Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková na počátku tiskové konference poděkovala všem za vlnu solidarity, která se po tragédii zvedla napříč celou Českou republikou. Na sbírkovém kontě Univerzity Karlovy, které bylo založeno na pomoc pozůstalým i přímým účastníkům šílené střelby, je už přes 50 milionů korun. „Chtěla bych i moc poděkovat všem studentům, kteří se od první chvíle dobrovolně hlásili, aby pomohli obnovit běžný život na FF UK.

V současné chvíli je hlavní budova FF UK na Palackého námětí uzavřena. „Nyní je nutné zajistit především všechny nezbytné opravy. Je to historická budova, proto je potřeba speciální péče a bude třeba zvolit i režim veřejných zakázek. Bylo například zničeno 130 dveří. Některé půjdou opravit, jiné se budou muset kompletně vyměnit. Jen to nás vyjde na několik milionů korun,“ řekla děkanka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Eva Lehečková.

„Budova zůstává uzavřena i z toho důvodu, že bychom v současné situaci nebyli schopni zajistit bezpečnost citlivých dokumentů, které na fakultě uchováváme,“ dodala rektorka s tím, že na fakultě běží jen naprosto základní agendy, jako je správa budovy, která právě mapuje například škody, nebo ekonomická agenda, která se stará o výplatu mezd. Právě co nejpřesnější mapování škod je podle rektorky důležité k tomu, aby se mohl co nejlépe naplánovat letní semestr.

Video
Video se připravuje ...

Smutný šéf pražské mordparty: Chybělo nám pár dní... Vrah z univerzity byl mezi podezřelými z Klánovic. ČTK/Blesk Zprávy

„Snažíme se po domluvě s kolegy, předat jim věci z kanceláří, které potřebují jak k výuce, tak třeba k výzkumu,“ dodala Lehečková. Čtvrté patro zůstane uzavřeno celý letní semestr, výuka bude přesunuta buď do jiných prostor, nebo bude probíhat online.

Bezpečnostní opatření

Na tiskovce promluvil také poradce univerzity pro ochranu měkkých cílů Zdeněk Kalvach. Ten uvedl, že stavění bariér u vstupů do budov včetně bezpečnostních bran nevychází jako účelné pro okamžiky ohrožení. Kalvach před dvěma lety připravil analýzu bezpečnostních opatření školy pro 189 objektů a s univerzitou nadále spolupracuje při jejich zavádění. Jako přínosnější vidí Kalvach školení zaměstnanců, nácvik rutinních postupů, výcvik členů krizových štábů, posílení centrální bezpečnostní linky či doplnění tísňových tlačítek.

Jednotlivá opatření budou do praxe zaváděna postupně během roku také s ohledem na různorodost budov, které škole patří, uvedla rektorka Milena Králíčková. Prioritní je podle Kalvacha vycvičení příjemců informací o dění v budovách tak, „aby lidský faktor věděl, co s tím dělat“. Uvedl to na dotaz ohledně možného zavádění kamerového systému či vyspělejších rozpoznávacích technologií do budov školy. V některých objektech se o tom podle něj uvažuje, za důležitější ale pokládá cvičení schopností reakce lidí na různé úrovni.

Vedení školy uvedlo, že nácvik evakuace byl na fakultě počátkem loňského roku a nově se měl uskutečnit v obdobném termínu letos. Některé fakulty univerzity nacvičovaly i reakci na napadení útočníkem.

Pietní setkání

Fakulta také plánuje společná setkání studentů a vyučujících. „Vyučují se nejdříve zúčastní pedagogicko-psychologických seminářů, aby byli na setkání se studenty dobře připraveni a věděli, jaké situace mohou třeba nastat.“ U příležitosti měsíčního výročí tragédie plánuje fakulta pietní akce.

Jedna z nich se koná už ve čtvrtek odpoledne, studenti při ní symbolicky přenesou oheň z Ovocného trhu od rektorátu UK na náměstí Jana Palacha, měli by zároveň symbolicky obejmout budovu fakulty. Pietní průvod nazvaný Přenesení světla je první z řady aktivit Měsíce pro fakultu, která by měla vrátit univerzitní akademický život zpět na náměstí Jana Palacha.

Budova FF UK zůstane uzavřena minimálně do konce ledna. Do konce zimního semestru, tedy do 12. ledna je na fakultě zrušena výuka. Zkouškové období se uskuteční podle harmonogramu akademického roku, atestace ale budou dobrovolné, stejně jako skládání státních závěrečných zkoušek.

Střelba na pražské filozofické fakultě je nejtragičtějším podobným případem v historii České republiky. Pachatel na místě zabil 13 lidí, čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno, někteří těžce. Střelbu pachatel zakončil sebevraždou.

Fotogalerie
42 fotografií