Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Aktivní střelci v Česku: Vystřílená restaurace v Uherském Brodě, střelba v nemocnici a nejvíce obětí na fakultě

  • Autor: ČTK,red - 
    29. 12. 2023
    05:00

    Na počet obětí je předvánoční střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy nejhorší masovou střelbou v dějinách Česka. Není to bohužel první případ aktivního střelce, který na našem území kdy řádil. Při střelbě v čekárně nemocnice v Ostravě zemřelo sedm lidí, v restauraci v Uherském Brodě osm.

  • 1.Tragédie v Uherském Brodě

    24. února 2015 vtrhl do restaurace Družba v Uherském Brodě ozbrojený Zdeněk K. (†63). Bylo kolem půl jedné po poledni, uvnitř tou dobou obědvalo několik lidí. Starší muž v modré bundě se ale nepřišel najíst, přišel vraždit.

    Předtím byl ještě ve dvou jiných restauracích, v těch ale bylo „málo lidí“, a tak došel až do Družby. Okamžitě po příchodu do lokálu začal střílet ze dvou pistolí. Jako první zabil servírku. V restauraci následně vypukla panika. Létající kulky zasáhly několik lidí, hosté se dali na útěk. Jeden člověk se stihl před střelcem schovat na záchodě, další utekli pryč zadním vchodem.

    První policejní hlídka na místo dorazila zhruba po čtvrt hodině od masakru. Když se snažili po schodech dostat do patra k restauraci, začal na ně Zdeněk K. střílet. Museli se proto stáhnout a počkat na posily. Následně přijela zásahová jednotka a vyjednavač, který se s útočníkem spojil. Ten mu řekl, že jsou v restauraci všichni živí, pokus o vyjednávání ale nevyšel. Osminásobný vrah se následně zastřelil. Předtím ještě telefonoval s reportérem TV Prima, kterému sdělil, že mu všichni ubližují. S nikým ze zavražděných z restaurace se ale vůbec neznal…

    Zásahovka následně uvnitř našla už jen těla osmi zastřelených, tělo vraha a jednoho svědka, který se zachránil. Zdeněk K. střílel z legálně držených zbraní, celkem vypálil na 44 střel. V restauraci zůstalo na zemi ležet sedm mužů a jedna žena, nejmladší obětí bylo 27 let, nejstarší 66.

    Střelba policii přiměla k vytvoření prvosledových hlídek, které jsou vybaveny balistikou nebo dlouhými zbraněmi. A jsou určeny právě pro podobné případy do chvíle, než na místo dorazili speciální jednotky. Policie ještě v den střelby zadržela ženu střelce Jarmilu, která se v rodinném domě zabarikádovala. Sousedé z páru měli strach, Jarmila údajně často až nepříčetně křičela z okna různé vyhrůžky nebo své paranoidní představy o tom, že ji někdo sleduje.

  • 2.Střelba v ostravské nemocnici

    Do 10. prosince 2019 Česká republika nezažila tragičtější střelbu než tu v Uherském Brodě. Brzy ráno, zhruba ve čtvrt na osm, ale vstoupil do nemocnice v Ostravě 42letý Ctirad Vitásek, který jakoby byl rozhodnutý to změnit. Vyzbrojený pistolí nejprve prošel celou nemocnici a hledal místo, kde bude největší koncentrace lidí. Poprvé vyjel výtahem až do třetího patra, tam ale bylo málo lidí, navštívil oddělení kardiologie, kde nikdo nebyl, a došel tak až k čekárně traumatologie, která v tu dobu byla bohužel plná čekajících pacientů.

    A tady se rozhodl pro svůj útok. V rychlém sledu a bez jakéhokoliv varování začal střílet do sedících lidí. Ještě před tím ale z místnosti vyhodil tři děti. Když přišel k první oběti zakřičel „jedna“ a vystřelil, u druhé „dva“ a znovu vystřelil. A takto pokračoval…

    Střelba trvala jen několik málo vteřin, na místě zemřeli čtyř lidé, další tři později vlivem vážných zranění. Tři ze šesti mrtvých byli příslušníci Vězeňské služby, jeden bývalý. Jeden z nich zemřel během toho, co svým vlastním tělem chránil svou dceru. Jednou ze zabitých byla i žena na invalidním vozíku, které střelec prostřelil hlavu.

    První prvosledová hlídka byla na místě do pěti minut od nahlášení, Ctirad V. se po útoku dal na útěk a ve svém voze odjel do té doby neznámo kam. Do pátrání se zapojila zásahová jednotka a Útvar rychlého nasazení. Střelce se podařilo najít u obce Děhylov, kde se při zásahu policistů zastřelil.

    Video  Útoku osamělého střelce nelze zabránit, shodli se psycholog i policejní náměstek.  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 3.Vystřílená rodina v Boňkově

    Chorobná žárlivost 50letého muže zapříčinila v dubnu letošního roku jednu z nejhorších vražd v Olomouckém kraji. Začalo to poté, co muž ze Slovenska dojel do Olšovce – Boňkova na Přerovsku se svou přítelkyní k její rodině.

