Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemřel profesor Janouch (†92): Úmrtí Havlova rádce a zakladatele Nadace Charty 77 ve Švédsku

Aktualizováno -
12. ledna 2024
13:52
Autor: ČTK, simao - 
12. ledna 2024
11:59

Ve Švédsku dnes zemřel zakladatel a dlouholetý předseda Nadace Charty 77 jaderný fyzik František Janouch. Bylo mu 92 let. ČTK to oznámila Nadace Charty 77, podle níž Janouch patřil k nejvýznamnějším osobnostem veřejného a společenského života druhé poloviny 20. století. Byl také autorem mnoha vědeckých prací, členem mezinárodních vědeckých organizací a přednášel na řadě univerzit.

„Dnes ráno ve Stockholmu zemřel ve věku 92 let profesor František Janouch,“ uvedla předsedkyně Správní rady Nadace Charty 77 Božena Jirků.

Janouch žil a pracoval od 70. let minulého století ve Švédsku. Tam také v prosinci 1978 založil Nadaci Charty 77, která morálně, finančně a materiálně podporovala disidenty pronásledované v Československu.

Po roce 1989 přenesl činnost nadace do Prahy, kde se zaměřila na pomoc postiženým a znevýhodněným či na podporu občanské společnosti.

„Od legendární sbírky Konto Míša, která přinesla přes 100 milionů korun, přes podporu nejrůznějších aktivit ve prospěch postižených až po dnes už slavné Konto Bariéry si Nadace Charty 77 vypracovala pozici jedné z nejvlivnějších neziskových organizací u nás,“ sdělila ČTK Jirků.

Janouch se podporou disentu významně zasloužil o návrat svobody, uvedl premiér Fiala. Jeho pomoc ocenil i europoslanec a někdejší disident Vondra.    

Kdo byl František Janouch

  • Jaderný fyzik František Janouch, který se narodil 22. září 1931, je veřejnosti znám především jako iniciátor vzniku Nadace Charty 77 a její dlouholetý předseda.
  • Založil ji v roce 1978 ve Švédsku, pomáhala rodinám lidí vězněných či jinak perzekvovaných ze strany komunistického režimu v Československu.
  • Profesor Janouch byl ale také autorem mnoha vědeckých prací, členem řady mezinárodních vědeckých organizací a i v zahraničí přednášel na řadě univerzit.
  • Rodák z Lysé nad Labem na Nymbursku vystudoval fyziku na leningradské, moskevské a pražské univerzitě a deset let vedl oddělení teoretické nukleární fyziky v Ústavu jaderné fyziky Československé akademie věd, působil i jako profesor Univerzity Karlovy.
  • Zapojil se ale do pokusu u demokratizaci socialistického Československa v roce 1968.
  • Na začátku normalizace přišel v roce 1970 o zaměstnání, nesměl ani přednášet na UK.
  • V roce 1974 proto přijal pozvání Švédské královské akademie věd a opustil vlast. Později pracoval ve Výzkumném ústavu fyziky ve Stockholmu a v roce 1979 získal švédské občanství.
  • Ze švédského exilu začal Janouch podporovat československý disent. Nadace Charty 77 mimo jiné obstarávala přísun literatury, pomáhala šířit zakázané filmy či nedostupnou techniku. Nadace posílala disidentům počítače, její projekt umožnil třeba vznik Originálního videožurnálu a po sametové revoluci se stala jedním z průkopníků občanské společnosti. Pomáhala například vydavatelstvím a novým periodikům.
  • Janouch byl krátce poradcem prezidenta Václava Havla, po roce 1989 zejména dlouhá léta předsedal správní radě Nadace Charty 77, která pod jeho vedením začala také udělovat ocenění. Od roku 2013 se podílela i na udílení Ceny Václava Havla za lidská práva. Od roku 2018 byl Janouch čestným předsedou správní rady s doživotním mandátem.

Video  VÁCLAV HAVEL (*5. října 1936, †18. prosince 2011)  - Videohub
Video se připravuje ...

9876543 ( 13. ledna 2024 14:14 )

Kobliháři dozometrovitý,..co máš k článkům?Jako vždy nic. (:

9876543 ( 12. ledna 2024 23:34 )

Jedině ti co se jen vezli, na práci druhých se dožívají a dožili požehnaného věku.
Chátra, disouři, mají od vepře slíbaný průměrný důchod..Lidé co pracovali, a odpracovali roky, se můžou jít schovat a stydět za svojí neprozíravost.Proč jsme za m.r nesabotovali všichni..dnes bychom měli za nic trochu důstojný důchod.

Jirik-ta ( 12. ledna 2024 19:11 )

ach jó to je ale bída.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa