Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Muž vyhrožoval rodině střelce z fakulty: Dostal pokutu 15 tisíc!

Autor: hpe - 
11. ledna 2024
17:03

Muž z Vysočiny vyhrožoval rodině střelce z FF UK smrtí. Podle informací serveru ČT24 policisté zatkli dotyčného 22. prosince. Pachatel se k činu později přiznal a zaplatil pokutu ve výši 15 tisíc korun na pomoc obětem trestné činnosti. Ve vazbě však mohl strávit až 3 roky. Policisté muži také odebrali legálně drženou střelnou zbraň.

V pátek 22. prosince, den po tragické střelbě na FF UK, při které zahynulo 15 lidí včetně střelce, zadrželi policisté muže z Vysočiny. Ten měl údajně rodině střelce vyhrožovat smrtí. „Pachatel vyhrožoval, že vystřílí celou rodinu střelce z fakulty. V tomto případě jsme zajistili i jednu legálně drženou zbraň,“  komentoval v článku ČT 24 policejní prezident Martin Vondrášek.

Muž byl podezírán z násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci a také z šíření poplašné zprávy. Mohl tak strávit až tři roky ve vazbě. „Zkrácené přípravné řízení bylo ukončeno usnesením státního zástupce o podmíněném odložení podání návrhu na potrestání. Podezřelému byla stanovena zkušební doba v trvání 12 měsíců poté, co složil částku 15 tisíc korun jako peněžitou pomoc obětem trestné činnosti,“ informoval Českou televizi okresní státní zástupce v Jihlavě Kamil Špelda. Díky tomu, že se pachatel k činu přiznal, byl případ odložen.

Mezi další podobné incidenty patří výrok mladíka ze Sokolova, který na svých sociálních sítích zveřejnil fotografii airsoftové zbraně s popiskem „teď je řada na mě“. Ještě předtím, než ho policisté zadrželi, stačil příspěvek smazat a k tomu se i omluvil s tím, že šlo o hloupý vtip. V tomto případě však ke zrychlenému řízení, jako tomu bylo u muže z Vysočiny, nedojde. „Dozorující státní zástupkyně usoudila, že věc není vhodná na zkrácené řízení, a nařídila zahájit vyšetřování. Věc tudíž nebude rychle skončena,“ uvedl pro ČT sokolovský okresní státní zástupce Petr Havlíček.

Policie se dosud zabývala 175 skutky, které mají návaznost na tragickou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze. V 93 případech zahájila úkony trestního řízení, ve 14 z nich jsou ukončeny. Na úterní tiskové konferenci to řekl náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík. 

Nejvíce skutků policie zaznamenala v Praze, dále v Moravskoslezském, Ústeckém, Středočeském a Jihomoravském kraji. „Nikdo zatím není ve vazbě, nicméně čtyři osoby jsme převezli k psychiatrickému vyšetření,“ řekl Kubík.

Video  Tiskovka policie, otázky  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání