Asi každý si bude pamatovat, co v odpoledních hodinách 21. prosince dělal, jaké emoce a strach prožíval, když se dozvěděl o tom, že v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha řádí masový vrah. Do nebohých obětí střílel v budově, posléze i z její střechy. Jen díky zásahu policistů a dokonalé péči záchranářů nebylo obětí více.

Souběžně s tím, co se stalo, lidé vyjadřovali soustrast nad ztrátou tolika životů. Student jich zmařil 14, předtím stihl usmrtit i svého otce a mladého tatínka s teprve dvouměsíční dcerou v Klánovickém lese. Jenže bohužel ne každý vyjadřuje empatii nad tím, co se stalo. Jsou tací, co se veřejně chlubí, že by snad chtěli udělat totéž!

Video
Video se připravuje ...

Detaily policejního zásahu proti masovému střelci: Policisté zveřejnili video ze svého pohledu! ČTK/Blesk Zprávy

Desítky případů

Po devíti dnech od tragické střelby můžeme konstatovat, že z uvedeného celkového počtu téměř 90 případů jsme již pět skutků ukončili v rámci zkráceného přípravného řízení a v dalších 55 případech jsou zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z konkrétního trestného činu,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Zdůraznil, že do celkového počtu případů policie započítává pouze ty skutky, které s útokem střelce v Praze prokazatelně souvisí.

U prověřovaných událostí jde v 28 případech o schvalování trestného činu, v 11 o nebezpečné vyhrožování, v sedmi o násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. Šesti případy se policie zabývá pro podezření ze šíření poplašné zprávy. „Stále platí, že v přístupu k případům, kdy někteří jedinci tento bezprecedentní násilný akt schvalují, či dokonce vyhrožují jeho napodobením, budeme aktivní a nekompromisní. Takové jednání je nejen krajně nevkusné, ale většinou také za hranou trestního práva,“ uvedl policejní prezident Martin Vondrášek.

V hlavním městě se policie zabývá 31 z případů schvalování nebo vyhrožování napodobením střelby na Univerzitě Karlově, následuje Moravskoslezský kraj s 11 případy, Ústecký s deseti a Středočeský a Liberecký kraj shodně se sedmi prověřovanými událostmi. „Bez zajímavosti jistě není skutečnost, že jsme tři z autorů těchto příspěvků museli převézt k psychiatrickému vyšetření,“ podotkl Bocán. Policejní prezident poděkoval veřejnosti, že podobné skutky policistům oznamuje a spolupracuje s nimi.

Několik takových obyvatel pochází z Moravy. „První z nich napsal na sociální síť, že hodlá vystřílet jedno z center zábavy v Brně. Tam byl zadržen ostrahou a převzali si ho přivolaní policisté. Zbraň neměl a policistům sdělil, že to nemyslel vážně,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Následovat jej měl další mladý muž, kterého policisté rovněž zadrželi. Ani on u sebe zbraň naštěstí neměl.

„Na Jindřichohradecku vyhrožoval muž (28), vystřílením celé obce, dopaden v Českých Budějovicích, vyšetřován. Muž ze Strakonic vyhrožoval zopakováním vraždění na univerzitě, vypátrán, zadržen, vyšetřován,” uvedli policisté na sociální síti X.

I středočeská policie se zabývá dvěma případy podněcování a schvalování tragické střelby v Praze. Střelbu na sociálních sítích schvalovali dva muži, a to z Kolínska a Mladoboleslavska. Za podněcování k trestnému činu jim hrozí až dva roky vězení, řekl ve čtvrtek ČTK mluvčí středočeské policie Pavel Truxa.

„Jednalo se o příspěvky ze sociálních sítí, kdy proti oběma mužům je nyní vedeno trestní řízení, a to pro paragraf 365 a 364 trestního zákona, což je schvalování trestného činu a podněcování k trestnému činu,“ řekl Truxa. S mužem z Kolínska zahájila policie trestní stíhání, muži z Mladoboleslavska policisté sdělili podezření, doplnil mluvčí.

Jiný muž pro změnu vyhrožoval, že se podobným způsobem „pomstí“ pražským revizorům. „Přesto, že si dodatečně uvědomil závažnost svého  jednání a negoval reálnost hrozby, i on je podezřelý z nebezpečného vyhrožování,“ líčí Šváb. Aby toho nebylo málo, policisté evidovali i zprávu od ženy (51) z Blanenska, která vraždícímu maniakovi vyjadřovala podporu. „Znovu zdůrazňujeme, že podobné jednání  na sociálních sítích je velmi problematické a autorům příspěvků hrozí trestní stíhání,“ uzavírá mluvčí.

Fotogalerie
59 fotografií