Stejně jako počátkem prosince, kdy Prahu pokryla bohatá sněhová nadílka, se i v půli ledna kvůli sněhu a teplotami pod nulou na silnicích i chodnících objevuje ledovka. Ta chodcům dost znepříjemňuje pohyb a může pro ně být nebezpečná! Lidé na sociálních sítích hojně sdílejí fotografie namrzlých chodníků. „Kluziště ,Hlavák', stačí se rozběhnout a jste z tramvaje ve vlaku za 30 sekund,“ uvedl třeba ve čtvrtek večer na Facebooku herec Igor Orozovič.

Fotograf Blesku pak v pátek dopoledne zachytil neuklizené chodníky v pražských Bohnicích, které řádně potrápily zejména seniory s holemi či chodítky.

Armáda uklízečů nestačí

Úklid chodníků se řídí přísnými pravidly, respektive vyhláškou, která jasně udává, které chodníky se musejí vyčistit jako první a podobně. „Jako první se uklízejí přístupové cesty k objektům důležitým pro chod města a státu, dále pak ke školám, zdravotnickým, sociálním a kulturním zařízením, ke stanicím metra, k vlakovým a autobusovým nádražím, dále pěší zóny, schody a přechodové lávky, zastávky veřejné linkové dopravy a přístupy k nim a vybrané chodníky hlavních komunikací. To dělá celkem 1065 kilometrů cest,“ vysvětlila už dříve pro Blesk mluvčí TSK Barbora Lišková. Následuje 669 kilometrů ostatních chodníků zařazených do zimní údržby komunikací.

Sníh z chodníků nově odklízí také 80 multifunkčních vozů, což je nárůst oproti minulému období, které jsou nasazovány i v druhé směně úklidu nemotoristických komunikací, tedy v době od 22:00 do 6:00, když intenzivně sněží nebo se ještě nepodařilo vše uklidit. Využívají se i desítky ručních kartáčů, pluhů a fréz,“ vyjmenovává Lišková.

Co se týče posypového materiálu, používá TSK zejména inertní posyp, tedy vlastně štěrk. Sůl se používá jen v opravdu výjimečných případech. „V případě vzniku extrémních jevů, jako je ledovka, mrznoucí mrholení, mrznoucí déšť a vytrvalý spad sněhu, tvořící na komunikacích sněhovou vrstvu nad 10 cm, je možné použít chemické rozmrazovací materiály a jejich směsi,“ vysvětluje mluvčí.

S úklidem pomáhají i radnice

I přes nasazení armády uklízečů se nedaří sníh z chodníků uklidit ke spokojenosti všech, s úklidem tak pomáhají, stejně jako v prosinci, když byla situace podobná, i radnice. Ruku k dílu přiložila například Praha 7. „Vždy se z pozice městské části snažíme dělat maximum, aby chodníky byly co nejvíce schůdné a bezpečné. Zimní údržbu podporujeme organizačně, koordinačně i materiálně. Zajišťuje ji naše firma 7U, která zároveň funguje jako sociální podnik a dostávají zde příležitost občané, kteří prostřednictvím práce pro Prahu 7 usilují o návrat do běžného života,“ uvedl mluvčí Martin Vokuš.

„Od 22 hodin nepřetržitě naše firma 7U posypává chodníky. Přesto je třeba při chůzi maximální opatrnosti. V posypu pokračujeme. Prosím o velkou opatrnost. Posyp se velmi rychle zašlapává i když posypové vozy jezdí stále dokola,“ uvedl v pátek 19. ledna starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě). „Na 15 míst v ulicích Prahy 7 jsme navíc umístili nádoby se směsí štěrku a soli, kterou může v případě potřeby kdokoli použít,“ napsal také na Facebooku.

Nahlašování přes aplikaci

Obyvatelé v Praze 12 mohou špatně uklizené chodníky nahlásit pomocí aplikace. „Občané nás mohou kontaktovat prostřednictvím oficiálních komunikačních kanálů, závady (i stížnosti na neuklizené chodníky) mohou jednoduše hlásit přes aplikaci Praha 12 v mobilu. Úklid zajišťovaný ze strany TSK vnímají radní Prahy 12 jako dlouhodobě nefunkční a i přes opakovaná upozornění nepozorují ze strany TSK žádný posun k lepšímu. Naopak,“ uvedla už v prosinci mluvčí Petra Svobodová.

Fotogalerie
54 fotografií