Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Izolace pro Breivika: Je prý stále nebezpečný a na samotce má zůstat

Autor: ČTK - 
12. ledna 2024
12:33

Norský pravicový extremista Anders Breivik je stále nebezpečný a měl by zůstat ve vězení v izolaci. Řekl to dnes podle agentury Reuters norskému soudu zástupce ministerstva spravedlnosti skandinávské země Andreas Hjetland na závěr procesu, jímž se chce odsouzený domoci ukončení samovazby a kontaktu s vnějším světem. Soudkyně Birgitte Kolrudová vynese verdikt v příštích týdnech, uvedla agentura Reuters.

Nyní 44letý krajně pravicový fanatik, který červenci 2011 zabil osm lidí při bombovém útoku ve vládní čtvrti v Oslu a pak na táboře sociálnědemokratické mládeže na ostrově Utöya postřílel dalších 69 osob, je nadále „velmi nebezpečný“, řekl v závěrečné řeči Hjetland. Podle něj „není důvod pro tvrzení, že Breivikova lidská práva jsou pošlapávána“. „Přetrvává velké nebezpečí, že by se mohl dopustit násilí nebo že by mohl inspirovat druhé,“ dodal zástupce vlády.

Breivik žaluje norský stát, který podle jeho názoru porušuje jeho lidská práva zákazem komunikace s okolním světem a tím, v jakým podmínkách ho vězní. Pětidenní série slyšení u soudu dnes končí a vězeň má povoleno na závěr jednání říci pár slov, uvedla agentura Reuters.

V úterý Breivik se slzami v očích řekl, že izolace je pro něj „noční můra“ a že každý den zvažuje sebevraždu. Jeho obhájce v pondělí řekl, že jeho mandant trpí „hlubokou depresí“. Breivikova psychiatrička Janne Gudimová Hermansenová však ve čtvrtek uvedla, že si nemyslí, že by Breivik trpěl těžkými depresemi, a podle norského tisku zpochybnila také upřímnost jeho slz.

Video  Masový vrah Breivik hajloval před soudem. Ten řeší jeho lidská práva.  - Reuters
Video se připravuje ...

Michelin ( 12. ledna 2024 14:31 )

Dávno už mněl vonět fialky zespodu ... 🤔👎🥷

karmazdarma ( 12. ledna 2024 14:06 )

Divím se, že takovou zrůdu vůbec živí a šatí, za vraždu (77 lidí) takového rozsahu, by měla existovat vyjímka a měl by být uložen trest smrti. Tento lidský odpad je a stále bude nebezpečný pro společnost.

1917 ( 12. ledna 2024 13:11 )

Samotku, pro nebezpečného vraha, bych si představoval jako cimru s židličkou a stolkem, přes den uzamčenou palandou a v rohu toaletu umývadlo a hotovo! To co nám bylo ukázáno a na co si ještě stěžoval a oháněl se "lidskými" právy je od norská vlády zvrhlost a zneuctění památky pozůstalých po jím zavražděných obětech! On by si zasloužil pobyt ve starých dobrých francouzských galejích a nebo stalinských gulazích na Sibiři!!!!!

Zobrazit celou diskusi