Pravděpodobně nejde tak úplně o chybně nasměrované dodávky koksu jen náhodou končící v českých supermarketech. Například u zásilky z Kolumbie v bednách s banány měl být zřejmě úmyslně zneužit dopravce obchodů Lidl. Detaily případu, který řeší Národní protidrogová centrála (NPC), přinesl server Seznam Zprávy. Podle něj ve vazbě skončila trojice obviněných, kteří měli organizovat dovoz drogy do Česka. Tyto muže zajistili policisté ve spolupráci s Interpolem.

Takzvanou bílou smrt se měl snažit do republiky dostat i Jiří G., vedoucí oddělení dovozu ovoce a zeleniny obchodního řetězce Lidl. „Údaje o zaměstnancích a jejich pracovněprávních vztazích nesdělujeme,“ na dotaz Blesku uvedla mluvčí společnosti Iveta Barabášová.

Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala pak upřesnil, že muži byli obviněni na konci loňského listopadu. „V současné době dál probíhá vyšetřování,“ řekl Blesku. Lucie Šmoldasová z NPC pak jen dodala, že detaily kauzy policie oficiálně sdělí příští týden. „Do té doby se k šetření vyjadřovat nebudeme,“ konstatovala. Jasno tak zatím není ani u dalších obviněných.

Druhým má být Petr H., dříve blízký spolupracovník uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře, který si odpykává trest 35 let vězení v Jihoafrické republice. Petr H. mu měl dělat na Seychelách ochranku a zastupovat jeho zájmy v zemích, kam Krejčíř nemohl. Třetím pak je podle nepotvrzených informací Albánec, již dříve prověřovaný v souvislosti s obchodem s drogami.

Plán vyšel? Neví se!

Trojice obviněných se má znát řadu let a důkazem jejich společné trestné činnosti mají být i nahrávky ze společných jednání. Naopak známo zatím není, jestli se plánovaná dodávka skutečně povedla. Policisté ale zjišťují, zda »tři v koksu« nestojí za jinými nečekanými zásilkami v krabicích s banány z českých supermarketů.

Kdo je Radovan Krejčíř

Radovan Krejčíř, kdysi jeden z nejbohatších Čechů, uprchl před 19 lety z černošické vily během policejní prohlídky. České soudy jej poslaly na 15 let do vězení za přípravu vraždy a podvod. Stíhán byl ale i pro další podvody, nedovolené ozbrojování, krácení daně a podobně. V JAR, kde se skrýval, skončil za mřížemi na 35 let za únos a mučení. Pokud by se do Česka vrátil, o což poslední roky usiluje, měl by nárok na nové řízení. „Do Čech nechci, nemám na ně dobré vzpomínky,“ tvrdil přitom před 10 lety.

Pěkně mezi vitaminy

Kokain se v tuzemských supermarketech objevil několikrát.

✔ Červen 2023: V distribučním středisku řetězce Albert v Klecanech u Prahy zajistili policisté 650 kilo také za zhruba dvě miliardy korun.

✔ Červen 2022: Lisované kostky kokainu byly v krabicích od banánů v prodejnách Kaufland v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou. Šlo o 840 kilo v hodnotě cca dvou miliard korun.

✔ Duben 2015: V prodejně Lidl v pražské Zbraslavi bylo nalezeno 100 kilo stejné drogy za zhruba miliardu korun.

✔ Jaro 1999: Ve skladu v Malém Borku na Mělnicku našli v zásilce sušeného ovoce 117 kilo kokainu. Hodnota přes půl miliardy.

✔ Říjen 1997: Policie odhalila 60 kilo kokainu za více než 350 milionů korun v nákladním voze s kolumbijskou kávou v Opočně na Rychnovsku.

● Cenu bílého prášku pro trh vždy určuje nejen množství, ale hlavně jeho čistota. Čím kvalitnější, tím více se v distribuci dá naředit a o to výhodněji prodat.

Video
Video se připravuje ...

Fenomén Blesk: Radovan Krejčíř a jeho slavný útěk. Vrátí se někdy známý gangster do Česka? Videohub

Fotogalerie
8 fotografií