Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hádka Fialy a Babiše v televizi: Nutella jako dárek i slova o Agrofertu, lhaní či okradených babičkách

Aktualizováno -
17. prosince 2023
14:06
Autor: simao, ČTK - 
17. prosince 2023
12:45

Na neděli připadla ostrá televizní hádka mezi premiérem Petrem Fialou (ODS) a opozičním lídrem a jeho předchůdcem v úřadu Andreje Babišem (ANO), který do studia na TV Nova přinesl Nutellu coby dárek pro Fialu či tukový rohlík, kterým mával před premiérem a obviňoval Fialu z totální destrukce Česka, bájné lhavosti i okradení babiček. Fiala kontroval Babišovými soudy či zisky Agrofertu. „Ničíte tuhle zemi,“ bouřil Babiš. Značnou část debaty provázelo vzájemné obviňování politiků ze lži. Babiš měl s sebou plácačku upozorňující na lži, Fiala zase připomněl, že lídr ANO už byl soudem opakovaně usvědčen ze lži a odsouzen k omluvě.

Andrej Babiš v pořadu Novy Za pět minut dvanáct o Fialovi prohlásil, že trpí „bájivou lhavostí“ a vláda je absolutně nekompetentní, devastuje Česko a bude v tom pokračovat i v roce 2024.

„Jaká je realita? Realita je, že Andrej Babiš je soudy několikrát usvědčený lhář, já ne, to je ta skutečnost, vy si jenom, pane předsedo, vymýšlíte,“ odmítl Fiala Babišova slova.

Babiš: Totální destrukce země

„Nástupem jeho vlády vlastně začala totální destrukce. Propad reálných mezd, největší ceny energií, inflace, lidi chudnou, snižuje se životní úroveň a bohužel pan premiér neudělal pro lidi vůbec nic. Navýšil daně... takže zažíváme velice těžké období destrukce,“ tvrdil na Nově Babiš.

„A pokud jste po dvou letech zjistil, že je v Německu levnější Nutella, tak zkuste zjistit, že elektřina je příčinou všeho, že každý potřebuje elektřinu, že zboží se vyrábí z elektřiny. Vy jste to nezjistil, vy jste úplně mimo,“ útočil Babiš na Fialu.

Fiala: Lidé pocítí příští rok ekonomické zlepšení

Premiér vinil Babiše ze strašení, plošná pomoc s energiemi, kterou dle něj šéf ANO doporučuje, je navíc zbytečná. Fiala očekává v příštím roce zlepšení hospodářské situace země i obyvatel, ke kterému přispěje také opadnutí inflace.

„Nikdo se nemusí bát, cena energie v příštím roce pro drtivou většinu lidí nebude překračovat cenové stropy letošního roku,“ ujišťoval Fiala. Upozornil na to, že reálné mzdy klesly už v posledním čtvrtletí Babišovy vlády a v příštím roce očekávají analytici růst reálné mzdy, nižší inflaci i ekonomický růst. „Lidi příští rok konečně po několika letech pocítí to ekonomické zlepšení,“ tvrdí Fiala. 

Fiala po obviňování od Babiše ze lží a z toho, že je mimo, uvedl, že Babiš nemá argumenty a „pokazil, na co sáhl ve veřejném prostoru“. Ekonomické vzdělání Babiš podle něj prokázal jen tehdy, když „dokázal získat zisky pro své firmy“.

Nutella jako dárek na stole

Babiš během debaty vytáhl ze své tašky právě Nutellu, což je podle expremiéra  „jediné, co lidi si pamatují, že pan premiér po dvou letech objevil“.

Fialovi následně Babiš říkal: „Pane premiére, nechte si chutnat. To vládnutí vaší vlády lidem vůbec nechutná (...) Daňový balíček ještě více ztíží život všem, destruuje to domácnosti, destruuje to průmysl a je to nejhorší vláda, kterou jsme tady měli od revoluce. A pan premiér bohužel žije na jiné planetě a stále nám říká nějaké věci, které bohužel nejsou pravdivé.“

„Určitě bych měl poděkovat za ten dárek, já teda Nutellu nejím, ale moje děti jí mají rády, takže se to určitě v naší rodině využije,“ reagoval na dárek od Babiše Fiala. „Když jsme u těch dárků, vy byste taky mohl dát dárek našim občanům. Vy patříte k největším producentům potravin v České republice a kdybyste svoje výrobky zlevnil, tak by určitě lidé z toho měli radost a byl by to dárek, který byste jim mohl dát,“ upozorňoval Fiala na spojení Andreje Babiše s Agrofertem, který šéf ANO převedl do svěřeneckých fondů.

Fiala zopakoval podobně jako v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére, že video s Nutellou „určitě nebylo nejšťastnější“. „Ale můj tlak na snížení cen potravin, ten funguje,“ věří Fiala.

Babiš mával rohlíkem, Fiala odvětil máslem

Babiš reagoval dalším nahnutím se do své tašky a vytáhl pro změnu tukový rohlík. „Má 43 gramů, to je standard, všichni ho mají rádi. Víte, kolik stojí v obchodě? Zkuste tipnout,“ zkoušel Babiš Fialu. „2 koruny?“ tázal se Fiala. „2,90 Kč. A víte, za kolik ho prodávají čeští pekaři? Za 1,60 - 1,70 Kč. Takže je to trojčlenka. I malé dítě na základce pochopí, kde je ten zisk. My máme tady šest řetězců, které mají 90 procent trhu. Takže tím jsem řekl všechno a kdyby vy jste zvládli energie, tak by možná ty potraviny nebyly takové, jak jsou,“ odvětil Babiš.

„Musíme se taky podívat na zisky potravinářských firem. Jedna z největších firem je Agrofert dlouhodobě, podívejme se na její rekordní zisky. A proto ten můj apel na pana předsedu, aby jako majitel této firmy něco udělal, když má takové zisky a má takové dotace, protože dotace má obrovské za poslední roky. Tak aby zlevnil potraviny našim lidem,“ reagoval Fiala. 

Babiše se Fiala později pro změnu ptal na to, kolik stojí průměrně máslo. „Může stát i 30 korun v akci,“ reagoval Babiš. „Průměrná cena másla je 41 korun. Víte, kolik stálo máslo průměrně, když jste končili svoji vládu? 42 korun. Takže nám nevykládejte, že za vás to bylo úplně fantastické.“ „No samozřejmě, že nebylo,“ odpovídal Babiš.

Hádka o Agrofert, populisty a „okradené babičky“

Babiš Fialu obvinil, že je politolog a podnikání vůbec nerozumí. „Ty babičky, které vy jste okradli o peníze, dneska jezdí metrem z jednoho řetězce do druhého, tam koupí mléko, tam koupí chleba, tam koupí smetanu v akci, protože vy jste vzali všem lidem peníze, protože vy jste vzali lidem peníze (...) Dejte Agrofertu pokoj,“ kontroval Babiš, který prý neví, proč Fiala mluví o Agrofertu. „Já jsem tu firmu předal, já ji neřídím,“ dodal šéf ANO.

„Každé malé dítě pochopí, že za vaší vlády získal Agrofert dotace 6,8 miliard korun, na daních zaplatil 5,3 miliardy korun. To je o 1,5 miliardy méně. Od státu dostal bohaté dotace, ale vaše politika firemní se neprojevila tím, že byste lidem ty potraviny zlevnil (...) Ale ta dobrá zpráva je, že potraviny v ČR se zlevňují,“ doplnil Fiala ke kritice Babiše kvůli Agrofertu.

Premiér a šéf ODS si stěžoval na celkový přístup opozice. „Není ta situace jednoduchá a je to souboj mezi politikou, která se snaží hledat racionální řešení, a populisty, kteří se snaží spíš tu situaci spíš destruovat,“ říkal na Nově Fiala.

„Mě to mrzí, já jsem člověk, který se snaží o konsenzus, o dohodu, o to, abychom se společně domluvili na těch klíčových věcech. Snažil jsem se to dělat z opozice, snažím se to dělat i teď, ale na to jsou vždycky potřeba dvě strany,“ postěžoval si Fiala.

Babiš tasil i Putina

Střety mezi politiky se na Nově stočily i k zahraniční politice. Babiš v průběhu dalších hádek vytáhl z tašky mj. ještě fotku Vladimira Putina s expremiérem Petrem Nečasem a označil Putina za „vašeho kámoše z Ruska“. Fiala tvrdil, že Babiš neudělal vůbec nic pro zbavení se závislosti na ruské ropě.

„Pan premiér seděl ve vládě, která kamarádila s Putinem, a vykládá něco o nějaké závislosti,“ čílil se Babiš při dotazu moderátora na to, zda není spojování s Putinem v tomto případě mimo s ohledem na to, že Fialova vláda jasně a otevřeně podporuje Ukrajinu.  

„My jsme zdědili zemi po Andreji Babišovi - a to jsou fakta - kde jsme byli z 97 procent závislí na ruském plynu a z více než 50 procent na ropě. Závislosti na ruském plynu jsme se zbavili úplně, závislosti na ropě se zbavíme díky našim krokům v rozšíření ropovodu Tal, který jde z Terstu z  Itálie do Bavorska a akcionáři jsou především firmy z těchto zemí,“ odmítal Babišova slova Fiala a uvedl, že Česko směřuje pod jeho vládou k tomu, aby bylo energeticky bezpečnější a mělo do budoucna dostatek energií za přijatelné ceny. 

Krachy firem a další výčitky vládě

Babiš kritizoval vládu za vysoké ceny energií zostra, podle něj by měl stát vykoupit od minoritních akcionářů jejich podíl v energetické společnosti ČEZ. Babiš prohlásil, že by to stálo zhruba 200 miliard korun a že by bylo možné nákup financovat přímo z prostředků ČEZ. Fiala takový návrh odmítl.

Politici se střetli i o dohodě o penězích pro lékaře, kteří dávali výpovědi kvůli nadměrným přesčasům. Fiala přitom hájil rozhodnutí kabinetu, které podle něj neznamená zvýšení veřejných výdajů.

„V případě těch lékařů jsme ani nešli do toho, že bychom zvyšovali tabulkové platy nebo něco podobného, my jsme jenom ty peníze, které už v tom zdravotnickém systému byly, tak jsme garantovali, že část z nich, 9,8 miliardy, půjde na navýšení platů,“ řekl.

Babiš také připsal vládě odpovědnost za krachy některých firem i za současné problémy ostravské huti Liberty. Podle Fialy se nehroutí žádný sektor jako celek, krachy jednotlivých společností jsou důsledek konkurence na trhu. Problém Liberty označil za důsledek sporu dvou soukromých subjektů, vláda se podle něj přesto snaží situaci řešit. Liberty Ostrava čelí poklesu poptávky a má problémy platit své závazky, zejména vůči firmě Tameh, která jí dodává energie.

Video  Fiala pro Blesk o videu s Nutellou: Nepovedlo se... A ani ji sám nejím  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

pindal ( 24. prosince 2023 15:47 )

Hloupost je lidská vlastnost,sám také nejsem génius,ale necpu se do řízení státu. 😃

pindal ( 24. prosince 2023 15:37 )

Například Babiš,získal nějaké dotace,za které něco v naší republice vytvořil a všichni ho za to kritizují,dokonce ho donutili to vrátit.Fiala získal podstatně větší dotace,nic za to nevytvořil,kam ty peníze zmizeli nikdo neví,ale nikdo mu to nevyčítá a kdyby to měl vrátit,tak je zadlužený na několik gene­rací,­asi.Om­luvit ho částečně může jenom jeho blbost,že to nedělá naschvál si nemyslím,nemá na to. 😃

pindal ( 24. prosince 2023 15:20 )

Krást umí,je jenom blbeJ.

pindal ( 18. prosince 2023 20:07 )

Krom toho,by ho tam nevzali,blbci nepotřebovali. 😃

pindal ( 18. prosince 2023 20:04 )

A on Babiš kradl dotace?Směšné. 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa