Příběh matky samoživitelky paní Š. začíná směřovat k dobrému konci. Jednačtyřicetiletá matka tří dcer se málem ocitla na ulici poté, co jí majitel pronajímaného bytu dal výpověď. Tři roky bydlela s dcerami v nájemním bytě 1+1, kvůli opožděnému vyplácení sociálních dávek se jí ale ne vždy podařilo zaplatit nájem včas, což majitel bytu odmítl tolerovat. Dočasně všechny čtyři bydlí u známých, kde ale situace začíná být neúnosná. V bytě 1+1 na ploše zhruba 30 m2 žije sedm osob.

Nejhůře celá situace dopadá na její tři dcery, které jsou na matce zcela závislé. Nejstarší 16 letá letos dokončila základní školu a kvůli sebepoškozování dochází na psychoterapii. Aby měla šanci své matce pomoct, je na Úřadu práce vedena jako uchazeč o zaměstnání. Druhá dcera je v 8. ročníku základní školy, ve škole ale čelila šikaně a i ona je kvůli sebepoškozování v péči psychoterapeuta. Nejmladší dceře je 11 let, chodí do pátého ročníku a léčí se s astmatem.

Díky projektu Podpora samostatného bydlení je nyní trápení paní Š. u konce. Společně s dcerami zamíří do jednoho z obecních bytů na Praze 8, který se díky spolupráci s neziskovými organizacemi Neposeda a Rubikon centrum podařilo zajistit. Připraven je pro ně byt 2kk na pražském Ládví.

Beznaděj při heldání bydlení

Najít bydlení na volném trhu je pro lidi v obdobných případech často takřka nemožné. Majitelé bytů totiž nikdy nedají přednost zoufalé matce v náročné životní situaci, před dobře zajištěnou a dobře vypadající rodinou. „Zjišťujeme, že pro rodiny, které nemají žádné ekonomické zázemí, nebo sociální problémy, je v Praze prakticky nereálné se přestěhovat. Jsou s tím spojené ohromné náklady a i přes to, že majitelům bytu dáváme silné finanční i personální záruky, je nereálné nějaký byt sehnat,“ vysvětluje Jana Hamplová z organizace Neposeda.

„S předsudečným chováním se u majitelů setkáváme často. Někdy je to až směšné, stalo se nám, že nám majitel bytu na poslední chvíli odmítl podepsat smlouvu, protože mu přišlo zvláštní, že to jsou dvě ženy. Tvrdil, že jelikož tam není muž, nebudou dvě ženy schopné uplatit nájemné,“ říká Jana Hamplová. Podle její zkušenosti majitelé bytů často odmítají kvůli dětem, domácím mazlíčkům, ale i barvě pleti. Azylové domy a ubytovny podle ní také nejsou cestou z problému: „Lidé, kteří nemají kam jít, mají možnost jít do Azylových domů, ty jsou v Praze ale přeplněné a s blížící se zimou je to jen horší a horší. Mají možnost komerčních ubytoven, ty ale skutečně nejsou bezpečným místem. Je zde hodně drog, alkoholu a sexuálního obtěžování.“

Útěk před tyranem

V podobně obtížné situaci jako paní Š. je také jednašedesátiletá invalidní důchodkyně paní K. Ta v současnosti pobývá v chráněném bydlení, kam se  uchýlila poté, co se jí podařilo utéct od agresora, který jí pod vlivem alkoholu bil a psychicky týral. V Bohnicích se zbavila vlastní závislosti na alkoholu a již dva roky abstinuje a snaží se vrátit zpět do života.

Možnost pobývat v chráněném bydlení jí ale končí, proto se snaží hledat jinou možnost, kterou by si s ohledem na své nízké příjmy mohla dovolit. Neuspěla s žádostí o magistrátní byt a ani s žádostí o seniorský byt. I pro ní se ale nakonec díky spolupráci Prahy 8 a neziskových organizací podařilo zajistit byt na Ládví. Ráda by si tak sehnala brigádu, kterou by jí umožnil její zdravotní stav a kterou by si mohla ve stáří ještě trochu přilepšit.

 „Uzavřeli jsme s organizacemi Rubikon centrum a Neposeda memorandum o spolupráci, díky kterému od nás mají devět bytů. Oni vytipují konkrétního nájemce a pošlou nám jeho obecný profil. My si jej prohlédneme a odsouhlasíme, následně rada městské části uzavírá nájemní smlouvu a byt se předá,“ vysvětluje místostarosta městské části Praha 8 Radomír Nepil (ANO). Město poskytlo byty, které jsou nevybavené a vyžadují ještě drobnější práce, jejich vybavení a dokončení mají na starosti právě neziskové organizace.

Do nových domovů by se rodiny a klienti v nouzi mohli nastěhovat během následujících několika týdnů. Jejich smlouva bude platná na rok, a pokud nedojde k žádnému závažnějšímu problému, automaticky bude prodloužena.

Fotogalerie
7 fotografií