    Svou partnerku nejprve pobodal šroubovákem do ruky a krku. Ta se po nečekaném útoku dala na útěk do patra, kde se s rodiči a svým patnáctiletým synem zamkla v pokoji. 50letý cizinec mezitím odešel do svého automobilu, kde si vzal nelegálně držený samopal vzor 58, a vrátil se do domu. Vyšel do patra, zabušil na dveře, a když se mu je nepodařilo otevřít, začal pálit.

    Za dveřmi zastřelil 77letou ženu, jejího stejně starého přítele a patnáctiletého chlapce, syna 47leté přítelkyně střelce. Ta se po střelbě dala v ponožkách na útěk, střelec za ní. Nejprve ji hledal v rodinném domě, poté venku v lese. Během útěku ji stihl postřelil, naštěstí nijak vážně. Sám se poté schovávala v lese, tou dobou už totiž na místo mířila první policejní hlídka.

    Během pátrací akce, do které byla zapojena zásahová jednotka, psovodi, speciální pořádková jednotka z Ostravy a vrtulník z Brna, se pachatel zastřelil. Po několika hodinách ho vypátrala posádka vrtulníku. Ženě se podařilo doběhnout do nedaleké restaurace, kde se schovala. Podle policie za vším byla nezvládnutá chorobná žárlivost, která však v té době neměla žádný relevantní důvod.

    Video  Brutální vražda v Olšovci: Útočník postřílel rodinu samopalem.  - Aktu.cz, Pavel Ryšlink, aip
    Video se připravuje ...

  • 4.Aktivní střelec na fakultě

    Nejhorší masovou střelbou a vraždou se stala střelba v budově Filosofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha 21. prosince. 23letý student David K. tam přišel před třetí hodinou odpoledne vyzbrojený několika zbraněmi a velkou zásobou munice s připravenými zásobníky a začal ve vyšších patrech školy střílet.

    Držitel zbrojního průkazu a vlastník osmi zbraní postupně v několika třídách zastřelil čtrnáct lidí a přes 25 jich zranil. Pět minut od prvního oznámení o aktivním střelci ve škole byla na místě první hlídka kriminalistů, chvíli po nich prvosledová hlídka. Společně pak s dalšími přijíždějícími hlídkami postupně vyváděli ven studenty a prohledávali budovu. Během toho zjistili, že je střelec na ochozu školy,  odkud začal střílet dolů na náměstí.

    Celé jeho řádění trvalo 21 minut, pachatel se ve chvíli, kdy se k němu začali dostávat policisté, připravenou brokovnicí zastřelil. Policisté to na tiskové konferenci komentovali slovy, že se kolem něj začala stahovat smyčka. Zásahová jednotka s policisty pak začala postupně prohledávat a otevírat všechny místnosti, kde se žákům podařilo zabarikádovat.

    V několika třídách ale objevili velmi vážně zraněné studenty, kterým začali poskytovat první pomoc. Následně je začali odnášet několik desítek metrů daleko ke stanovišti záchranné služby, která do nevyklizené budovy nemohla vstoupit. Celkem na místě zemřelo 14 lidí a pachatel, 25 lidí bylo zraněno, deset z nich těžce.

    Policie po Davidovi K. pátrala už od čtvrtečního poledne, kdy ji jeho matka upozornila na SMS zprávu, ve které stálo, že se chce zabít. V domě v Hostouni objevili tělo jeho otce a zařízení připomínající nástražný výbušný systém a puštěný plyn. Pyrotechnik vše zneškodnil. Provedenou balistickou zkouškou pak policie zjistila další závažnou věc.

    Už několik dní se kriminalisté z 1. oddělení snažili objasnit vraždu muže a dvouměsíční holčičky z Klánovic. Balistika ale tento případ nečekaně rychle „vyřešila“, policisté totiž zjistili, že v lese na okraji Prahy vraždil právě student z Filozofické fakulty UK. Dvojnásobná vražda se tak řadí mezi případy, kdy se pachatel ani oběť neznali. Podle šéfa pražské mordparty Aleše Stracha by se kriminalisté k vícenásobnému vrahovi za pár dní dostali, už bylo ale pozdě.  

    Video  Detaily policejního zásahu proti masovému střelci: Policisté zveřejnili video ze svého pohledu!  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 5.Galerie

Tomasj ( 29. prosince 2023 11:07 )

Na te FF pochybyla v první řadě PČR, nebrali v potaz jednu z možných verzí sebevraždy , kdy před spácháním sebevraždy pachatel usmrtí více lidí? Tak snad se pro příště poučí a budou přistupovat ke každému, kdo jim oznámí úmysl sebevraždy, že to bude tak jak to bylo v Praze. Všem policistům dlouhé zbraně větších ráží 7,62 nato nebo 50. Míň generálů a plukovníků ,dříve příslušníků StB a SNB a více mladých kvalitně ozbrojených a vystrojených policistů v ulicích.

Michaela Matoušková ( 29. prosince 2023 10:44 )

Tak to tu pěkné zase rozmazávejte. Nemáte co psát? Nicnerikajici články, zoufalé titulky. Čím dal větší žumpa. Díky, stačilo….

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání