Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pavlův první novoroční projev: Tohle byly perly předchůdců! Sbohem a šáteček i Česko jako Švýcarsko

  • Autor: amb - 
    1. 1. 2024
    05:00

    Ke konci roku 2023 s projevem vystoupil šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) i premiér Petr Fiala (ODS). Nyní je s příchodem roku 2024 řada na prezidentovi! Petr Pavel se navrátí k tradici novoročních projevů, v roce 2024 vystoupí vůbec poprvé. V minulých letech to bylo naopak, exprezident Miloš Zeman vystupoval s vánočním poselstvím a například expremiér Andrej Babiš promluvil v Novém roce. A jaká slova v minulosti padla?

  • 1.Zeman 2019: Chtěl bych vám popřát bolest

    Ještě v roce 2019 měl šestnáctiminutové vánoční poselství bývalý prezident Miloš Zeman. „Dovolte mi, abych začal stejně, jako když jsem se setkal s asi stovkou zahraničních velvyslanců. Řekl jsem jim: Vítejte v úspěšné zemi,“ řekl a promluvil o stabilní ekonomice a nízké nezaměstnanosti. „Toto vše jsou úspěchy… Nad těmito úspěchy bychom se měli společně radovat.“ Naopak problémem podle něj byla pomalost třeba soudních nebo stavebních řízení.

    „A teď bych pochválil vládu (Andreje Babiše – pozn. red.) za to, že odložila národní investiční program s horizontem 30 let,“ řekl. Pokračoval tím, že se podle něj z diskuzí o klimatických změnách „stává nové náboženství“. „Věřím, že nedojde k tomu, aby úvahy o zelené Evropě dosáhly té míry, že se zde objeví například i zelené bankovnictví, to znamená, že úvěry nebudou poskytovány podle pointy investičních projektů, ale podle zelené ideologie.“

    Následně promluvil o blížících se krajských volbách v roce 2020. „Velmi bych si přál, aby na kandidátkách do krajských voleb bylo co nejvíce úspěšných starostů, a velmi bych si nepřál, aby tam bylo co nejvíce parašutistů. (…) To jsou lidé, kteří jsou na kandidátku shození shora,“ uvedl.

    „Tento závěr jako vždy má obsahovat novoroční přání a protože bych nechtěl přát jenom a pouze zdraví, štěstí a dlouhá léta, trochu vás překvapím. Chtěl bych vám popřát bolest. A víte jakou bolest? Takovou bolest, o které mluvil Tomáš Masaryk, o které řekl, že myšlení bolí,“ řekl.

    Přípravy na tradiční Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana. (26. 12. 2019) Přípravy na tradiční Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana. (26. 12. 2019) | Blesk:Michal Protivansky/CNC

  • 2.Kubera 2020: Zelená tsunami

    V roce 2020 měl ještě projev předchůdce Miloše Vystrčila, a to Jaroslav Kubera (ODS). Bylo to jen pár týdnů předtím, než zemřel. Promluvil o zelených řešeních. „Nové zelené tsunami, které se rychlostí zvuku blíží k našim hranicím a které je založeno na vyvolávání strachu o osud planety, doplněné heslem ,poručíme větru dešti‘, a úžasný zelený byznys je na světě. Jako kdyby nestačila nejprve posedlost biopalivy a elektrovoltaikou, na kterou budeme doplácet dlouhá léta. Dnes jsme v zajetí posedlosti elektromobilitou, o které už všichni vědí, že je to slepá cesta, jen se to bojí říci. Zaplatíme za to všichni,“ mínil mimo jiné.

    A také on hovořil o dobrých časech. „Znovu chci připomenout, že prožíváme nejlepší období svých moderních dějin. Líp je nám díky vám. Nejsme bezprostředně nikým ohrožováni, zažíváme nevídané období blahobytu a prosperity. Ano, trápí nás tisíce důležitých problémů. Ale to není důvod lámat nad dnešní dobou hůl.“

    Video  Poslední vzkaz národu: Novoroční projev předsedy senátu Kubery (†72)  - Česká televize
    Video se připravuje ...

  • 3.Babiš 2020: Kdybych byl Harry Potter…

    Začátkem roku 2020 měl novoroční projev jako tehdejší premiér také Andrej Babiš. Babiš citoval Václava Havla. „Proč v době, kdy nás neohrožuje, ani do našich věcí nezasahuje žádná cizí moc, a my máme jako stát, jako občané svůj osud poprvé po staletích skutečně ve vlastních rukách, máme tak málo důvodů k radostné spokojenosti. Tato slova zazněla přesně před 28 lety v roce 1992 v novoročním projevu tehdejšího prezidenta Václava Havla. A já si někdy i teď, o tolik let později, pokládám podobnou otázku. A vlastně trochu jednodušší: Dokážeme se radovat z toho, že se nám tak daří?“ ptal se.

    „Ano, České republice se daří. (…) Hrdost našich lidí na naší zemi je nejvyšší za posledních 14 let,“ pokračoval a zmínil například nízkou nezaměstnanost. „Dlouhodobý růst naší země ale musí být postavený hlavně na investicích. Proto jsme sestavili národní investiční plán. Dvacet tisíc projektů v hodnotě osmi tisíc miliard. Kompletní investiční potenciál naší země na příštích 30 let. Představte si, že bych byl Harry Potter, měl kouzelnou hůlku a proměnil ty projekty teď ve skutečnost. Stali bychom se okamžitě druhým Švýcarskem,“ dodal Babiš.

    „Vím, opozice říká, že celý ten náš národní plán je nereálný. Zase ta skepse, ten negativismus za každou cenu,“ řekl. „Často slyšíte v médiích, že se ochlazuje světová ekonomika, že přijdou horší časy, že všechny ty plány nezvládneme. Pořád se tím někdo snaží strašit. Tak vám chci říct: Nebojte se, nemáme se čeho bát. Čeká nás skvělé období,“ doplnil. 

    Novoroční projev Andreje Babiše v roce 2020. Novoroční projev Andreje Babiše v roce 2020. | reprofoto ČT

  • 4.Zeman 2020: Opozice i média selhaly

    Skvělé období ale nepřišlo... V roce 2020 se exprezident vyjadřoval k pandemii koronaviru. „Dnešní hodnocení bude bohužel smutné. Zasáhla nás epidemie koronaviru, kterou jsme možná dokázali překonat díky profesoru Prymulovi v její první vlně, ale pak jsme usnuli na vavřínech a domnívali jsme se, že jsme tuto epidemii potlačili,“ započal svůj vánoční projev Zeman v roce 2020 a vyzval k očkování.  

    „Chtěl bych poděkovat vládě, která byla ostřelována médii i opozicí, ale přes některé chyby odvedla poctivou, tvrdou a dobrou práci. Bohužel nemůžu totéž říci o opozici, došlo k tomu, že jedna z opozičních stran dokonce odmítla poslat svého zástupce do Ústředního krizového štábu (ODS – pozn. red.). Je velmi laciné se vymezovat proti vládě a sbírat tím levné body. Skutečná opozice v těchto těžkých dobách by měla s vládou spolupracovat, případně měla navrhnout svůj vlastní program. Mohu tedy s lítostí konstatovat, že opozice selhala, stejně tak bohužel selhala i naše média,“ řekl Zeman.

    Zmínil ty, kteří se „nenechali zmást zběsilou propagandou, která vám říká ,nenoste roušky‘ nebo ,nenechte se očkovat‘. „Ostatně ta propaganda byla i jiná a v jiných formách, zažil jsem klimatické šílence, kteří nám tvrdili, že letošní rok bude největší sucho za pět set let a poté začalo intenzivně pršet,“ dodal Zeman.

    Vánoční poselství Miloše Zemana v roce 2020. Vánoční poselství Miloše Zemana v roce 2020. | reprofoto CNN Prima News

  • 5.Babiš 2021: Volili jsme mezi špatným a horším

    Také tehdejší premiér Babiš reagoval po přelomu roku na šíření covidu-19. „Volili jsme mezi špatným a horším a v této situaci lidé zdraví a životy musely dostat přednost,“ uvedl. „Měli jsme obrovské finanční ztráty a věřte mi, že jako člověku, co chtěl mít a také měl přebytkový rozpočet, a systematicky snižoval dluh naší země, ty stamiliardové sekery bytostně vadí. Ale s tím se vyrovnáme, protože vím, že si to můžeme dovolit, že se to spraví a za pár let vše doženeme.“

    „Rok 2021 začíná neutěšeně. Nákazu se zatím bohužel zkrotit nepodařilo,“ uvedl.

    „Museli jsme reagovat rychle. Ano, udělali jsme i řadu chyb. Ale také jsme se poučili. Uplynulých dvanáct měsíců nám také hodně dalo, i když si to možná ještě neuvědomujeme. Třeba jen málokdo tušil, kolik mezi námi žije neznámých hrdinů,“ sdělil. 

    Novoroční projev Andreje Babiše v roce 2021. Novoroční projev Andreje Babiše v roce 2021. | reprofoto ČT

  • 6.Vystrčil 2021: Vláda zaspala

    „Již delší čas žijeme v podivné době a nemáme za sebou úplně dobrý rok,“ započal svůj první novoroční projev v roce 2021 Miloš Vystrčil. „Vláda dokázala zareagovat na počátku rychle a správně, lidé neváhali přiložit ruku k dílu a první bitvu jsme vybojovali vítězně,“ uvedl. Pak ale vláda podle něj zaspala v bitvě podzimní.  

    „Vím, že bylo pro vládu těžké přiznat chybu, zvláště když se chovala tak, jak si lidé přáli,“ pokračoval. V těžkých chvílích se podle něj pozná, kdo není pouhý populista a sběrač hlasů. „Žádám vládu, aby se mnohem více soustředila na předvídatelnost svých kroků, pro všechny je nejhorší nejistota,“ řekl a vzpomenul i na Kuberu a jeho slova, že „slušnost není slabost“.

    „Vážení a milí spoluobčané, do nového roku 2021 nám přeji, abychom dokázali brát vážně názory druhých a abychom třeba i ,díky‘ koronaviru nebo i kůrovci konečně pochopili a přijali za své, že příroda je oproti nám lidem mnohem mocnější a silnější a že je v našem bytostném zájmu ji respektovat a chránit,“ dodal nakonec.

    Novoroční projev Miloše Vystrčila v roce 2021. Novoroční projev Miloše Vystrčila v roce 2021. | Senát

  • 7.Zeman 2021: Afghánský Mnichov

    „Nebyl to dobrý rok,“ zaznělo 26. prosince roku 2021 na úvod od Miloše Zemana. Promluvil o stažení amerických vojáků z Afghánistánu jako o „afghánském Mnichovu“ a bezpečnostní situaci. Jako další nebezpečí vnímal „zelený úděl pro Evropu, který je hlavním důvodem růstu cen energií.“

    „Z původně seriózní vědy zvané ekologie se stalo náboženství a jako každé náboženství, i toto má své proroky v podobě postpubertální dívčiny,“ řekl Zeman.

    Opět promluvil rovněž o nutnosti očkování. „Ti, kdo vyjadřují názor, že svoboda je očkováním ohrožena, by zřejmě v případě, kdyby se sebevrah chystal vyskočit z okna, tohoto sebevraha nezadrželi, protože by respektovali jeho svobodu volby a tím jeho smrt.“

    Ocenil činnost předchozí vlády (Andreje Babiše – pozn. red.), která podle něj „udělala mnoho dobrého“. Promluvil i o nové vádě (Petra Fialy – pozn. red.). „Měli bychom si přát, aby to byla vláda odborníků. Poukazoval jsem na to, že ne všichni členové vlády mají patřičnou odbornost,“ sdělil. Jako úkoly vyjmenoval stabilizování státního rozpočtu, kde by zrušil všechny daňové výjimky, pandemii a energetickou krizi.

    Vánoční poselství Miloše Zemana v roce 2021. Vánoční poselství Miloše Zemana v roce 2021. | Reprofoto ČT 24

  • 8.Fiala 2022: Nemám mnoho dobrých zpráv

    V roce 2022 měl svůj první novoroční projev premiér Petr Fiala (ODS). „Je první den roku 2022 a já pro vás bohužel nemám mnoho dobrých zpráv,“ řekl. „Tento rok bude pravděpodobně jedním z nejsložitějších a nejtěžších od vzniku samostatné České republiky.“

    Zmínil se i o bývalé vládě. „Předchozí vláda málo dbala na naši budoucnost a doslova žila ze dne na den,“ sdělil. A v souvislosti s ní promluvil i o českém předsednictví. „Je jen škoda, že tato velká mezinárodní příležitost nebyla našimi předchůdci dostatečně pochopena a nebylo uděláno dost pro to, abychom ji dobře využili.“

    „Ceny energií, inflace neboli zjednodušeně řečeno drahota, a covid  To jsou tři vážná nebezpečí, kterým bude Česká republika čelit v tomto roce,“ pokračoval.

    „Odsouvat problémy na další volební období to je totiž vždycky jednodušší než kousnout do kyselého jablka a začít je řešit,“ uvedl. Promluvil o hledání úspor, které by mělo probíhat zvláště tam, kde to nepocítí občané. 

    Novoroční projev Petra Fialy 1. ledna 2022. Novoroční projev Petra Fialy 1. ledna 2022. | Úřad vlády ČR

  • 9.Vystrčil 2022: Ocenil Babiše, Fialu i Zemana

    „Tornádo, solidarita a pomoc,“ uvedl Vystrčil v lednu 2022 s tím, že se mu tato slova při ohlédnutí za posledním rokem vybaví. V souvislosti s volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2021 pak ocenil odcházející Babišovu i nastupující Fialovu vládu a také Miloše Zemana.

    „Chci ocenit představitele všech volebních stran za to, že v uvozovkách to pomyslné předání moci proběhlo kultivovaně, bez napadání, bez mediálních přestřelek. Chci za to velmi poděkovat. V této souvislosti zmíním i to, že jsem Andreje Babiše za jeho kroky, za jeho vyjádření kritizoval, ale chtěl bych ocenit, chtěl bych ocenit to, jak odešel z pozice premiéra, jak přijal výsledek voleb. Považuji to za odpovědné a profesionální,“ sdělil.

    „Také bych chtěl říci a ocenit, že považuji za velmi důležité a pro naši společnost přínosné, jak se k povolebním vyjednáváním postavil Petr Fiala, současný premiér. Jsem přesvědčený, a věřím tomu, že právě jeho slušnost, korektnost, vystupování a neústupnost přispěly k tomu, že nakonec prezident České republiky Miloš Zeman akceptoval v plné podobě návrh na složení vlády tak, jak jej premiér Petr Fiala navrhl. Prezident Zeman tím naplnil ústavu a přispěl k důstojnému jmenování nové vlády. I to bych chtěl nyní a dnes ocenit,“ dodal.

    „Zde bych také si dovolil stručnou poznámku k uplynulým diskusím o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana. Je mojí povinností respektovat Ústavu, je mojí povinností hájit právo veřejnosti na informace. Je mojí povinností, abych jako člověk, abych jako ústavní činitel, neuhýbal a neohýbal své povinnosti. Proto je nutné a je mojí povinností, abych se choval správně, bez ohledu na to, zda jsem za to kritizován nebo naopak chválen,“ uvedl rovněž Vystrčil.

    Novoroční projev Miloše Vystrčila v roce 2022. Novoroční projev Miloše Vystrčila v roce 2022. | reprofoto ČT

  • 10.Zeman 2022: Sbohem a šáteček

    Poslední vánoční projev měl Zeman v roce 2022, kdy už zuřila válka na Ukrajině. „Byl jsem vždy stoupenec korektních ekonomických vztahů s Ruskou federací, zejména kvůli dodávkám relativně levných energetických surovin. Ale jsou situace, kdy ekonomické zájmy musí ustoupit zájmům bezpečnostním,“ řekl. „Věřím, že tlak svobodných zemí dříve nebo později přiměje Rusko, aby území Ukrajiny opustilo,“ domníval se. Kromě ruské agrese viděl za růstem cen energií opět „zelený fanatismus“.

    Shrnul rovněž své působení od dob normalizace přes šéfování ČSSD po prezidentství. „Jako každý politik jsem se občas setkával přímo nebo zprostředkovaně i se závistivými a zakomplexovanými nulami, ať už mezi politickými komentátory, mezi neúspěšnými politiky i jinde. Na tyto nuly zapomenu první den starobního důchodu,“ uvedl. „Sbohem a šáteček,“ rozloučil se nakonec.

    Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana. (26.12.2022) Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana. (26.12.2022) | reprofoto Twitter Jiřího Ovčáčka

  • 11.Fiala 2023: Málo jsme se věnovali armádě

    Další projev měl Fiala začátkem roku 2023. „Blízko za slovenskými hranicemi probíhá brutální válečný konflikt, protože jedna východní velmoc se nesmířila s tím, že jiný národ s ní nechce být v jednom státě, nechce být pod jejím vlivem, ale chce o své cestě a osudu rozhodovat sám,“ řekl. Zmínil českou ochotu pomáhat jak při povodních před více než 20 lety, tornádu na Moravě i v souvislosti s ukrajinskými uprchlíky.

    „Vojenský útok Ruska na Ukrajinu nám ukázal, že naše bezpečnost není samozřejmostí. Může být ohrožena, například pokud Rusko na Ukrajině zvítězí a pokud my sami nebudeme naší obraně a bezpečnosti věnovat patřičnou pozornost. To se v minulých letech bohužel nedělo. Málo jsme se věnovali armádě, neplnili jsme dostatečně svoje sliby vůči našim našim spojencům v NATO,“ sdělil premiér. Tématem byla i energetika.

    „Někteří politici se vám snaží namluvit, že vysoké ceny energií jde zkrotit nějakým jednoduchým nařízením. Není to bohužel pravda,“ sdělil. „Neprožíváme lehké období, žijeme ve složité době plné nejistot a nových výzev pro nás všechny. Žijeme ve složité době plné nejistot a nových výzev pro nás všechny. Máme za sebou dva roky obav a omezení kvůli nemoci COVID-19. Když už to vypadalo, že je vše za námi, zasáhli nás naplno dopady války v Evropě, energetická krize a inflace. Přesto není důvod ztrácet naději a nedívat se do budoucnosti s pozitivním očekáváním,“ sdělil.

    Novoroční projev Petra Fialy 1. ledna 2023. Novoroční projev Petra Fialy 1. ledna 2023. | Úřad vlády ČR

  • 12.Vystrčil 2023: Nežijeme v jednoduché době

    „Nemohl jsem tušit, co všechno nás v roce 2022 čeká, nebylo toho málo. Naplno vypukla ruská agrese proti Ukrajině, nebezpečí covidu trvá, prožili jsme v červenci obrovský požár v Českém Švýcarsku. A také přišla energetická krize a s ní související zdražování,“ promluvil Vystrčil o událostech začátkem roku 2023.

    „Nežijeme v jednoduché době. Vláda musí jednat rychleji, stejně tak se nesmí opožďovat pomoc těm nejpotřebnějším,“ uvedl v souvislosti s inflací a cenami energií.

    Novoroční projev Miloše Vystrčila v roce 2023. Novoroční projev Miloše Vystrčila v roce 2023. | reprofoto ČT

padrino ( 1. ledna 2024 19:43 )

Novoroční projev to sice nebyl,ale takové pojištění-postižení a zákon-záchod taky neměly chybu. 😁

http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=Len­DE4TMj­kQ

nadčasový MP ( 1. ledna 2024 13:50 )

V české demokracii to bude stále o nás, bez nás. Až se rozhodnou, přijmou bez nás euro a my přijdeme o úspory, například. A to se vám líbí?

nadčasový MP ( 1. ledna 2024 13:35 )

Rozdíl mezi českou a švýcarskou demokracií:
Podepsali byste dobrovolně smlouvu, kterou byste se zavázali platit po celý život podstatnou část svých příjmů, aniž by bylo předem dáno kolik? Vypsali byste někomu „bianko šek“? Takovou smlouvou je česká ústava. Nestanovuje žádné stropy daní.

Podepsali byste dobrovolně smlouvu, kterou byste svým zaměstnancům dali právo dělat si co chtějí a ponechali byste si pouze právo je jednou za čtyři až šest let vyměnit? Takovou smlouvou je česká ústava. Neumožňuje občanům zasáhnout do politiky přímo prostřednictvím referenda.

Podepsali byste dobrovolně smlouvu, kterou byste dali cizím lidem pravomoc bez omezení zadlužovat vás a vaše děti? Takovou smlouvou je česká ústava. Nestanovuje povinnost státu hospodařit s vyrovnaným rozpočtem.

A co kdyby si cizí lidé sami výše uvedené a mnoho jiného sepsali do smlouvy a tuto smlouvu za vás podepsali, aniž by se obtěžovali se vás zeptat, zda souhlasíte. Ano, i toto je česká ústava. Nestanovuje povinnost předložit ústavu a její změny ke schválení občanům.

Ústavu, dokument, jehož jedním z hlavních poslání je limitovat moc politiků, si u nás politici napsali a schválili sami. Zde leží první a největší střet zájmů v české politice a zdroj všech problémů. 😕

nadčasový MP ( 1. ledna 2024 13:30 )

Českou totalitní demokracii?? 😁 Hodně štěstí.

roxin ( 1. ledna 2024 13:01 )

Pokud žiji v Česku budu volit Českou snad demokracii i když to vypadá že to tíhne zpět k socialistické totalitě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa