Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fiala odmítl výzvu Babiše na jednání o Rakušanovi. Pavel: Nevidím důvod k diskuzím o odvolání ministra

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
27. září 2023
20:41
Autor: ČTK, simao - 
27. září 2023
14:05

Šéf ANO Andrej Babiš napsal dopis premiéru Petru Fialovi (ODS), žádá ho o jednání ve věci dalšího setrvání Víta Rakušana (STAN) ve funkci ministra vnitra. V dopise, mimo jiné uvedl, že považuje za zcela nemyslitelné, aby jakýkoli zástupce hnutí STAN byl v čele tohoto resortu. Fiala považuje za vhodnější aktuální veřejnou diskusi než jednání za zavřenými dveřmi, oznámil premiér na večerní tiskovce po jednání vlády. Rakušana se zastal i prezident Petr Pavel.

„Z toho, co vím, se bavíme o tom, že Vít Rakušan měl zabezpečený telefon. Na tom samotném není nic, co by bylo k pochybnosti. Naopak by to asi u ministra vnitra bylo očekávatelné. Já teď nevidím jediný reálný důvod, který by měl vést k diskuzím o odvolání ministra, nebo dokonce o vyslovování nedůvěry vládě,“ vzkázal z tiskovky na jižní Moravě prezident Pavel.

„Já jsem dostal dopis od pana předsedy Babiše, ve kterém mě žádá o jednání hnutí ANO se mnou o odvolání prvního místopředsedy vlády a minista vnitra Víta Rakušana. Já si myslím, že o těchto věcech je potřeba mluvit veřejně, mluvíme o nich veřejně. Probíhá veřejná debata, probíhá debata v médiích, byla diskuze v Poslanecké sněmovně, jsou k tomu nástroje... A tohle není věc, která se má řešit za zavřeným dveřmi při jednání mezi představiteli politických stran, nebo vlády a opozice. Tohle je veřejná záležitost,“ zareagoval po jednání vlády Petr Fiala (ODS).

„Jsme přesvědčeni, že držení nějakého komunikačního nástroje, byť šifrovaného, není samo o sobě ani nelegální, anei nemorální. Podstatné je, co s tím ten člověk dělá, co s tímto přístrojem domlouvá a jaké to má důsledky. A tady nemáme žádnou informaci o tom, že by pan první vicepremiér Vít Rakušan dělal něco, co by bylo buďto nelegální, nebo nemorální,“ zastal se Fiala Rakušana.

Fiala vzkázal, že je s ANO ochotný jednat třeba o podpoře jeho vize restartu Česka a strategických investic.

Schillerová pohrozila hlasováním o nedůvěře vládě

Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová v úterý oznámila, že pokud Fiala bude Rakušana nadále držet ve vládě, poslanci hnutí do konce příštího týdne sesbírají podpisy a vyvolají hlasování o nedůvěře kabinetu.

Fiala podle ní i Babiše dosud bagatelizoval informace portálu iDNES.cz, že Rakušan měl šifrovaný telefon. Rakušan uvedl, že telefon měl po posledních sněmovních volbách kvůli obavám z odposlechů, ale prakticky ho nevyužíval.

Fiala reagoval tím, že vlastnictví šifrovaného telefonu nemůže být důvodem pro odvolání člena vlády. Upozornil také, že hlasování o nedůvěře by vzhledem k převaze koaličních poslanců nemělo dopad, jedině by zkomplikovalo práci Sněmovny. Rakušan výzvu označil za frašku.

Babiš varuje před absolutní zrátou důvěry občanů

Babiš dnes Fialovi napsal, že personální složení kabinetu je pochopitelně v kompetenci a odpovědností ministerského předsedy.

„Jako předseda nejsilnějšího opozičního subjektu však považuji za svou povinnost upozornit vás na skutečnosti, které mohou vést k absolutní ztrátě důvěry občanů České republiky v politický systém a stejně tak ke ztrátě důvěry v nezávislost Policie ČR,“ uvedl expremiér.

Předseda ANO poukázal také na to, že z mediálních informací vyplývá, že podle policie byla předvolební kampaň hnutí STAN financována z korupčních peněz spjatých s kauzou Dozimetr. To by samo o sobě mělo podle Babiše vést ke konci STAN ve vládě.

Rakušan byl podle bývalého premiéra v posledních dnech usvědčen ze lži týkající se vlastnictví a využívání stejného šifrovaného přístroje, který využívala ke korupční činnosti skupina vedená obviněným podnikatelem Michalem Redlem. Vicepremiér podle Babiše také do čela civilní rozvědky navrhl a vláda později schválila Petra Mlejnka, který následně kvůli kontaktům s Redlem skončil.

„Spadá pod něj (vnitro) samozřejmě Policie ČR, tedy orgán, který by měl celou korupční chobotnici řádně prošetřit. Je zcela nemyslitelné, aby v čele tohoto resortu stál jakýkoliv zástupce hnutí STAN, zejména pak jeho předseda Vít Rakušan,“ uvedl Babiš.

Rakušan: Beru to jako poklonu své práci

Avizovaný termín případného vyvolání hlasování o nedůvěře podle Babiše nebyl ultimátem, cílem bylo vytvořit prostor pro společné jednání, kde chce sdělit Fialovi stanovisko a argumenty. Je přesvědčen o tom, že po zvážení předložených informací dospěje premiér k závěru, že setrvání Rakušana ve funkci není možné.

Rakušan ČTK v úterý sdělil, že se Babiš od počátku snažil, aby ho spojil s kauzou Dozimetr a zbavil se ho na vnitru. „Beru to jako poklonu své práci. Jejím výsledkem je mimo jiné to, že policie pracuje profesionálně a bez politických tlaků, takže ten, kdo je zapojený do Dozimetru, je dnes obviněný. Já ne,“ uvedl.

Video  Babiš urážel Fialu během sporů o balíček. U pultíku vytáhl fialového mimoně  - PSP ČR
Video se připravuje ...

lukim ( 4. října 2023 09:29 )

lukim ( 4. října 2023 09:26 )

Souhlas, současný systém politických stran je jedna velká chyba!!!

lukim ( 4. října 2023 09:23 )

yokky ( 29. září 2023 16:18 )

👍👍👍👍­👍👍👍👍👍👍­👍😂😂😂😂😂­😂😂😂🆒🆒🆒­🆒🆒🆒🆒🆒🤣­🤣🤣🤣🤣✌✌✌

yokky ( 29. září 2023 16:17 )

👎👎👎👎­👎👎👎👎👎👎­👎👎👎🤣🤣🤣­🤣🤣🤣🤣🤣🆒­🆒🆒🆒🆒🆒🆒­boji se,trapneee

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa