Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Další mohutný útok na Ukrajinu: Rusové omylem zasáhli vlastní vesnici! A mrtví i 130 zraněných

Aktualizováno -
2. ledna 2024
22:01
Autor: ČTK, swp - 
2. ledna 2024
13:02

Rusko při dnešním rozsáhlém vzdušném útoku na Ukrajinu omylem zasáhlo vlastní vesnici. Incident podle agentury TASS přiznalo ruské ministerstvo obrany, podle kterého nebyl nikdo zraněn. Útok si vyžádal nejméně pět obětí a 130 zraněných, uvedla dnes večer ukrajinská Státní služba pro mimořádné události (DSNS). Předchozí bilance hovořila o čtyřech mrtvých a bezmála stovce zraněných

„Při letu letounu vzdušně-kosmických sil nad osadou Petropavlovka ve Voroněžské oblasti došlo k nestandardnímu pádu letecké munice. Žádní zranění,“ uvádí se v prohlášení ministerstva. Poškozeno však podle něj bylo šest budov.

Gubernátor Voroněžské oblasti Alexandr Gusev uvedl, že část obyvatel vesnice je převážena do náhradního ubytování.

99 střel

Útoky byly vedeny na civilní a kritickou infrastrukturu, průmyslová a vojenská zařízení, přičemž hlavním cílem byl Kyjev, uvedl na Telegramu náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj. Přes 50 zraněných je hlášeno také z druhého největšího ukrajinského města Charkova. Podle Zalužného Moskva použila 99 raket a střel různých typů. Protivzdušná obrana sestřelila všech deset střel Kinžal, všechny tři střely s plochou drahou letu Kalibr a 59 ze 70 řízených střel. Zalužnyj také potvrdil dřívější informace, že sestřeleno bylo všech 35 útočících dronů Šáhed.

„Pokračuje likvidace následků ranního ruského útoku na Ukrajinu. Do této chvíle jsou informace o 130 zraněných. Dalších pět lidí bohužel zemřelo. Poškozeno bylo více než 250 civilních objektů,“ shrnul dnes navečer Oleksij Kuleba z prezidentské kanceláře následky ruských náletů.

Šéf Charkovské oblasti Oleh Syněhubov uvedl, že v Charkově si ruský útok vyžádal jednu oběť na životě a 52 zraněných, včetně šesti dětí. Podle něj Rusko na druhé největší město Ukrajiny zaútočilo střelami Kinžal. Obětí je 91letá žena. Ke svému příspěvku na sociálních sítích připojil také snímky, které ukazují poškození budov i veřejných prostranství. Agentura Ukrinform napsala, že jen v Charkově bylo poškozeno 55 bytových domů.

Řadu explozí hlásily agentury také z Kyjeva. Starosta města Vitalij Kličko na sociální síti informoval o 49 hospitalizovaných z vícepodlažní budovy v Solomjanské čtvrti nedaleko centra metropole, která utrpěla zásah raketou, a dvou mrtvých. Podle ukrajinského ministra vnitra Ihora Klymenka zemřeli další dva lidé ve městě Fastiv v Kyjevské oblasti.

V Kyjevě připravily útoky o elektřinu na 260 000 domácností, vyplývá z oznámení energetické společnosti DTEK. Už odpoledne ale uvedla, že se dodávky v plném rozsahu podařilo obnovit. V Kyjevě kromě toho podle médií vypukl rozsáhlý požár na místě, kde zásah poškodil plynovodní potrubí.

Za posledních pět dnů Ukrajina čelila náletům 500 raket a dronů, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj britskému premiérovi Rishimu Sunakovi, s nímž si telefonoval. Předtím napsal, že vojáci protivzdušné obrany odvádějí v posledních dnech neuvěřitelnou práci. „Jsem vděčný všem našim partnerům, kteří pomáhají posilovat náš vzdušný štít. Je zřejmé, že to denně a každou noc pomáhá zachraňovat stovky životů,“ dodal prezident.

Lipavský: Pokrytecké Rusko

Při předchozím rozsáhlém ruském útoku z 29. prosince Rusko na Ukrajinu podle ukrajinských úřadů vyslalo přibližně 158 raket a bezpilotních letounů. Útok si vyžádal desítky mrtvých a více než 100 zraněných. Podle amerického prezidenta Joea Bidena šlo o největší vzdušný útok od začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu před bezmála dvěma lety.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí slíbil odvetu za sobotní ukrajinský útok na ruské příhraniční město Belgorod, při němž podle ruských úřadů zemřelo 25 lidí.

„Pokrytecké Rusko. Obviňuje ostatní z genocidy a samo opět bombarduje civilní cíle na Ukrajině a vraždí nevinné. Chce, abychom byli z války unaveni a Ukrajince nechali ve štychu. Ale to se nestane. Ani letos, ani nikdy,“ uvedl v reakci pro ČTK český ministr zahraničí Jan Lipavský. Kvůli ostřelování Belgorodu svolalo Rusko o víkendu jednání Rady bezpečnosti OSN. Moskva vyzvala, aby se český zástupce při OSN zúčastnil a vysvětlil české dodávky zbraní na Ukrajinu. Česko to odmítlo.

Video  Řehka: U války s Ruskem bychom byli od první vteřiny  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa