Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Boj o konsolidační balíček: Poslanci se opět nedohodli. Opozice schvalování brzdí

Aktualizováno -
27. září 2023
14:16
Autor: ČTK - 
27. září 2023
06:50

Sněmovna ani v dnešním druhém dějství nedokončila schvalování sporného konsolidačního balíčku, který má podle vlády přispět ke snižování rozpočtových schodků. Předloha obdobně jako minulý pátek čelila kritice opozičních poslanců, kteří také hájili své úpravy. Směřují například k zachování nynější výše některých daní místo jejich navrhovaného růstu. Závěrečná sněmovní debata k balíčku bude pokračovat ve středu 11. října. Je možné, že se poslanci k hlasování o podobě předlohy opět nedostanou. Vystoupit chce ještě 54 zákonodárců, počet přihlášek do diskuse od dnešního rána do odpoledne o něco vzrostl.

Opoziční kluby ANO a SPD už ráno nepřipustily hlasování o koaličním návrhu na prodloužení doby pro schvalování balíčku až do dnešního večera. Návrhy zákonů mohou poslanci schvalovat podle jednacího řádu výhradně o středách a pátcích, a to jen mezi 09:00 a 14:00. Následně využili svého práva přednostního vystoupení Karel Havlíček a Alena Schillerová (oba ANO) k nimž se pak připojil také lídr SPD Tomio Okamura.

Havlíček kriticky poukazoval na to že vláda dosud nesdělila podrobnosti k slibovaným rozpočtovým škrtům. Bez konkrétních úspor je konsolidační plán jen zbožným přáním, uvedl. Richard Brabec (ANO) k úsporám později podotkl, že jde o „tu jitrnici, kterou svět ještě neviděl“. Schillerová zopakovala, že balíček podle ní představuje největší zvýšení daní v novodobé historii a silně poškodí hospodářství. „Návrh Fialovy vlády je neuvěřitelný paskvil,“ prohlásil Okamura, podle kterého „obludná změť daní a odvodů bezdůvodně vytáhne z kapes obyvatel 100 miliard korun navíc“.

Návrh na prodloužení doby pro schvalování balíčku vznesl jménem poslaneckých frakcí vládních stran předseda poslanců KDU-ČSL Aleš Dufek. Zdůvodnil jej právě množstvím poslaneckých přihlášek do debaty. Připomenul, že minulý pátek Sněmovna stihla kvůli projevům opozičních předáků schvalování balíčku pouze rozjednat.

Následně se u sněmovního řečniště střídali s kritickými vystoupeními a obhajobou svých úprav opoziční poslanci zejména z ANO. Do debaty se ale zapojili i koaliční zákonodárci Jan Jakob (TOP 09) a Karel Haas (ODS). „Ač tady budete své pozměňovací návrhy obhajovat sebevíc, je zcela jasné, že drtivá většina z nich má opravdu negativní vliv na konsolidaci veřejných rozpočtů a prohloubily by schodek státního rozpočtu,“ vzkázal opozici Jakob. Havlíček oponoval tvrzením, že opoziční pozměňovací návrhy prakticky kopírují program vládní koalice.

Haas pak vytkl ANO, že v dokumentech stínové vlády hnutí podle něho nemá k ucelené konsolidací veřejných financí „ani čárku“. Všechny odborné ekonomické kapacity se shodují, že vládní konsolidační balíček jako celek je krok správným směrem, podotkl poslanec ODS. Jeho vystoupení vyvolalo řadu opozičních reakcí. Například Patrik Nacher (ANO) trval na tom, že alternativou k vládnímu návrhu představují pozměňovací návrhy, Haasův projev označil za demagogický.

Sněmovní debata se stočila také třeba k navrhovanému růstu daně z nemovitostí a ke změnám v podílech, které dostávají z některých vybraných daních obce a kraje. Značný čas zabral pokračující spor o sazbu daně z přidané hodnoty na řezané květiny nebo na menstruační pomůcky.

Poslankyně ANO Berenika Peštová si stěžovala na malý zájem koalice a ministrů o změnách diskutovat. „Vás je tady pět a půl, ministr je tady jeden,“ uvedla k zastoupení vládního tábora Peštová. Jakob k tomu uvedl, že drtivá většina opozičních návrhů „má opravdu negativní vliv na konsolidaci veřejných rozpočtů“ a prohloubila by rozpočtový schodek. Zopakoval, že sada opozičních úprav je „kobercovým náletem na rozpočtovou odpovědnost“. „My jsme na konsolidaci veřejných rozpočtů nekapitulovali,“ dodal.

Hádky o květiny

Značnou část debaty zabral poslancům pokračující spor o sazbu daně z přidaného hodnoty (DPH) na řezané květiny a menstruační pomůcky. V jejich případě Stanjura zdůraznil, že vláda nemění balíčkem současný stav, kdy pomůcky patří do 21procentní sazby. Poslancům ANO vzkázal, že hnutí osm let ovládalo ministerstvo financí a nic neudělalo. „Mně je hrozně líto váš arogantní tón,“ komentovala ministrovo vystoupení Ivana Mádlová (ANO), podle níž je zlevnění pomůcek celospolečenské téma.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v zastoupení Stanjury vysvětloval, že řezané květiny mají být v základní 21procentní sazbě DPH kvůli tomu, že rychleji uschnou, zatímco rostliny v květináči, které mají podléhat snížené 15procentní sazbě, mají schopnost reprodukce. Poslankyně Peštová to označila za nelogické. „Opravdu v tom máte hokej,“ přidal se k ní Oldřich Černý (SPD).

Patrik Nacher (ANO) navrhoval absenci členů vlády řešit jako parafrázi na scénu s rozkradenou tombolou ve filmu Hoří má panenko. Požadoval zhasnout, aby se ministři mohli jako dary do tomboly do sálu vrátit.

Jednání Sněmovny pro tento týden dneškem skončilo a v souladu s plánem činnosti dolní komory se nebude konat ani příští týden. Na další řádné schůzi se poslanci sejdou v úterý 10. října.

Video  Petr Fiala o úsporném balíčku: V případě potřeby jsme připraveni jít na sílu  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 27. září 2023 13:51 )

ukrajina

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa