Silničáři uklízí silnice a chodníky v několika tzv. pořadích. V prvním vyjedou sypače a pluhy na nejdůležitější komunikace, zejména v okolí úřadů, nemocnic, škol či nádraží a stanic metra. Uklizeny musí být do dvou hodin od výjezdu. V druhém pořadí silničáři uklízí zbývající komunikace druhé třídy a ve třetím pořadí zbylé.

Pro úklid v prvním pořadí bude vyčleněno 73 sypačů, ke kterým je vyčleněn jeden pro záchranáře. Pro druhé a třetí pořadí bude připraveno 50 strojů a 874 pracovníků pro údržbu chodníků, z nich je 160 řidičů, a dalších 299 pracovníků bude například na opravy kanalizace, údržbu dopravního značení nebo práce v zeleni.

Proti poslední zimě se zvýší počet kilometrů, na kterých budou zaměstnanci uklízet sníh pomocí strojů. U větších strojů půjde o navýšení z deseti na 11 kilometrů a u menších z osmi na devět kilometrů. Celkem budou silničáři uklízet v prvním pořadí 1397 kilometrů silnic a 1065 kilometrů chodníků. V následujících pořadích to budou další stovky silnic a nemotorových komunikací.

Na posyp komunikací bude mít TSK 24 000 tun soli a 2000 tun takzvané solanky. K posypu chodníků bude mít k dispozici písek nebo drť, použití škváry či popela je zakázáno.

Na čištění komunikací od sněhu je vyčleněno zhruba 504 milionů korun. Dalších asi 114,3 milionu má jít na úklid v prvním pořadí a téměř 26 milionů korun na druhé a třetí pořadí. Pokud by zima nebyla mírná, náklady na zimní údržbu se zvýší i o desítky milionů korun. Při průměrné zimě vychází cena úklidu podle dokumentu na asi 785,41 milionu korun.

Fotogalerie
10 fotografií