1) Kolik měl střelec legálně držených zbraní? Podle policie měl zbrojní průkaz a povolení k držení osmi zbraní. Dvě z toho byly tzv. dlouhé, tedy takové, s nimiž lze střílet na velkou vzdálenost. Obě použil během útoku na fakultě.

2) Jak to, že tím nevzbudil pozornost? Systém není nastavený tak, aby před podobným jednáním varoval. V Centrálním registru zbraní (CRZ) podle mluvčí policejního prezidia Ireny Pilařové policisté ani nevidí, zda člověk vlastní více zbraní najednou. To se ukáže až při zadání konkrétního jména. Muži zákona by tedy museli již mít podezření na určitou osobu.

3) Kdy lze člověku odebrat zbrojní průkaz? V současné době pouze pokud je proti držiteli zahájeno trestní stíhání pro trestné činy proti zdraví a životu. Případně pokud se zbraní prokazatelně nezachází bezpečně nebo nechodí na povinné zdravotní prohlídky. Trvale odejmout zbrojní průkaz pak může policie až poté, když je držitel za daný trestný čin pravomocně odsouzen.

4) Co se změní, pokud projde nový zákon o zbraních a střelivu? Policie získá možnost preventivně odebrat zbraň lidem, kteří jsou členy extremistických hutí nebo vyhrožují násilím třeba na sociálních sítích. Prodejci zbraní navíc budou mít povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní nebo třeba neobvykle vysoké množství střeliva.

5) Jak je možné, že člověk s duševními problémy dostal zbrojní průkaz? Zda při vydání zbrojního průkazu střelci někdo nepochybil, se bude nyní prošetřovat. Policie bude zjišťovat, zda selhal systém, nebo jednotlivec.

6) Kolik lidí vlastní v Česku zbraň? K letošnímu listopadu mělo podle mluvčího ministerstva vnitra Adama Rözlera v Česku zbrojní průkaz 316 564 osob. Oproti loňskému roku stoupl počet o zhruba 2500. Registrován byl více než milion zbraní. Zájem o ně v posledních letech roste.

7) Jaký byl motiv masové vraždy? Proč konkrétně mladík zabíjel, není jasné. A to zatím ani policii. „Možných motivů pachatele je více, asi to bude kombinace, nebude to jen jeden konkrétní motiv,“ uvedl šéf pražských kriminalistů Aleš Strach.

8) Proč zásah policie vyšetřuje Generální inspekce policejních sborů (GIBS)? Při takto velkém zásahu jde o poměrně běžný postup. GIBS prověřovala například i postup policie v případě střelby v Uherském Brodě, kdy v únoru 2015 zabil v restauraci střelec osm lidí. Tehdy konstatovala, že vše bylo v pořádku.

9) Pokračují výhrůžky na sociálních sítích? Bohužel ano. Policie aktuálně se v souvislosti s útokem na FF UK řeší víc než šedesát případů schvalování, adorování a následování činu. U třiceti z nich ke včerejšímu poledni již znala totožnost. Zároveň u třiceti osob prověřuje i to, zda vlastní zbrojní průkaz.

10 Jak bude vypadat vyšetřování, když je vrah mrtvý? Proběhne, jako kdyby pachatel žil. Pak policie případ odloží, protože není koho obvinit a postavit před soud.

Zraněné čekají operace

Záchranáři rozvezli 25 raněných do šesti nemocnic po Praze. Domů už se ve středu dostal desátý z nich, ostatní zůstávají v péči lékařů.

*FN Bulovka – ošetřili 3 zraněné, jeden už je v domácí péči, zbylí zůstávají v nemocnici. Jednu ženu ve čtvrtek čeká operace patní zlomeniny.

*FN Motol – pečovala o 7 pacientů, domů se zatím dostal jediný. Další jsou v péči klinik kardiochirurgie, neurochirurgie, chirurgie a spondylochirurgie (zabývá se onemocněními páteře – pozn. red.).

*FN Královské Vinohrady – převezli k nim 7 zraněných, dva už jsou v domácí péči. Většina měla střelná poranění hrudníku, břicha, končetin nebo hlavy.

*Ústřední vojenská nemocnice – dostala do péče 3 raněné, jednoho v kritickém stavu. Odmítla o jejich stavu informovat.

*VFN – z původních 3 pacientů zůstává v nemocnici jediný s průstřelem nohy.

*Nemocnice Na Františku – pečovala o 4 pacienty (2 ambulantně) se středně těžkými zraněními, všichni už jsou doma.

Ovlivní výuku

Strach, obavy a zoufalství nepociťují jen studenti a pedagogové filozofické fakulty. „Důsledky události na psychický stav a pocit bezpečí našich studentů a zaměstnanců jsou značné a budou vyžadovat pozornost všech vysokých škol,“ uvedla včera Česká konference rektorů.

Pro věci v tichosti

Počítače, mobily, zavazadla, osobní věci... Na fakultě museli evakuovaní nechat vše. Teď se jim majetek postupně vrací. Zatímco před Vánoci si ho vyzvedávali ještě u budovy, v níž k tragédii došlo, ve středu už se tak dělo na sousední Právnické fakultě, aby traumatizované oběti nemusely zbytečně do blízkosti místa útoku. Během dopoledne přišly desítky lidí. „Děkuji, ne. Spíše ne,“ zněly tiché odpovědi na dotazy novinářů. Pro ty, kteří ještě termínů nevyužili, jsou v plánu další organizované od 4. ledna na UK pointu v Celetné ulici.

Video
Video se připravuje ...

Detaily policejního zásahu proti masovému střelci: Policisté zveřejnili video ze svého pohledu! ČTK/Blesk Zprávy

Fotogalerie
142 fotografií