V Praze nyní platí vyhláška z roku 2020, která na celém území hlavního města zakazuje takzvanou „technickou hru“ čili automaty. Provozovatelům postupně končí licence na jednotlivé přístroje, a tak by během letošního roku měla z hlavního města zmizet poslední „bedna“.

Jenže Praha za tuto vyhlášku z roku 2020 schytává od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) jednu pokutu za druhou. Tehdejší radní Hana Kordová Marvanová totiž předložila vyhlášku, která zakazuje automaty na celém území hlavního města. Jenže v otázce takzvané živé hry, tedy rulety, karet a podobných her, vyhláška ponechala jednotlivým městským částem pravomoc rozhodnout o případném zákazu samostatně. A tak na různých místech platí různá pravidla, a přestože jsou pro jednotlivé městské části pravidla stejná, ÚHOS rozhodl, že je tento krok diskriminační a napálil Praze pokutu 2,4 milionu korun. Ta podala správní žalobu a  trvá na tom, že současná vyhláška je v pořádku.

Návrat automatů?

I z těchto důvodů je podle některých pražských zastupitelů třeba jednat o novele zmiňované vyhlášky. Není tak nemožné, že by se výherní automaty mohly do Prahy vrátit. „Pod různými záminkami, včetně stanovisek ÚOHS, chce část pražských zastupitelů, zejména z ODS a ANO vrátit hazard včetně automatů do Prahy. Jako zastupitelka a bývalá radní, která předložila v roce 2020 vyhlášku o zásadním omezení hazardu, to rozhodně nechci připustit,“ napsala Marvanová na svém Facebooku.

„Proto chci navrhnout po vzoru Plzně, zakázat hazard v celém městě úplně. Když to šlo v Plzni i v jiných městech, musí to jít i v Praze. Hraní hazardu přináší mnoho lidských neštěstí, pád do dluhové pasti a vede k těžkým závislostem. Zároveň herny ve městě představují bezpečnostní riziko a brání kultivaci veřejného prostoru,“ dodala.

V návrhu Marvanové by byl nahrazen paragraf, který říká, že živá hra, do které patří kasina, je povolena na místech vyjmenovaných v příloze vyhlášky. Tato část by se tak změnila na zákaz provozování živé hry na území hlavního města Prahy a uvedená příloha by se z vyhlášky vypustila.

S nápadem Marvanové ale řada pražských politiků nesouhlasí, a to včetně primátora Bohuslava Svobody. Myslím si, že by o tom měly rozhodovat jednotlivé městské části, nikoliv paní Marvanová,” uvedl pro Blesk primátor.

V současné chvíli se tak zdá skoro reálnější, že se hazard do Prahy vrátí, než že by kompletně vymizel. Pokud totiž vyhláška z roku 2020 přestane po tlaku UHOS byť jen na pár dní platit, provozovatelé heren to využijí k tom, aby obnovili své licence na dalších několik let. „Všichni provozovatelé výherních automatů by okamžitě požádali o tříletou licenci a všechno by se vrátilo do starých kolejí,“ uzavírá pražský zastupitel a Starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě).

Video
Video se připravuje ...

5902403 .

Fotogalerie
8 fotografií