Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kalousek slaví 63. narozeniny: Zeman tasil „nuly z TOP 09“, Topolánek Babiše s rohlíkem

Aktualizováno -
17. prosince 2023
14:48
Autor: simao, ČTK - 
17. prosince 2023
13:38

Miroslav Kalousek (TOP 09) slaví 63. narozeniny - poté, co ho v Topce zařízli a nepustili na kandidátku pro eurovolby 2024. Řada jeho kolegů uveřejnila na sociálních sítích přání Kalouskovi, stejně tak i samotná TOP 09. Ke Kalouskovi se na CNN Prima News vyjádřil i exprezident Miloš Zeman. Označil ho za inteligentního politika, proti kterému se postavily „nuly z TOP 09“. „Když jste obklopeni závistivými nulami (...), tak se snažíte tyto nuly překonat a naopak tyto nuly se vás snaží zničit. V TOP 09 se to povedlo těm nulám,“ tvrdí Zeman. To expremiér Mirek Topolánek si ve svém přání pro změnu utahoval z Andreje Babiše (ANO) a jeho nedělní hádky s Petrem Fialou (ODS) na Nově, kde se objevila mávalo Nutellou i tukovým rohlíkem.

TOP 09 popřála k narozeninám Kalouskovi na svém facebooku. „Zakladatel TOP 09 a náš bývalý předseda Miroslav Kalousek dnes slaví narozeniny a my mu přejeme vše dobré a hlavně zdraví,“ uvedla Topka na sociální síti.

„Dnes má narozeniny výjimečný politik, milovník opery a ′ten, co prý za všechno může′ Miroslav Kalousek. Přeji mu jen to dobré a taky, aby přísloví ′Když se jedny dveře zavřou, jiné se zase otevřou′ platilo na 100 %...,“ přidal se ke gratulantům dosluhující europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

A to v době, kdy v Kalouskovi zůstává výrazná pachuť nad děním posledních dnů, kdy ho vedení TOP 09 (stejně jako Jiřího Pospíšila) odmítlo nominovat na společnou kandidátku Spolu pro volby do Evropského parlamentu.

Zeman: Nuly z TOP 09 proti inteligentnímu Kalouskovi

Své zdůvodnění, proč se tak stalo, v neděli v Partii na CNN Prima News vysvětloval exprezident Miloš Zeman.

„V politice probíhá třídní boj těch, kteří nemají dostatečnou inteligenci, proti těm, kdo inteligenci mají. Miroslav Kalousek byl můj politický oponent, ale já jsem nikdy nepopíral, že je inteligentní. No a v politici existuje jako všude jinde závist. Takže když jste obklopeni  závistivými nulami, jak s oblibou říkám, tak se snažíte tyto nuly překonat a naopak tyto nuly se vás snaží zničit. V TOP 09 se to povedlo těm nulám,“ uvedl ostře na CNN Prima News Miloš Zeman.

„Kdyby paní Pekarová byla inteligentní, tak odsune Miroslava Kalouska do Bruselu a tím se ho zbaví v domácí politice. Ona mu místo toho nabídla místo toho místo v Senátu, tedy v domácí politice, ovšem Senát je tak trochu odpadkový koš české politiky, odkladiště neúspěšných politiků,“ dodal Zeman.

Slova o Kalouskovi zněla i na další televizi. „Pan premiér stále straší úplně stejně jako Kalousek,“ uvedl na TV Nova Andrej Babiš při svých ostrých střetech s Petrem Fialou (ODS).

Šéf ODS a lídr koalice Spolu Fiala již dříve uvedl, že respektuje rozhodnutí TOP 09 nenominovat Kalouska na společnou kandidátku. „Já jsem pouze řekl, že kandidátka SPOLU do evropských voleb by měla obsahovat, nebo by na ní měly být osobnosti, které sdílejí tu myšlenku a Miroslav Kalousek v poslední době velmi silně kritizoval vládu, politiku, SPOLU, takže proto jsem řekl, že by to pro mě bylo obtížně představitelné, ale při plném respektu k tomu, jak by se rozhodla TOP 09, to jsem vždycky dodával a to platí,“ tvrdil Fiala po čtvrtečním rozhodnutí Výkonného výboru TOP 09.

Topolánek si utahoval z Babiše a rohlíku

Právě na střet Babiše s Fialou, kdy si do studia šéf ANO přinesl i Nutellu, tukový rohlík a plácačku s Petrem Fialou coby lhářem, narážel ve svém přání Kalouskovi i expremiér Mirek Topolánek.

„Milý Mirku, přeji Ti k Tvým dnešním narozeninám vše nejlepší! Ale že Ti TV Nova k narozeninovému pobavení nachystá speciál s klaunem, s rohlíkem a plácačkou, to je teda dost servilní, sorry jako. Máme Tě rádi,“ uvedl Topolánek na sociální síti X.

Kalousek byl původně poslancem za lidovce, které také v letech 2003 až 2006 vedl. Později byl jedním z iniciátorů vzniku TOP 09, ve které byl po jejím založení v roce 2009 místopředsedou a v letech 2015 až 2017 předsedou.

Dvakrát byl také ministrem financí, a to právě vládách Mirka Topolánka a také Petra Nečase (oba ODS). V lednu 2021 se Kalousek rozhodl složit poslanecký mandát a odejít z aktivní politiky. Jako politik, který nebyl pro část potenciálních partnerů přijatelný, tak otevřel dveře vzniku koalice Spolu. V poslední době často kritizoval vládu, jako bývalý ministr financí hlavně ekonomické kroky kabinetu.

Může za to Kalousek?

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob, jehož bratr Jan Jakob je poslancem TOP 09 ve Sněmovně a šéfem poslaneckého klubu Topky,  na sociální síti X vzkázal: „Všechno nejlepší k dnešním narozeninám, Mirku. A hodně sil a zdraví k Tvým dalším všem budoucím životním aktivitám.“ A přidal ke svému příspěvku fotku Kalouska, držícího ceduli s výmluvným nápisem: „Může za to Kalousek.“

Mezi gratulanty se objevil i Lukáš Otys, předseda TOP 09 v Karlovarském kraji. „Dnes slaví 63. narozeniny Miroslav Kalousek. Legenda české politiky, noční můra nejen všech populistů, ale i mnohých dalších. Přeji Ti pevné zdraví, hodně sil do nových politických výzev, stále skvělou náladu a smysl pro humor,“ vzkázal taktéž na sociální síti bývalý místopředseda TOP 09.

Video  Zlomený Kalousek na pohřbu Schwarzenberga (†85): V katedrále zadržoval slzy venkuerga  - ČT/Blesk TV
Video se připravuje ...

klozovice ( 24. prosince 2023 15:19 )

Přesně tak guma zelená i s tou svoji manekýnkou

jajas ( 18. prosince 2023 15:24 )

Zoufalče! Proč se na to nevykašleš? 😃

roxin ( 18. prosince 2023 12:11 )

No vidíš jak se přiznáváš že ze sebe člověka neuděláš, psala jsem ti že tento nick ti sedí jak ´"zadek na nočníku". 😃

roxin ( 18. prosince 2023 12:04 )

A Tupe_hovado_rezave myslí často. 😃

fesak2 ( 18. prosince 2023 09:46 )

On má jenom 63? Já myslel, že tak 75. Přeji pevné zdraví.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa