Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

U Jurečky chystají další revoluci v důchodech. Proti je ombudsman i zmocněnkyně pro lidská práva

Autor: ČTK - 
3. ledna 2024
16:51

Výchovné se už nejspíš nebude valorizovat. Nejdřív by se navyšování tohoto bonusu za výchovu mělo zastavit od příštího roku u nových penzí a od roku 2027 také u vyplácených důchodů. Počítá s tím navrhovaná důchodová novela s reformními úpravami. Podle ní by se v příštích letech výchovné na první dvě děti u nových penzí mělo také postupně snižovat a od roku 2030 by se místo něj měl při stanovení důchodu započítat za dobu péče fiktivní výdělek ve výši průměrné mzdy. Pětisetkoruna by se k penzi přidala jen za třetího a dalšího potomka. Se změnami nesouhlasí vládní zmocněnkyně pro lidská práva, ombudsman a odbory. Své výhrady má Národní rozpočtová rada (NRR).

Výchovné 500 korun na dítě se vyplácí od loňska. Přidává se do zásluhové procentní části penze a s ní se také valorizuje. Automaticky ho dostalo 1,4 milionu žen za tři miliony dětí. Opatření k dorovnání nižších ženských penzí prosadila krátce před minulými parlamentními volbami tehdejší Sněmovna, ale bez zajištění peněz na výplatu. Loni výdaje činily asi 19 miliard korun, každý rok porostou. Národní ekonomická rada vlády (NERV) navrhovala bonus jako nesystémový zrušit. Koalice už dřív jednala i o zastavení valorizace, shodu ale neměla.

„V tento okamžik je tato dohoda, že ta samotná částka 500 korun se valorizovat nebude... Všem lidem, kterým bylo přiznáno výchovné a ještě přiznáno bude, zůstane toto výchovné ale do konce jejich životů. Budou pobírat důchod včetně výchovného,“ řekl ČTK před nedávnem ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ministerstvo práce v podkladech k novele píše, že záměrem je, aby úprava byla účinná co nejdřív. „Ideálně tak, aby se výchovné nemuselo zvyšovat již u důchodů přiznaných v roce 2025,“ uvedli autoři zákona. Podle nich by se legislativní proces ale musel stihnout do konce srpna.

Podle návrhu se má bonus od roku 2027 přestat zvyšovat i u vyplácených penzí. Zásluhová procentní část důchodu by se valorizovala bez něj. Před přidáním by se z ní odečetl, po něm by se zas přidal. Reálná hodnota výchovného by tak podle inflace postupně klesala. Podle resortu se na změnu musí sociální správa připravit, proto má valorizace u vyplácených penzí přestat až za tři roky. Ministerstvo financí požaduje ale zastavení navyšování co nejdřív.

Pětistovka k penzi by podle ministerstva práce pod vedením lidovců měla dál zůstat jen za třetí a další dítě. Bonus na první dvě děti by se měl postupně utlumit. V roce 2027 se má snížit na 300 korun za potomka, v roce 2028 na 200 korun a v roce 2029 na sto korun. Od roku 2030 ho má nahradit započítání fiktivního výdělku ve výši průměrné mzdy za dobu péče při stanovení starobní penze. Podle autorů se tak za dobu na rodičovské důchody zvedne „nejčastěji v pásmu 300 až 400 korun“.

NRR nahrazení výchovného podporuje. Poukazuje ale na komplikovanost a „obtížnou transparentnost“ nového opatření. Obává se také vlny žádostí o předčasný důchod kvůli snaze stihnout ještě získat vyšší částku.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková ve svých připomínkách sdělila, že výchovné sice není systémové, ale je efektivní k dorovnání nižších ženských penzí. Nesouhlasí ani se zastavením jeho valorizace. Proti zrušení navyšování bonusu a jeho nahrazení jsou i odbory. Nové opatření je podle nich složité a diskriminační vůči matkám jednoho a dvou dětí. Zachování výchovného i jeho valorizace požaduje také ombudsman Stanislav Křeček.

Video  Ekonom o letošním výhledu: Odrazili jsme se ode dna. Češi pomalu začínají bohatnout.  - Bára Holá
Video se připravuje ...

ivopatta ( 14. ledna 2024 21:35 )

Nejhorší na diletantu M. Jurečkovi je fakt, že dělá bílého koně svým úředníkům z Odboru sociálního pojištění MPSV ČR. Odbor má v názvu lež (pojištění), stejně jako mají lež v názvu zákony o sociálním POJIŠTĚNÍ a o důchodovém POJIŠTĚNÍ, a podle toho se také ti úředníci chovají (nejde o pojištění ani náhodou, protože peníze z odvodů SP končí obratem na bankovních kontech a v kapsách dnešních důchodců - clearing). Výsledek? Ztráty za roky 2022 a 2023: 1) Finanční celkem 477,6 miliard korun. Z toho ztráty na základě vadného účetnictví používaného ČSSZ, ve výši 126 miliard korun a růst implicitního dluhu 351,6 miliard korun (souvisí s negativní porodností). 2) Ztráta 117 200 dětí nenarozených do VYROVNANÉ demografické bilance. Dalším výsledkem Jurečkovy gesce jako ministra práce je DRUHÝ pokus bankéřů o uplatnění bankovního produktu, PENZIJNÍ reformy ve prospěch penzijních fondů bank, stejně jako u již zrušené Kalouskovy penzijní reformy z roku 2012. Podrobnosti v kapitole Sociálně ekonomický audit státního rozpočtu 2018 v knize Ekonomům to myslí černobíle. Ještě k obsahu článku: 500,- Kč ke starobnímu důchodu matek za vychované dítě byl sice nesystémový krok, ale na druhou stranu krok správným směrem.

ivopatta ( 14. ledna 2024 20:51 )

Tak Vám dodám dvě klíčové informace, abyste nahmátl pověstnou jehlu v té kupě lží vršených v posledních 20 letech kolem důchodové reformy bankéři. Za prvé definice: Starobní důchody jsou dividendy z investic do výchovy dětí. Stojí za povšimnutí, že v definici chybí slovo rodičů. Za druhé: Starobní důchody jsou financovány průběžně, tj. na osobních kontech klientů je vždy 0,- Kč. Přitom ČSSZ se řídí podle vadné účetní metodiky a vypočítává výši důchodů, jakoby ty miliony odevzdané jako SP a UTRACENÉ NA DŮCHODY RODIČŮ, byly stále na kontě klienta, tj. vypočítává důchody podle fondového financování! Že nejde z 0,- Kč na osobním kontě klienta nic vypočítat? Máte pravdu, proto pracovníci ČSSZ, resp. počítač, vypočítá výši důchodu z HRUBÉ MZDY pracovníka. Pokud je těch informací moc najednou, stačí si přečíst kapitolu Sociálně ekonomický audit státního důchodového systému v knize Ekonomům to myslí černobíle. Knihu si můžete vypůjčit v městské kni***.

ivopatta ( 14. ledna 2024 20:29 )

Máte pravdu, že státní důchodový systém byl vykrádán. Byl vykrádán ministrem M. Jurečkou! V Jurečkově gesci bylo na základě vadné účetní metodiky používané ČSSZ, vyplaceno za roky 2022 a 2023 celkem 60 + 66 = 126 miliard korun. Jinak řečeno, Jurečka přes varování účetně vyhodil oknem 126 miliard korun a na druhé straně důchodce vzal u huby o 20 miliard korun. Vyplacenými 126 miliardami korun Jurečka skryl fakt, že bezdětným důchodcům nemá kdo, díky bezdětnosti, financovat z odvodů sociálního pojištění střední pracující generace jejich starobní důchody. Tím úspěšně přesvědčuje Jurečka mladou fertilní generaci, že na důchod stačí jen pracovat, děti vychovat není zapotřebí. Na pádu porodnosti o 11 % v roce 2022 má proto Jurečka třetinový podíl (vzhledem k 9 měsíční konstantě). Zato v roce 2023 má na pádu porodnosti o dalších cca 10 %, Jurečka podíl sto procentní.

stoura ( 13. ledna 2024 05:49 )

👍 👍 👍 👍 👍

stoura ( 13. ledna 2024 05:47 )

Kopněte už konečně traktoristu Jurečku do té selské p..ele!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa