Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemřel významný bojovník za lidská práva. Předsedovi helsinského výboru bylo 53 let

Autor: ČTK - 
22. ledna 2024
12:06

V pátek náhle zemřel advokát a předseda Českého helsinského výboru (ČHV) Václav Vlk, bylo mu 53 let. Oznámila to dnes Česká advokátní komora, která Vlka označila za propagátora práva a odvážného člověka, který se vždy pral za dobrou věc. Odešel velký bojovník za lidská práva a svobodu, který si vždy stál za svými názory, uvedla Unie obhájců ČR.

„Je to pro mě naprosto nečekaná a smutná zpráva. Vašek byl kolega, spolužák a kamarád. Neúnavný glosátor a komentátor dění v justici a bojovník za lidská práva,“ reagoval na zprávu o úmrtí předseda České advokátní komory Robert Němec.

Vlk se narodil v listopadu 1970, vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Spoluzaložil česko-španělskou advokátní kancelář Moreno Vlk & Asociados. Vedle vlastní advokátní praxe působil v kontrolní radě, odvolací kárné komisi a dalších orgánech České advokátní komory, stál u zrodu Unie obhájců ČR, publikoval v odborném i denním tisku. Byl členem předsednictva Španělsko-české obchodní komory, v minulosti působil i jako člen rozkladové komise ministra vnitra ve věcech azylu.

„Svými bryskními a otevřenými úvahami o fungování advokacie a celé české justice přispíval ke zvýšení právního vědomí celé společnosti. Často svými názory v dobrém provokoval, a tím dokázal řadu věcí posouvat správným směrem vpřed. Byl viditelným a dobře slyšitelným hlasem české advokacie,“ uvedla dnes advokátní komora.

Od roku 2021 vedl Vlk Český helsinský výbor, nevládní organizaci pro lidská práva. Ve funkci nahradil zesnulou Táňu Fischerovou. Helsinský výbor založila v roce 1988 v tehdejším komunistickém Československu dvacítka kriticky smýšlejících lidí, mezi kterými byl například dramatik Václav Havel či profesor Jiří Hájek. ČHV navázal na činnost Charty 77 a Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. Posláním výboru je podpora a ochrana základních hodnot, zejména jde o ochranu rovnosti a osobní svobody.

 

Gemino Gemello ( 22. ledna 2024 15:08 )

Nějak nám ty zprávy o "náhlých" úmrtích přibývají. Je to smutné čtení. R.I.P.
Jak že to ten Čtvrtníček říkal? "Vono to prostě funguje"

Zobrazit celou diskusi