Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Těžký rok manželů Zelenských: Obavy, odloučení i lety do zahraničí od Prahy po Bílý dům

  • Autor: jmr - 
    26. 12. 2023
    05:00

    Rok 2023 byl opět kvůli ruské invazi pro ukrajinský prezidentský pár více než složitý. Volodymyr Zelenskyj toho absolvoval mnoho. Od jednání se světovými lídry o další podpoře Ukrajiny, přes řešení Rusy způsobených katastrof, až po čelení ohavným dezinformacím o Ukrajině i o samotných Zelenských. Velmi často se tomu museli postavit samostatně, protože je válka drží v častém odloučení. Jak vypadá ohlédnutí za rokem 2023 Volodymyra a Oleny Zelenských? První dáma si v průběhu roku postěžovala i na to, že potřebuje mít po svém boku zpátky svého manžela.

  • 1.Lednový pohřeb i narozeniny

    Hned zkraje roku 2023, konkrétně 21. ledna se Volodymyr a Olena Zelenští účastnili společně pohřbu sedmi zaměstnanců ministerstva vnitra, včetně ministra Denyse Monastyrského, kteří zahynuli při havárii vrtulníku v Brovarech.

    Zelenští tehdy položili květiny na každou ze sedmi rakví zakrytých ukrajinskými vlajkami a promluvili k pozůstalým. Jen o pouhé čtyři dny později pak Zelenskyj oslavil své 45. narozeniny.

    Nejpoutavější přání přišlo právě od Oleny, která na Instagramu zveřejnila fotografii páru s dojemným popiskem. V něm psala o tom, jak moc jejího manžela poznamenala probíhající válka.

    „Často se mě ptáte, jak se za ten rok změnil. A já vždy odpovídám: ,Nezměnil se. Je to ten samý, stejný chlap, kterého jsem potkala, když nám bylo sedmnáct‘. Ale ve skutečnosti se něco změnilo, v poslední době se směješ mnohem méně. Třeba jako na tomto našem snímku. Přeji ti více důvodů k úsměvu. A víš, co to obnáší. Všichni to víme. Tvrdohlavosti je v tobě dost. Hlavně buď, prosím, zdravý. Chci se s tebou navždy smát. Dej mi k tomu příležitost!“ stojí pod fotografií.

    Ze známých narozeninových dárků pak nejspíš přišel vhod ten z Německa. Tamní kancléř Olaf Scholz totiž Zelenskému k narozeninám poslal 14 tanků.

    Volodymyr Zelenskyj a Olena Zelenská se zúčastnili pohřbu pracovníků ministerstva vnitra, kteří zahynuli při havárii letadla Volodymyr Zelenskyj a Olena Zelenská se zúčastnili pohřbu pracovníků ministerstva vnitra, kteří zahynuli při havárii letadla | Reuters

  • 2.Prezident na cestách a slzy v Bruselu

    V únoru se prezident Zelenskyj vydal na svou první cestu po Evropě od začátku války. Nejprve se neohlášeně objevil v Londýně, kde se sešel s premiérem Rishim Sunakem i králem Karlem III. Dostal také příležitost promluvit v parlamentu, kde se shledal s vášnivým přijetím. A protože bylo hlavním cílem jeho cesty žádat o stíhačky, daroval předsedovi Dolní komory přilbu jednoho z ukrajinských leteckých es.

    Z Londýna zamířil do Paříže na jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a německým kancléřem Scholzem.

    Evropskou tour zakončil v Bruselu na jednání Evropského parlamentu a speciálním summitu Evropské unie.

    Předseda Evropské rady Charles Michel ho tenkrát přivítal slovy: „Vítejte v EU, vítejte doma.“  Vřelé přijetí od europoslanců ho tehdy tak dojalo, že při úvodním prohlášení „Sláva Ukrajině“ jen stěží zadržoval slzy. V Bruselu se pak sešel s mnoha státníky odděleně. Mezi nimi byl i český premiér Petr Fiala.

    Video  Volodymyr Zelenskyj v Evropském parlamentu. (9.2.2023)  - EP
    Video se připravuje ...

  • 3.Biden na Ukrajině

    Ze své evropské cesty se prezident Zelenskyj vrátil včas ku příležitosti ročního výročí od počátku ruské invaze 24.2. 2022.

    Největší událostí provázející toto výročí byla návštěva amerického prezidenta Joea Bidena v Kyjevě. Pro Bidena to byla první návštěva válečné zóny v roli prezidenta. Zelenskyj ho do Kyjeva pozval již v prosinci, když poprvé od začátku války vycestoval ze země a navštívil Bílý dům. Oba státníci se prošli po metropoli již rok zmítané ostřelováním a vyslali tak jasnou zprávu, že Ukrajina nepadla a ani nepadne. Biden se pak před svým odletem sešel i s Olenou, se kterou se prý bavil hlavně o jejích dětech.

    Video  Nečekaná návštěva amerického prezidenta Joea Bidena V Kyjevě. (20.2.2023)  - Profimedia
    Video se připravuje ...

  • 4.Zelenskyj ukazoval, kde přespává

    V samotný den výročí pak byl zveřejněn útržek z připravovaného dokumentu, ve kterém prezident ukazuje novináři Dmytrovi Komarovovi své válečné ubikace v prezidentském paláci.

    Novinář je šokován jak strohostí místnosti, tak obsahem prezidentova šatníku. Ten je zaplněn vojenským oblečením, zatímco obleky čekají, až je prezident oblékne při oslavách vítězství. V dokumentu také odhalil, že se začátkem invaze okamžitě přepnul do vůdcovského módu a neměl ani čas se pořádně rozloučit s rodinou nebo že se mu od začátku konfliktu výrazně zhoršil zrak kvůli pobytu v zatemněných místnostech. 

    Video  Ukrajinský prezident Zelenskyj ukázal: Tady během války žiju  - Twitter / Zelenskyj
    Video se připravuje ...

  • 5.Olena Zelenská v ČT

    Česká televize ku příležitosti výročí přinesla českým divákům rozhovor s ukrajinskou první dámou. Olena v něm děkovala Čechům za jejich pomoc, vyprávěla hororové příběhy o realitě ruské okupace a ukazovala nezdolné odhodlání Ukrajiny zvítězit. Promluvila však i o tom, jak jí válka narušila osobní život, když musí její manžel už rok žít odděleně od své rodiny. Děti mají s otcem kontakt v podstatě jen přes videohovory. Těmi Zelenskyj dokonce kontroluje i to, zda si desetiletý syn Kyrylo čistí poctivě zuby.

    Olena Zelenská si velmi posteskla, jak moc válka ovlivnila životy jejích dětí. „Je divné pozorovat děti, které se už nebojí leteckých poplachů,“ řekla. Mluvila též o relativní izolaci své tehdy osmnáctileté dcery Oleksandry, která kvůli válce nemohla mít maturitní ples a online výuka na vysoké škole jí bránila seznamovat se s novými spolužáky. Proto si nyní Olena obzvláště cenní těch ojedinělých momentů, kdy může její manžel být s rodinou, hrát si se synem nebo s dcerou probrat dívčí záležitosti.   

    Její manžel tentýž den musel médiím též odpovídat na otázku o své rodině. Ani on to nezvládl bez slz. „Miluji je, moji ženu celým srdcem a moje děti jsou pro mě ti nejdůležitější lidé,“ řekl. „Nevídám je často. Rodiče nevídám vůbec. Jsem na mou ženu velmi pyšný. Vím, jaký je člověk. Pro naše děti a zemi dělá vše. Kéž by toho dělala trochu i pro mě, ale to vtipkuji.“ 

    „Nejvíc záleží na tom, abych je nezklamal. Aby na mě děti byly pyšné,“ dodal závěrem. 

    Interview s první dámou Ukrajiny Olenou Zelenskou na ČT Interview s první dámou Ukrajiny Olenou Zelenskou na ČT | Reprofoto ČT24

  • 6.Pavel s Čaputovou v Kyjevě, vyznamenání pro Pekarovou Adamovou a Vystrčila

    V následujících měsících se program prezidentského páru převážně vrátil do válečného normálu.

    Největší událostí března byla Zelenského návštěva fronty v Bachmutu, kde probíhaly ty nejostřejší boje. V dubnu pak s první dámou vyrazili na první společnou zahraniční cestu, když navštívili své „nejbližší spojence“, Polsko, nebo také hostili generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga. Za zmínku také stojí udělení Řádu Jaroslava Moudrého za podporu Ukrajiny předsedovi českého Senátu Miloši Vystrčilovi a předsedkyni sněmovny Markétě Pekarové Adamové.

    Největší událost pak z českého hlediska přišla 28. dubna, kdy nový český prezident Petr Pavel splnil volební slib a dorazil v doprovodu slovenské prezidentky Zuzany Čaputové do Kyjeva.

    Zelenskyj s nimi poobědval poté, co navštívili zdevastovanou Borodjanku a Pavel i město Buča, dějiště jednoho z nejhorších masakrů současného konfliktu. Součástí návštěvy byl nakonec i útěk do protileteckých krytů. I tam pokračoval prezident Pavel v práci a sešel se se zástupci krymských Tatarů.

    Pavel po svém návratu vyjadřoval ukrajinskému prezidentovi obdiv za to, jak zvládá těžkou situaci své země. Také sdělil médiím, že Zelenského přiměl, aby si tykali, a udělalo mu radost, že párkrát dokázal ukrajinského prezidenta rozesmát. Od Zelenského též dostal darem vojenskou přilbu a polní nádobí pomalované ve stylu 60. let květinami.

    Tisková konference Zuzany Čaputové, Petra Pavla a Volodymyra Zelenského (28.4.2023) Tisková konference Zuzany Čaputové, Petra Pavla a Volodymyra Zelenského (28.4.2023) | Reuters

  • 7.Zelenskyj opět cestuje, Rusové odpalují Kachovskou přehradu

    Na květen si Zelenskyj naplánoval vskutku spanilou jízdu po Evropě a navštívil i asijské země. Nejprve zamířil na Apeninský poloostrov,  kde se sešel s italským prezidentem Sergiem Mattarellou, premiérkou Giorgiou Meloniovou a s papežem Františkem. V Německu si pak vyzvedl Cenu Karla Velikého pro sebe i pro ukrajinský lid a jednal s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem a kancléřem Scholzem.

    Ve Francii navštívil prezidenta Macrona a premiérku Élisabeth Bornéovou, v Británii premiéra Sunaka, do Saudské Arábie přijel promluvit na summitu Ligy arabských států, kdy byl mezi přítomnými i jeden z předních Putinových spojenců, prezident Sýrie Bašár Asad, a v Japonsku se účastnil summitu G7. Toto cestovatelské období zakončil na summitu lídrů Evropského politického společenství v Moldavsku, kde se opět sešel s českým premiérem Petrem Fialou.

    Všechny myšlenky na cestování však šly stranou, když 6.6. v brzkých ranních hodinách vyhodila ruská vojska do vzduchu Kachovskou přehradu. Šlo o největší evropskou katastrofu od výbuchu Černobylu. Zelenskyj se tehdy vydal do Chersonské oblasti zasažené záplavami. Rusové se pokusili využít jeho návštěvy a zabít ho, ale jejich rakety začaly na místo, které navštívil, dopadat až po jeho odjezdu.

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v zaplavené Chersonské oblasti (8.5.2023) Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v zaplavené Chersonské oblasti (8.5.2023) | Reuters

  • 8.Návštěva Prahy

    Další jednací cesty si prezident Zelenskyj naplánoval až na červenec, kdy už se na Ukrajině dala do pohybu dlouho očekávaná protiofenziva. To zamířil do Bulharska, na Slovensko, do Turecka a hlavně také do České republiky.  Do Prahy ho za doprovodu gripenů dopravil český vládní speciál v podvečer 6.7. Na letišti jej přivítal ministr zahraničí Jan Lipavský a pak vyrazil jednat na Pražský hrad s prezidentem Pavlem.

    Krom jednání, která se táhla až pozdě do noci, a poděkování Čechům za jejich pomoc Ukrajině si našel čas na setkání se čtrnáctiletým chlapcem Antonem Kockem. Vážně nemocný Anton utekl do Česka na začátku ruské invaze a již dříve říkal, že je jeho snem potkat se s oběma prezidenty. Se Zelenským si také v minulosti vyměnili video zdravice. Návštěva Prahy pak umožnila chlapcovo přání splnit. Prezident Pavel následně o obou hostech mluvil jako o velkých bojovnících.

    Video  Díky, Česká republiko. Zelenskyj poděkoval videem  - Twitter Volodymyra Zelenského
    Video se připravuje ...

    Následujícího dne prezidenta Zelenského čekala jednání na úřadě vlády a v Parlamentu. Předseda Senátu Vystrčil mu daroval klíč od Senátu jako symbol toho, že jsou mu jeho dveře vždy otevřené, předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová mu zase předala černé triko s potiskem oficiálního usnesení prohlašující Rusko za teroristický stát a usilovně zvala na návštěvu Česka i první dámu Olenu. S premiérem Fialou způsobil Zelenskyj rozruch na Národní třídě, kam vyrazili položit květiny u pamětní desky sametové revoluce.

    Video  Petr Pavel vítal Zelenského na Pražském hradě: Potlesk i státní hymny  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 9.Cenné chvilky spolu

    V srpnu mohl ukrajinský prezidentský pár zase vyrazit na cesty společně. Nejprve zavítali do Švédska, kde je přivítal král Karel XVI. Gustav s královnou Silvií. Dalšími štacemi společného turné pak bylo Nizozemsko a Dánsko. Většina veřejnosti v tu dobu ale asi netušila, jak vzácné tyto společné okamžiky skutečně jsou. Obzvláště pro první dámu.

    Ta pár dní po svém návratu poskytla rozhovor BBC, ve kterém mluvila o tom jak špatně ona a její děti snášejí odloučení od hlavy rodiny. „Asi to bude znít trochu sobecky, ale chci svého manžela po svém boku. Potřebuju ho a ne jen jako historickou a politickou osobnost,“ uvedla. Přesto podotýkala, že Ukrajina právě teď potřebuje odolnost a houževnatost a ona nezná nikoho houževnatějšího, než je její manžel.

    V den zveřejnění rozhovoru ovšem neměla Zelenská moc času na stýskání si, protože měla plné ruce práce s pořádáním Summitu prvních dam a gentlemanů. Toho se účastnila i česká první dáma Eva Pavlová či partner Zuzany Čaputové Juraj Rizman. Právě Pavlová na summitu zabývajícím se duševní péčí spojenou s válkou zaujala čestné místo po boku Zelenské. Zahájení summitu se účastnil i prezident Zelenskyj.

    Summit prvních dam v Kyjevě: Přijel i Volodymyr Zelenskyj (6.9.2023) Summit prvních dam v Kyjevě: Přijel i Volodymyr Zelenskyj (6.9.2023) | Reuters

  • 10.Rada bezpečnosti OSN v New Yorku

    Poslední společná cesta manželů Zelenských směřovala do New Yorku na zasedání Rady bezpečnosti OSN. Ještě před tím však Olena obdržela od Billa a Hillary Clintonových Cenu globálního občana pro osoby, které jsou příkladem globálního občanství svou vizí a vůdcovstvím.

    V proslovu při předání ceny Zelenská pronesla následující: „Všichni v mé zemi jsou oddaní vůdci: Matka, jež vede své dítě do školy a pak spěchá do práce po noci probdělé za poplachu sirén kvůli náletům. Učitel, který učí často v protileteckém krytu, na dálku, v nebezpečí, ale pořád učí. Záchranáři a lékaři spěchající k obětem bombardování, všichni jsou mí krajané. Jsem jim vděčná. Lídr je ten, kdo přijde na pomoc, kdo stojí při těch, kteří potřebují pomoc. A jsem vděčná americkému národu a našim přátelům, rodině Clintonových, že jsou takovými lídry.“

    Na zasedání samotném pak prezident Zelenskyj navrhoval zavedení možnosti přehlasování veta jednoho z jejích pěti stálých členů, mezi které patří i Rusko. K tomu ovšem ještě stále nedošlo, a tak se tato událost z ukrajinského pohledu stala památnější roztržkou mezi Zelenským a tehdejším polským premiérem Mateuszem Morawieckim o embargu na dovoz ukrajinského obilí. Český prezident Pavel, který se zasedání též účastnil, ji označil za pouhé nedorozumění a obě strany se skutečně krátce na to usmířily.

    Volodymyr Zelenskyj na zasedání RB OSN v New Yorku (20.9.2023) Volodymyr Zelenskyj na zasedání RB OSN v New Yorku (20.9.2023) | Reuters

  • 11.Příprava na krutou zimu

    Během podzimu a s blížící se zimou začalo být všem jasné, že dlouho očekávaná protiofenziva konflikt letos neukončí. Pohybuje se totiž šnečím tempem z důvodů nedostatečné vybavenosti ukrajinských vojsk a početní převahy těch ruských.

    Manželům Zelenským převážně ustaly cesty za zahraničními potentáty s výjimkou prezidentovy cesty pogratulovat svému nově zvolenému argentinskému protějšku Javieru Mileovi a následně jednat v USA o podpoře pro svou zem. 

    Nějaký ten zahraniční host se v Kyjevě také tu a tam ukáže, jako to udělali na konci listopadu Miloš Vystrčil a Markéta Pekarová Adamová, ale tato gesta podpory už nepřináší takové vlny optimismu, jako když se po ukrajinské metropoli prošel Joe Biden nebo Buču navštívil Petr Pavel.

    Video  Vystrčil a Pekarová v Kyjevě: Zachytilo je video Zelenského  - reprofoto X Volodymyr Zelenskyj
    Video se připravuje ...

    Zelenskyj řeší i otázku voleb, které by se za normálních okolností konaly už na jaře, ale za válečného stavu je ukrajinský zákon nepovoluje i přes volání opozice

    První dáma Olena se přitom vyjádřila, že doufá, že se její manžel po skončení války z politiky stáhne. „Nechci, aby byl další funkční období nebo dvě prezidentem,“ uvedla. „Naše rodina bude zase pohromadě. Budeme bydlet spolu s manželem a dětmi. Neustále.“  Ona sama v současnosti čelí vlnám ruských dezinformací o své osobě a luxusních nákupech. Třeba ohledně šperků za 2,5 milionu korun. Údajný nákup exotického ostrova byl úmyslně vypuštěnou ruskou dezinformací.

    Zelenskyj s manželkou Olenou si připoměli výročí protestů na kyjevském Majdanu a oběti z té doby (21.11.2023) Zelenskyj s manželkou Olenou si připoměli výročí protestů na kyjevském Majdanu a oběti z té doby (21.11.2023) | Reuters

Video se připravuje ...
Další videa