Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Děsivá svědectví rodin obětí z třídy smrti: S prostřeleným krkem volala tátovi…

Autor: K. Beránková, T. Belica - 
12. ledna 2024
05:00

Jsou to první očitá svědectví těch, které 21. prosince při vraždění na Filozofické fakultě UK střelil šílený zabiják D. K. (†24). Měli štěstí v neštěstí. Přežili. Hrůzy, jež mají pořád před očima, nyní popsali jejich blízcí. Například i otec dívky, která byla v třídě smrti!

Jednou z 25 osob zraněných na fakultě je také dcera poslance Jana Richtera (56, ANO). Ten na sněmovním výboru obvinil policisty, že kvůli jejich prodlení dcera málem vykrvácela.

„Jsem otcem dívky, která byla při tom masakru ve třídě, odkud neodešel nikdo zdravý. Buďto byli zabiti, anebo jsou se zraněními ještě v současné době, jako moje dcera, v Motole,“ šokoval včera Richter všechny přítomné na jednání výboru.

Na něm zástupci vedení policie odpovídali na dotazy poslanců ohledně zásahu. „Pachatel se na to místo třikrát vracel. Střelil ji při druhém návratu do třídy. Její kamarádka umírala a telefonovala tátovi s prostřeleným krkem. Děly se tam hrozné věci,“ popsal emotivně poslanec.

Prostřelená tepna

I když policisté zraněné vynesli z budovy, jeho dcera prý při dlouhém čekání na převoz do nemocnice málem vykrvácela: „Jenom proto, že někdo na místě zásahu řekl: Tady si někdo stěžuje na prostřelený zadek. Tam byla prostřelená hlavní tepna. Má deseticentimetrový bypass!“

Richter policii a také vedení fakulty vyčetl, že do dnešní doby jeho rodinu nikdo nekontaktoval s nabídkou psychologické podpory a informací, kde jsou dceřiny osobní věci.

Slíbili prošetření

„Příběh otce je silnější než cokoli jiného. Chápu vaše zklamání a naštvání,“ reagoval na Richterova slova ministr vnitra Vít Rakušan (45, STAN). „Osobně prověřím celý postup a spojím se s vámi, pane poslanče, a budu vám nápomocen. A mrzí mě, že to takhle cítíte,“ ujišťoval rozčileného poslance šéf pražské policie Petr Matějček.

„Chápu, že pro lidi v určitém okamžiku je důležité, že se na někoho obrátí. Proto chápu to vaše zklamání, naštvání. Tohle pan pražský ředitel prošetří, jakým způsobem se s těmi lidmi komunikovalo, když tam na sebe nechali kontakt,“ dodal Rakušan.

Video  Nové záběry: Snajpr měl vraha z FF na mušce. Zabil se, když se studenti krčili na římse!  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Rektorka se brání

Na výtky poslance Richtera zareagovala v prohlášení rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková (51). Ta se vyjadřovala k tomu, že si zákonodárce stěžoval na prakticky nulovou komunikaci ze strany univerzity nebo fakulty. A řekl, že se musel 27. 12. ozvat sám poté, co si sehnal číslo. „Hned ve druhé větě mi řekla, že peníze, které vybírají, také získáme. Tak jsem ji poslal někam, že o peníze nám opravdu nejde,“ řekl Richter při jednání výboru.

„Obsahem telefonátu bylo opakované ujištění ze strany univerzity, že uděláme maximum pro to, abychom všem zraněným nabídli pomoc a podporu jak v oblasti psychosociální, tak studijní a dalších, včetně podpory z Nadačního fondu UK,“ uvedla Králíčková v prohlášení pro iDNES.cz s tím, že se na ni Richter může kdykoliv obrátit.

„Univerzita si je vědoma, že potřeby zraněných budou různé a také v různý čas. Protože jsme seznam zraněných neměli, opakovaně jsme veřejně deklarovali, že uvítáme, pokud se nám zranění či jejich rodinní příslušníci ozvou a sdělí své potřeby,“ dodala rektorka.

Video  Traumata i stres. Adrenalin střídají emoce. Co zažívají policisté po zásahu na Filozofické fakultě UK?  - Bára Holá
Video se připravuje ...

Co také na výboru zaznělo?

  • Policie zatím zjistila 175 poznatků typu schvalování střelby na FF UK. Od úterka se počet těchto skutků zvýšil o deset. V 98 případech zahájili policisté úkony trestního řízení, přičemž 14 pachatelů bylo potrestáno ve zkráceném řízení a jeden je vyšetřován.
  • Podle ministra Rakušana Generální inspekce bezpečnostních sborů zatím nezahájila trestní řízení v souvislosti s policejním zásahem při střelbě. Mluvčí GIBS Ivana Nguyenová včera Blesku potvrdila, že podklady od policejního úřadu vnitřní kontroly již mají, délku řízení ale odhadovat nechtěla.

Video  Tiskovka policie - otázky  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa