Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Děsivé svědectví Nizozemce Petera postřeleného na filozofické fakultě: Necítím nohy!

Autor: Kateřina Baranová, Tomáš Belica, pma - 
13. ledna 2024
05:00

Jsou to první očitá svědectví těch, které 21. prosince při vraždění na filozofické fakultě střelil šílený zabiják D. K. (†24). Měli štěstí v neštěstí. Přežili. Hrůzy, které mají pořád před očima, nyní popsali jejich blízcí. Manželka Nizozemce Petera Vendela (47), jenž schytal kulku na Mánesově mostě, vypráví, jak osudný den probíhal. 

Nizozemský turista Peter Vendel (47) osudného dne, 21. prosince loňského roku, přecházel s rodinou přes Mánesův most směrem k filozofické fakultě. V tom ho ale zasáhl vrah z ochozu.

Projíždějící sanitka Petera okamžitě vzala do nemocnice, ale jeho žena Sofea (40) zůstala s dětmi na mostě uvězněná. Měl to být romantický výlet. Sofea a Peter, kteří žijí dlouhodobě v Singapuru, chtěli ukázat synovi a dceři (15 a 5) Evropu a pak strávit svátky u Peterových rodičů v Nizozemsku. Na pobyt v české metropoli se Sofea těšila. „Je to krásné město, které můj manžel navštívil během svých mladých let,“ popsala žena pro server Mothership.

Jenže všechno dopadlo jinak. Když 21. prosince odpoledne mířili ke Staroměstskému náměstí, aby si užili adventní trhy, zaslechla Sofea vzdálený zvuk připomínající výstřel. Řekla to manželovi, ale ten ji uklidňoval, že se určitě mýlí. Pak ale viděli sanitky a policejní auta mířící k budově fakulty. V tu dobu již stál střelec na ochozu a pálil do lidí. Najednou se ozval další výstřel a lidé začali v panice utíkat. Rodina si nebyla jistá, kde je útočník. Rozběhli se po mostě zpět směrem k Malé Straně a domnívali se, že už jsou v bezpečí.

Vtom Sofea uslyšela zasvištění a její muž holandsky zanadával. „Necítím nohy,“ řekl a zhroutil se. Myslela, že nepřežijí. Sofea se snažila odtáhnout bezvládného manžela, někteří kolemjdoucí vyrazili na pomoc. Pak se i s dětmi přikrčili za zábradlím ve výklencích a nebyli přímo na ráně šíleného střelce. Na místo dorazila policie a záchranáři, kteří Petera naložili do sanitky a odvezli.

Sofea ale zůstávala s dětmi schovaná za zábradlím. Zavolala švagrové a otci. „Bylo to, jako by se zastavil čas. Myslela jsem, že to nepřežijeme. Nevěděli jsme, kolik tam bylo střelců nebo jestli to není teroristický útok,“ přiznala Sofea. Pak konečně policie řekla, že jsou v bezpečí. Na Prahu přesto Sofea nezanevřela a říká, že místní lidé jsou velmi milí a laskaví. „Nikdy nevíte, co se stane. Ty nejdivnější věci se můžou stát na místech, která jste považovali za nejbezpečnější,“ uvedla žena, jejíž muž stále leží v pražském špitále.

K jedné z nejhorších událostí novodobé české historie došlo odpoledne 21. prosince loňského roku. Čtyřiadvacetiletý střelec D.K. v prostorách a okolí Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze zastřelil 14 osob, následně podle výpovědi policie zbraň obrátil proti sobě. Po několika dnech policie potvrdila, že se jedná o stejného pachatele, jenž v polovině prosince loňského roku zastřelil dvouměsíční holčičku a jejího otce, který s ní byl v tu chvíli na procházce.

Video  Jak probíhala první pomoc? Policie přinesla nové detaily zásahu na filozofické fakultě v Praze  - Policie ČR
Video se připravuje ...

lucie13 ( 16. ledna 2024 08:38 )

Co byste se dozvěděl za socialismu, něco ve smyslu, že to je společenský vyvrhel a obdivovatel západního imperialismu. Nějaký politický blábol a tím by to ukončili.
Jaký motiv čekáte? Zřejmě osoba s psychickými problémy, které nikdo včas nepomohl. Možná si pak někdo vzpomene, že to byl podivín nebo že hrál roli mobbing a pod.
Stejně jako u tří čundráků u Pravčické brány s useknutými hlavami v roce 1987- do těch dle SNB uhodil blesk a cizí zavinění bylo vyloučeno. Takové vysvětlení chcete?

lucie13 ( 16. ledna 2024 08:29 )

Jak víte, že měl vrah majetek? Na zbraně si měl vzít půjčku.
V případě terorismu to tak je, stát platí postiženým a dokonce i újmu rodinám. Když pak někdo nemůže pracovat, tak rodině chybí příjem.
V Německu s tím už mají dobrou praxi, těch teroristických akcí měli již více. V západní Evropě dostanou peníze partneři, děti, rodiče a sourozenci zabitých lidí teroristou.
Kdo si myslíte, že platí soudní výlohy všem migrantům, kteří u nás bojují za svoje práva a nárokují si peníze na vše možné. Samozřejmě také z našich daní a to nejsou vůbec Evropané a občané, jen si vyduoávají azyl a sociální dávky.

Michaela Matoušková ( 14. ledna 2024 07:24 )

Tak článek o ničem, jen přežvýkaný,několik dni starý, výpovědní hodnota článku nula. Lživý titulek, svědectví muže žádné.

fjdksla ( 14. ledna 2024 05:26 )

Majetek měli jeho rodiče. Jak by k tomu přišly jeho matka a sestra, kdyby po zavraždění manžela a otce a doživotním traumatu z hrůzy, kterou spáchal jejich nejbližší, ještě měly jít o žebrácké holi?

MADONNA ( 13. ledna 2024 21:43 )

Přesně tak

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání