíme ze střední Evropy jiným, třeba vzdáleným zemím. Ale na Ukrajině to skutečně vypadá na dlouholetou opotřebovávací válku. Teď se ptejme, která strana má větší rezervy? Rusko má rezervy v živé síle, ale poměrně malé v moderních vojenských technologiích. U Ukrajiny je tomu přesně naopak, protože dostává zbrojní dodávky ze Západu. Tyto faktory se vzájemně vyrušují, a právě proto se domnívám, že i z prestižních důvodů může být ta válka dlouhodobá.“

Video  Zeman exkluzivně pro Blesk: Na ceremoniál k vyznamenáním už na Hrad nepůjde. Jak si užívá důchod a co říká na soud s Nečasovou?  - Jan Jedlička/ Vera Renovica
Video se připravuje ...

anna1234 ( 5. listopadu 2023 18:29 )

.. do paměti se mi vrývají podstatnější věci. Ale že ve mně zanechal exprezident jenom negativní pocity, to je pravda .. nejsem jediná

roxin ( 5. listopadu 2023 11:44 )

Nemůžeš zapomenout na exprezidenta??? Až moc se ti vryl do paměti.

anna1234 ( 5. listopadu 2023 10:42 )

.. jak píše dole červená sedma, je to jenom žvanil .. dodala bych .. navíc mstivý hulvát.

dynaty ( 5. listopadu 2023 05:00 )

ať jsi Zemanův příznivce a nebo naopak, jedno je nepopíratelné myslí mu to a to jídlo-dobře udělali, lepší než nějaký hmotný dárek

dynaty ( 5. listopadu 2023 04:50 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa