Desetiletí platil Jan Cimický za špičkového psychiatra. Známý obličej a vědomosti. Toť na první pohled jedna tvář. Ta druhá? V uplynulých měsících se rojilo čím dál více svědectví žen, které Cimického vinily ze znásilnění. 

„První“ oběť

Jana Fabiánová se jako vůbec první vyjádřila k tomu, že v počínání letitého primáře a doktora v Bohnicích nebylo vše tak, jak má. „Právě teď je důležité, aby i ty ženy nebo oběti i svědci, kteří doteď váhali, zda se k této kauze připojit, možná že i proto, že vnímali, že už je tam těch svědectví dost, chtěla bych je poprosit, aby se ozvali policii, pokud mají pravdivé informace. Protože je důležité zachovat ten řetězec tak, aby k promlčení žádného trestného činu nedošlo,“ sdělila dříve Fabiánová.

Dcera slavné zpěvačky a herečky Nadi Urbánkové jako první poukázala na to, že chování psychiatra vůči jeho svěřenkyním bylo „zvláštní“. Na základě toho se začaly ozývat i další z jeho pacientek. „Ani nevím, jak jsem se mu vyvlékla, když mě držel za temeno hlavy a snažil se mne líbat. Sebrala jsem kabelku a utekla z jeho ordinace. Pak už si jen pamatuji, že jsem šla po dálnici a přála si, ať mě srazí auto, že by byl už pokoj,“ sdělila v rámci pořadu České televize 13. komnata.

Sama burcovala jiné oběti, aby svou „13. komnatu“ otevřely i další. A skutečně se začaly hlásit. Známý psychiatr si byl tehdy jistý v kramflecích. „Rád bych sdělil, že žádná obžaloba podána nebyla, jedná se pouze o ‚představy‘ policejního orgánu adresované státnímu zastupitelství, které s nimi naloží podle svého právního názoru,“ uvedl Cimický.

Ozvaly se další

Pravděpodobně k překvapení psychiatra se ale krom Fabiánové začaly ozývat další „údajné“ oběti. Policisté nakonec napočítali celkem desítky případů vydírání. Kdo ví, co si za nimi lze představit. A nadto minimálně 4 znásilnění. Z těch je psychiatr obviněn.

Janu Fabiánovou kupříkladu podpořila moderátorka Martina Hynková Vrbová. Ta moderovala pořad Co mám dělat, když…? Při té příležitosti došlo i k její nepříjemné zkušenosti: „Sedla jsem si, on si sedl za mě. V tu chvíli to začalo. Sáhl mi na záda, pak mě chytil za prsa a snažil se mi jazykem proniknout do úst. Když jsem ho odstrčila, klekl si přede mě a začal mi recitovat báseň o Šípkové Růžence,“ sdělila serveru Aktuálně.cz.

Nebyla jediná. Pražští policisté získali svědectví dalších žen, na základně nichž policisté navrhli obžalovat psychiatra ze znásilnění pacientek. Cimický svou vinu odmítá. Ačkoliv policie vede vyšetřování jako vážnou věc. „Kriminalisté ukončili vyšetřování případu a na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 8 odeslali návrh na podání obžaloby ze spáchání osmadvaceti případů znásilnění a vydírání,“ uvedli loni v říjnu pražští policisté. Oproti loňsku je počet obvinění vyšší.

„Sperma? Na to si zvykneš“

Jeden z nejohavnějších skutků, jehož detaily se v kauze dostaly ven prostřednictvím výpovědi jedné z žen, se měl odehrát na přelomu 80. a 90. let. Pro pořad 168 hodin České televize jej anonymně popsala jedna z obětí psychiatra následovně: „Hovor začal tím, že ho zajímalo, jestli jsem panna, jestli jsem někdy měla pohlavní styk, kolik jsem měla partnerů, jestli jsem na starší muže. Nevím přesně, jak se to stalo, prostě mi strčil přirození... Vlastně jsem ho musela uspokojit rukou. Pak mi ještě tlačil hlavu do rozkroku, takže tam vzniklo to, že jsem ho uspokojovala orálně. Potom, co se to stalo, jsem se vyzvracela, protože se mi udělalo špatně. On se tomu spíš smál: ‚Ježíš, holka, na to si zvykneš‘. A dal mi přednášku o tom, jak je sperma strašně zdravé.“

Pokus o sebevraždu?

Skládačka, kterou Cimický označil celou za podvrh, se začala bortit v momentě, kdy vyšlo na povrch, že léta uznávaný psychiatr skončil v Ústřední vojenské nemocnici. Podle informací Blesku na anesteziologicko-resuscitačním oddělení skončil kvůli otravě, jelikož se měl předávkovat prášky.

Video
Video se připravuje ...

Advokátka o kauze psychiatra Cimického: Údajných obětí i svědků už je přes třicet, hlásí se i muži Pavlína Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
9 fotografií