Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zmatek kolem daně na tiché víno: Výborný podpořil návrh vinařů, Stanjura připustil zdanění

Autor: ver, ČTK - 
9. prosince 2023
05:30

Vláda se již několik měsíců marně snaží shodnout na tom, zda zavést daň na takzvaná tichá vína. Nový návrh Svazu vinařů, který v úterý oznámil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), by znamenal zavedení minimální ceny za jednotku alkoholu ve víně. To ale odmítá resort financí, podle kterého takový návrh naráží na platnou legislativu. „Já jsem tu daň nezaváděl a takovouhle daň zavádět nechci,“ řekl Blesku v listopadu minulého roku šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS). Teď ale otočil. Daň by se podle něj měla zavést, protože jde o společensky, zdravotně i fiskálně odpovědný krok. 

Návrh, který v úterý po jednání pracovní skupiny ministerstva zemědělství společně s prezidentem Svazu vinařů Martinem Chladem oznámil lidovecký ministr zemědělství Marek Výborný, počítá se stanovením minimální ceny za obsah ethanolu ve víně.

Zavedly by se podle něj minimální ceny za obsah ethanolu, namísto nadále diskutované samotné spotřební daně na tiché víno.

Podle ministerstva financí ale taková úprava není legislativně možná. „Dle zákona o cenách není možné cenově regulovat zboží z důvodu ochrany veřejného zdraví,“ řekla pro Echo24 Petra Vodstrčilová z odboru komunikace ministerstva.

„Primárním účelem zdanění alkoholu, tedy i tichého vína, je jeho negativní efekt na zdraví. Minimální výše ceny tuto skutečnost řeší jen u nejlevnějších produktů, které se stanou nekonkurenceschopnými, nikoliv u produktů ostatních. (...) Regulace cen obecně je nástroj, který má řešit selhání trhu, ne však odlišnosti v cenách výrobků a služeb na základě jejich odlišných charakteristik,“ dodala. 

Dojde na zrušení nulové daně?

Tzv. tiché víno přitom nadále podléhá nulové spotřební dani. To by se ale přece jen mohlo změnit. Ačkoliv to před rokem ve studiu Blesku šéf státní kasy odmítal, nyní se už tomu tolik nebrání.

„Byla by to konkurenční nevýhoda pro moravské a české vinaře (...) a za ty dvě miliardy to prostě nestojí,“ řekl Blesku Stanjura v listopadu minulého roku. Ve středu ministr financí informoval o pokračujících debatách, které by měly zajistit sjednocení spotřební daně na alkohol pro členské státy Evropské unie. 

Zároveň se Stanjura vyjádřil i k dani na tichá vína. „Já osobně jsem pro její zavedení, protože jde o společensky, zdravotně i fiskálně odpovědný krok – tím spíš, že skoro 3 mld. Kč z odhadovaného inkasa vezmeme z kapes zahraničních výrobců,“ napsal šéf státní kasy na sociální síti X.

Lidovci proti zdanění tichých vín. Ale ne všichni

Byli to právě lidovci, kdo do úsporného balíčku prosadili zachování nulové spotřební daně na tichá vína.

Zavedení spotřební daně na tichá vína doporučovala vládě jako součást konsolidačního balíčku Národní ekonomická rada vlády. Do státního rozpočtu to mohlo přinést několik miliard korun ročně. Svaz vinařů i Vinařská unie proti tomu protestovaly, stěžovaly si na zhoršení konkurenceschopnosti.

„Jako lékař pléduji pro jakékoliv opatření, které sníží spotřebu alkoholu v populaci. Musíme si uvědomit, že pití alkoholu v populaci je dlouhodobě na vysoké úrovni. Odhadem 1,5 až 1,7 milionu dospělých se nachází v kategorii rizikového pití alkoholu, v tom 800 až 900 tisíc osob spadá do kategorie škodlivého pití,“ upozorňoval přitom na podzim místopředseda KDU-ČSL.

„Pokud bude shoda v koalici, jsem pro zavedení spotřební daně na veškerý alkohol. Výše daně je předmětem diskuse a musí být kompromisem přijatelným pro všechny,“ dodával jeho poslanecký kolega Jiří Carbol (KDU-ČSL).

Různé varianty spotřební daně

Kvůli tichému vínu jedná nadále i zmíněná pracovní skupina, v níž jsou zástupci pětikoalice i vinařů. Ministr Výborný uvedl, že na ní zástupci ministerstva financí představili celkem čtyři varianty spotřební daně pro tiché víno.

Podle prezidenta Svazu vinařů Martina Chlada je však potřeba jasně definovat, kdo je malý, střední a velký vinař. Mělo by se podle něj směřovat i k úpravě zákona o vinařství a vinohradnictví. „Pro nás je nesystémové, aby docházelo ke změně ve spotřební dani bez toho, abychom to řešili v rámci evropské směrnice,“ uvedl Chlad.

Zavedení minimální ceny ethanolu je podle něj cesta, jak reagovat na rizikovou konzumaci alkoholu v kategorii nejlevnějších vín, která by díky nově navrženému opatření zdražila.

Nadále se staví proti zavedení dani na tiché víno. „Hlavní argumenty jsou, že jakákoliv producentská země, včetně těch, které více vína v rámci Evropské unie dovezou, nepodléhá zdanění tichým vínům a v rámci evropského trhu by nás to diskvalifikovalo (...) Odmítáme statut spotřební daně,“ řekl Chlad pro iRozhlas.cz.

Bendl: Je třeba udělat pořádek

Pracovní skupina se však pro letošek k výslednému návrhu, jak to dál se zdaněním tichého vína bude, řešení nedobrala. Sejít by se měla opět až v roce 2024.

„Jak vinařský svaz, tak všichni reprezentanti vinařů si uvědomují, že pořádek se udělat má a že šedá zóna existovat nemá,“ uvedl pro Seznam Zprávy poslanec ODS a exministr zemědělství Petr Bendl.

Co míní o návrhu vinařů nedanit tiché víno spotřební daní, ale zavést minimální ceny za obsah ethanolu? „Je tam spousta nezodpovězených otázek. Shodli jsme se na tom, že v tuhle chvíli na ně neznáme úplnou odpověď, a že ten návrh zanalyzujeme a podíváme se, do jaké míry je to reálné, nebo není,“ dodal k návrhu vinařů.

Video  Epicentrum ze Země živitelky: Hostem byl letos i ministr zemědělství Marek Výborný  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

9876543 ( 9. prosince 2023 20:39 )

Pokrytci když se vymlouvají že ani okolní země nemají na tiché víno dph...Tak proč se neřídíte okolními zeměmi ve všem , u nás se dává na důchody cca 8 % a v Německu víc jak 10% z HDP.

Jirik-ta ( 9. prosince 2023 08:21 )

přesně

bleskovka ( 9. prosince 2023 07:25 )

Na veškerý alkohol by měla být v této době nulová daň,ať si občané aspoň trošku užijí s touto asociální vládou.

pomnenka ( 9. prosince 2023 07:23 )

Uz v pohadce zaznela otazka vyberciho ... uhliri platis dane... tak proc by mela platit vyjimka pro vinare, ostatni uz platime dane i z toho ze jsme si dovolili se narodit, chodit do prace, postavit dum, koupit jidlo a ze si dovolime umrit, proc by meli byt vinari nedotknutelni nebo je to lepsi kasta spolecnosti, neni ale jejich sklepy maji i politicka tajemstvi.

franz ( 9. prosince 2023 07:15 )

Lidé asi doposud nepochopili, že nám vládnou jižní moraváci, kteří si z těch ostatních udělali dementy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa