Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Čeští politici o slovenských volbách: Rakušan od piva přál svobodu, Babiš varoval před „šílenci“

Autor: Mii, lig - 
29. září 2023
16:32

Už zítra si Slovensko bude volit nový parlament. A volební klání nenechává chladné ani české politiky. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) natočil u piva vzkaz, ve kterém Slovákům přeje, aby jejich země byla dál svobodná a kráčela progresivním směrem. Expremiér Andrej Babiš (ANO) napřímo zkritizoval hnutí Progresivní Slovensko (PS) vedené Michalem Šimečkou, avšak udělal tak nepovoleně – v době, když už na Slovensku platilo předvolební moratorium. Od Šimečky to pak pořádně schytal.

„Celou tu kampaň provázela ohromná míra sprostoty a agrese. Viděli jsme to i odsud z České republiky,“ uvedl ke slovenským volbám Rakušan, který svůj vzkaz natočil po běhu u piva. „A co já bych chtěl slovenským přátelům do finiše popřát? Určitě progresivní tempo, určitě bych jim chtěl popřát, aby nezměnili směr, aby nešli směrem do Ruska,“ řekl Rakušan, aniž by nějakou stranu či hnutí přímo jmenoval.

To naopak Babiš jmenoval velmi výrazně. Ve svém vzkazu se opřel do hnutí Progresivní Slovensko, které bylo v předvolebních výzkumech těsně za stranou Směr-SD Roberta Fica. Podle něj možná účast PS ve volbách je to nejhorší, co se Slovákům může stát.

„To jsou takoví čeští Piráti. Ti chtěli, aby Česká republika přišla o právo veta, aby o nás rozhodoval Brusel. To jsou oni, promigranští zelení šílenci. Co se děje u nás, to se stane i u vás,“ uvedl Babiš, který při tom mluvil slovensky a který připomněl, že se narodil v Bratislavě.

„Navyšují daně, snižují důchody, přesvědčují nás o tom, kolik máme pohlaví, chtějí legalizovat drogy a tomu vy přece musíte zabránit, to si Slovensko nezaslouží,“ pokračuje Babiš. Hnutí však tyto body v programu nemá, což vysvětluje i síť X v informačním boxu, který k příspěvku Babiše doplnila.

Šimečka na slova Babiše rychle reagoval. „Chápu, že má volnější vztah k zákonům, ale mohl by se alespoň pokusit respektovat ty slovenské. Neměl by se tedy v době moratoria vyjadřovat ve prospěch či neprospěch žádného slovenského kandidáta,“ upozornil šéf hnutí Progresivní Slovensko.

Zároveň mu připomněl, že hnutí ANO a Progresivní Slovensko jsou v Evropském parlamentu ve stejné frakci. „Myslím, že by to pro něj mohlo být důvodem k zamyšlení, zda do této politické rodiny chce ještě patřit,“ uvedl Šimečka.

nadčasový MP ( 30. září 2023 16:34 )

Panebože, jakou cestu k Rusku? Východní blok si prostě vyzkoušel, jak funguje západ ve vztahu k nám a pochopil, že to taky nestojí za nic a proto potřebuji někoho, komu EK nebude tak moc dělat na hlavu. S Ruskem to nemá nic společného, jen meldujete propagandu. Byl jste v 1989 již dospely ?? Pokud ne, nemáte s čím srovnávat a jak říkám, jen vykrikujete mainstreamova hesla!

roxin ( 30. září 2023 12:06 )

fesaku, Slovensko zpět bude protože ti si to umí zařídit ať jim volby dopadnou jakkoliv, ale s ČR to JDE Z KOPCE A RYCHLE a víš proč? protože ZVOLILI ČEŠTÍ DEZOLÁTI KOHO NEMĚLI, ať se to týká celého toho našeho ANSÁBLU!!!

fesak2 ( 30. září 2023 11:44 )

zbohom Slovensko, přijďte zpátky tak za 100 let až se vám změní dezolátní mozky. Přesto doufám, že pravda láska zvítězí i tam a pošle nosiče strachu do ******

Uživatel_5570231 ( 30. září 2023 05:55 )

Ondrej nemáš svoje problémy ? Bocianie hniezdo a podobne ? Nechaj si ti žvásti pro maminku alebo Moniku.

Annika ( 29. září 2023 22:38 )

Kdyby si byl stary dedek tak takhle hloupe nemyslis.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa