Podání žaloby schválili v létě 2021 tehdejší radní městské části kvůli náhradě škody související s porušováním podmínek nájemní smlouvy. Samospráva zvažovala i jiné možnosti, například zažalovat členy vedení radnice, za jejichž působení byla smlouva o pronájmu pozemků pod skládkou podepsána. Po konzultaci s advokáty nakonec zvolila tuto cestu.

Ve sporu ale městská část podle Šimkové neuspěla. "Výsledek je takový, že nelze jednoznačně identifikovat viníka," řekla ČTK a doplnila, že i "nepříznivé rozhodnutí otvírá nějakou možnost, jakým způsobem získat další prostředky na řešení skládky".

Podle studie, kterou si před několika lety nechala radnice zpracovat, by stabilizace skládky, její vyrovnání a sanace stály půl až 1,5 miliardy korun. Maximální varianta spočívající v odvození veškerého materiálu by podle odborníků mohla vyjít až na deset miliard. To je podle Šimkové s ohledem na finanční náročnost nereálné. "Jsme omezeni finančně, takže pro nás přichází do úvahy levnější varianta," řekla. Radnice podle starostky bude chtít na revitalizaci získat peníze ze Státního fondu životního prostředí či evropských fondů.

Společnost EkoMotol CZ měla zhruba patnáctihektarové pozemky u Plzeňské ulice pronajaté od roku 2004, kdy radnice Prahy 5 uzavřela smlouvu v době vlády kontroverzního exstarosty Milana Jančíka. Od roku 2006 firma platila radnici za nájem 100 korun ročně. V roce 2014 dostala výpověď.

Fotogalerie
17 fotografií