Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V Belgorodu zabíjely české raketomety? Rusové zuří a ženou Česko „na kobereček“ k OSN

Aktualizováno -
30. prosince 2023
21:49
Autor: ČTK, Mii - 
30. prosince 2023
18:01

Při rozsáhlém ukrajinském ostřelování ruského města Belgorodu dnes zahynulo 18 lidí a dalších 111 jich utrpělo zranění, uvedlo podle agentury TASS ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Ukrajinci, kteří se k útoku dosud nevyjádřili, útočili podle Ruska i pomocí českých raketomerů Vampire. Rusko v reakci svolalo na večer zasedání Rady bezpečnosti OSN a vyzvalo Česko, aby se zúčastnilo a podalo vysvětlení. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) to odmítl. 

Úder podle ruské agentury TASS zasáhl obytnou část města. BBC popisuje, že exploze byly slyšet v centru, ale zásah zaznamenali také na jihu města. Na záběrech z místa byly vidět ulice poseté střepy a hořící auta, napsala stanice. Podle gubernátora Belgorodské oblasti Vjačeslava Gladkova přineslo dnešní ostřelování „nejtěžší následky“ za dva roky. 

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle ruské agentury oznámil, že na místo zamířil na pokyn prezidenta Vladimira Putina tým ministerstva zdravotnictví v čele se šéfem resortu Michailem Muraškem a posila z resortu pro mimořádné situace, aby poskytli pomoc. Podle ruského ministerstva obrany Ukrajina na Belgorod zaútočila dvěma raketami s kazetovou municí a také raketomety RM-70 Vampire české výroby.

Lipavský: Odmítáme se Ruskem kamkoliv předvolávat

„Je to zločin, který nezůstane nepotrestán,“ sdělilo k dnešním událostem v Belgorodu ruské ministerstvo obrany. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová oznámila, že Rusko kvůli dnešním útokům požádalo o zasedání Rady bezpečnosti OSN. Má se ho zúčastnit i Česko, které má vysvětlit české dodávky zbraní na Ukrajinu, prohlásil zástupce ruského velvyslance při OSN Dmitrij Poljanskij. Zasedání rady Rusko svolalo na dnešních 21:00 SEČ.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v reakci uvedl, že Česko se zasedání nezúčastní. „Odmítáme se nechat Ruskem kamkoli předvolávat. Česko nebude sloužit lží otrávené propagandě agresora. Až bude chtít Rusko na půdě Rady bezpečnosti řešit stažení svých okupačních vojsk, rádi dorazíme,“ vzkázal Lipavský.

Pohoršený výzvou Ruska je i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Václav Havel říkal, že Rusko má problém v tom, že neví, kde má hranice. Bez hranic je evidentně i Putinova drzost,“ napsal na síti X. 

Následek pátečních útoků?

Kyjev, který se jen zřídka hlásí k odpovědnosti za útoky na ruském území, se zatím k útoku nevyjádřil, podotkla agentura Reuters. Ukrajinská média s odvoláním na své zdroje píší, že ukrajinské síly útočily na armádní objekty v Belgorodské oblasti a že exploze a požáry v Belgorodu způsobila neprofesionalita ruské protivzdušné obrany. V tomto smyslu se vyjádřil server Ukrajinska pravda nebo RBK-Ukrajina. Ten dodal, že útok ukrajinských sil na ruskou armádní infrastrukturu je „následek“ barbarských pátečních ruských útoků na ukrajinská města.

Rusko v pátek provedlo podle Kyjeva nejrozsáhlejší vzdušný útok na Ukrajinu od začátku své invaze, který napříč zemí připravil o život téměř čtyři desítky civilistů, další desítky jich zranil a způsobil rozsáhlé škody mimo jiné i na infrastruktuře i civilních budovách.

Belgorodská oblast, která sousedí se severní Ukrajinou, čelí podobně jako další příhraniční ruské regiony podle médií asi rok ostřelování a útokům dronů, které ruské úřady připisují Ukrajině. Ta se brání ruské vojenské agresi od loňského února.

V pátek večer Rusko uvedlo, že jeho protivzdušná obrana sestřelila několik vzdušných cílů přilétajících k Belgorodu. Při náletu zahynul jeden člověk, další byl zraněn, sdělil tehdy gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov. Alexandr Bogomaz, gubernátor ruské Brjanské oblasti, která rovněž sousedí s Ukrajinou, dnes informoval o úmrtí dítěte kvůli ukrajinskému ostřelování „civilních objektů“ ze salvových raketometů dvou obcí.

Video  Mrtví a zranění po útoku na Belgorod: Podle Ruska zabíjely i české raketomety  - Reuters
Video se připravuje ...

Ruské ministerstvo obrany dříve během dne podle serveru Meduza oznámilo, že jeho protivzdušná obrana zlikvidovala v noci na dnešek 32 ukrajinských bezpilotních letounů nad čtyřmi oblastmi. Podle ruského resortu obrany obrana zachytila bezpilotní letouny v Brjanské, Orelské, Kurské a Moskevské oblasti. Noční sestřelení nepřátelských bezpilotních letounů hlásil dnes ráno také ukrajinský generální štáb. Ukrajinská protivzdušná obrana podle něj zničila pět z deseti ruských dronů.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa