Koupit si v Praze byt je opravdu drahá záležitost. Podle prosincových informací společnosti Central Group na průměrný nový byt o 70 metrech čtverečních v Praze je potřeba asi 14,8 průměrných ročních platů. Jeho průměrná cena činí přibližně 10,5 milionu korun. Na vině je stále nedostatečná výstavba. V Praze se připravuje výstavba 143 tisíc bytů. Ročně se povoluje stavba zhruba 5 000 bytů, což je podle Central Group polovina toho, co hlavní město potřebuje. Bydlení v něm tak zůstává výrazně hůře dostupné než ve většině okolních metropolí.

V Praze zaplatili nájemníci během minulého roku za metr čtvereční v průměru 373 korun, mezikvartálně zde cena nájemního bydlení vzrostla o 0,3 %. Přes 400 korun za metr nájemní plochy se dostaly byty v městských částech Praha 1, Praha 2 a Praha 3, v závěsu za nimi skončila Praha 7 (375 korun za metr) a Praha 8 (372 korun za metr).

„Kontinuální růst cen nájemního bydlení v Česku souvisí především s vyšší cenovou hladinou bytů a zhoršenou možností financování vlastního bydlení. Pro celou řadu lidí je vlastní bydlení zkrátka nedosažitelné, případně se jim do něj v aktuální situaci nechce. A čím více je zájemců o nájemní byty, tím logicky stoupá i cena pronájmů,” říká Petr Hána, ředitel oddělení zaměřeného na nemovitosti a stavebnictví v poradenské společnosti Deloitte.

Při takových podmínkách se jednoduše může stát, že pokud se výrazně změní životní situace, část Pražanů na bydlení zkrátka nedosáhne. Městské části jsou proto připraveny v těchto situacích pomoct například sociálními byty.

Podpora rodin i seniorů

Praha 2 od nového roku upravila podmínky pro poskytování podpory v bydlení. „Pomůžeme tak mladým párům překlenout ekonomicky nejobtížnější léta spojená s rodičovstvím či začátkem profesní dráhy. Do skupiny Mladé rodiny přitom zahrnujeme také bezdětné páry, které založení rodiny teprve plánují.“ uvádí radní pro oblast bytové politiky Jitka Urbánková (ANO). Podpora je nastavena formou snížených nájmů v prvních šesti letech s garancí základního nájemného od roku sedmého. U bezdětných párů se počítá se založením rodiny do tří let, a to včetně formy adopce či pěstounské péče.

„Do oblasti zájmu podpory v rámci sociální bytové politiky se dostali nově také rodiče samoživitelé. Právě ti bývají na poskytnutí forem podpory existenčně závislí. Rozpadům rodin nezabráníme, ovšem můžeme se pokusit o zmírnění jejich dopadů,“ dodává Lucie Pechová (SPOLU), radní pro oblast sociální a zdravotnictví. Seniorům radnice pomáhá dlouhodobě například nabídkou malometrážních bytů.

Krizové byty

Podobně mají podporu nastavenou i další městské části. Kromě sociálních bytů třeba na Praze 5 nabízejí možnost tzv. krizového bydlení. Oběti domácího násilí, občané v náhlé nouzi a další tak mohou překlenout nejožehavější čas, než vyřeší svou situaci.

Je důležité lidem pomáhat ještě předtím, než se na ulici dostanou, protože poté se z ní už těžko vrací do normálního života. Nikdy nevíme, co si na nás život nachystá, a podat pomocnou ruku v nouzi je přesně to, co městská část může udělat,“ říká místostarostka Prahy 5 Monika Shaw Salajová (Sen 21).

Radní Prahy 5 schválili pravidla pro poskytování této služby tak, aby byla transparentní a skutečně pomáhala jen těm, kteří to potřebují. Základním opatřením je i omezená doba užívání v délce tří měsíců pro překlenutí doby, než se vyřeší dána situace. Pátá městská část poskytuje krizové ubytování za stejné ceny, které platí pro pronájem bytů ze sociálních důvodů. Ubytovaný hradí zároveň zálohy za služby a také za dodávané energie. Pokud by své povinnosti neplnil, je to důvod k okamžitému vypovězení smlouvy.

Fotogalerie
9 fotografií