Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Velké odhalení v Londýně: Špionka z Československa ve slavné BBC! Agentka Vora donášela na emigranty

Autor: ČTK, simao - 
3. ledna 2024
09:59

Někdejší redaktorka československé sekce a až do roku 2005 šéfka slovenského vysílání BBC World Service Terézia Javorská podle archivních materiálů působila jako spolupracovnice a později agentka Státní bezpečnosti (StB) komunistického Československa. Server Hlídací pes dnes upozornil na to, že informace z archivů StB dohledal v Praze reportér britského deníku Daily Mail Tom Kelly.

Důstojník StB, který tehdy pod diplomatickým krytím působil na československém velvyslanectví v Londýně, získal Javorskou do služeb Státní bezpečnosti v polovině 80. let.

Údajně k tomu došlo na koktejlovém večírku. V době Studené války mezi Západem a východním blokem to byl pro StB cenný „úlovek“.

První známý případ v BBC

„Bezpečnostní experti se domnívají, že jde o první známý případ infiltrace agenta zahraniční zpravodajské služby do BBC od začátku studené války,“ napsal Daily Mail.

Informací od Javorské, pracující pod krycím jménem agent Vora, si StB podle dostupných informací považovala. Jako novinářka renomované rozhlasové stanice vysílající z Británie do zahraničí měla přístup k zajímavým informacím z britské politiky i o politických uprchlících, kteří s československým vysíláním BBC často spolupracovali.

Donášela na emigranty

„Špehovala také politické uprchlíky, kteří uprchli před pronásledováním za železnou oponou, z nichž mnozí pracovali nebo přispívali pro BBC,“ uvádí Daily Mail.

„Do dnešního dne jsme s ní uskutečnili třináct schůzek, na kterých nám předala informace o československých emigrantech v zemi a jejich aktivitách a také o stavu české a slovenské sekce BBC. Předala nám také informace, které byly využity a vyhodnoceny jako velmi zajímavé,“ citoval Daily Mail zápis řídícího důstojníka z prosince 1985. V srpnu 1987 se Javorská ze spolupracovnice stala agentem.

Na britské ostrovy přišla jako au-pair

Do Británie Javorská, dcera slovenského farmáře, odešla v roce 1969, původně jako au-pair, posléze v Londýně vystudovala vysokou školu a do BBC nastoupila v roce 1976. Postupně se v BBC World Service dostala v československé sekci na řídící pozice.

Několik let byla zástupkyní šéfa celé sekce a krátce československé vysílání i vedla. Následně stála až do roku 2005, kdy BBC zrušila řadu zahraničních redakcí, v čele slovenské sekce BBC World Service.

Dle Daily Mailu měla Javorská zpočátku „vnitřní konflikt“ o to, zda spolupracovat, zmítaný mezi snahou sloužit vlasti a „racionálním zdůvodňováním rizik“, zejména kvůli „špionážní mánii“ v britských médiích po vyhoštění dvou československých agentů ze Spojené království v roce 1984, uvádí britský list.

Špionážní praktiky a tajné signály

Podle Daily Mailu však Javorská na představitele StB velmi zapůsobila. Projevovala prý „nakloněnost ke spikleneckému chování“ a „velmi zajímavou“ inteligenci. Viděli potenciál mj. v jejím přístupu k interním informacím z britských masmédií a stycích s jednotlivci v mediální oblasti.

Bydlela přitom v bytě v Kensingtonu, navštěvovala kostel a její podřízení netušili, že by jejich šéfka mohla být spolupracovnicí a později přímo agentkou.

Dle spisů Javorská věřila, že sociální systém Československa je „mnohem spravedlivější než ten v kapitalistických zemích“, ačkoliv se jí v Británii dařilo dobře - a to i po finanční stránce.

„Tajná role Javorské zahrnovala tajné schůzky s handlery (tajný spolupracovník-agent StB, pozn. red.), kde používala nákupní tašky Marks & Spencer k signalizaci potenciálního nebezpečí, vyměňovala si kódová slova o filmových režisérech a domlouvala setkání v operních domech vysíláním signálů skrytých v pohlednicích,“ popisuje Daily Mail.

Jejího nadřízeného důstojníka StB Jana Pavlíčka v roce 1989 z Británie vyhostili za špionáž. Role Vory skončila s pádem komunismu.

Výslech britskou rozvědkou

Javorskou podle Daily Mailu vyslýchala ohledně jejího kontaktu s československým velvyslanectvím v Londýně i britská rozvědka. „Při výslechu se Javorská řídila pokyny odbavovacího důstojníka a zmiňovala pouze osoby, se kterými měla kontakt na oficiálních akcích pořádaných velvyslanectvím," citují nyní ze spisu Britové.

Bývalí kolegové ji popisovali jako „atraktivní a smyslnou“, zároveň se však projevoval prý i její prudký slovenský nacionalismus a výrazné chování, díky čemuž nebyla u řady lidí v redakci příliš oblíbená.

Pamětníci však nyní vzpomínají po odhalení Javorské i na to, že se „často stavěla proti jejich vysílání reportáží, které obsahovaly názory kritické vůči komunistickému režimu v Československu“, dodává britský list.

Srazilo ji auto a je v kómatu

Javorské je nyní 73 let, už několik let je upoutaná na lůžko a v kómatu poté, co ji na přechodu srazilo auto. Její rodinní příslušníci žádost novinářů Daily Mail o komentář k informacím z archivů StB odmítli, uvedl Hlídací Pes.

Současné vedení BBC podle vyjádření svého mluvčího „slyší o těchto historických obviněních poprvé a bude je brát vážně“.

„Agentka Vora ukazuje, že tyto režimy nechtěly ovládat jen svá vlastní média, ale také naše,“ uvádí profesor Anthony Glees z Buckinghamské univerzity.

„Celou dobu zrazovala novináře a další disidenty, kteří kritizovali komunismus, a potenciálně je vystavovala riziku. Měla také potenciál ovlivnit výstupy BBC v době, kdy World Service byla klíčová pro všechny, kdo chtěli vidět kolaps komunismu,“ dodal odborník.

Video  Akce Kámen: Uprchlíci před režimem padli do důkladně promyšlené pasti StB  - Videohub
Video se připravuje ...

Jaromir Komenda ( 4. ledna 2024 22:50 )

Slováci,taky takový jeden dělal premiéra...

Uživatel_5681197 ( 3. ledna 2024 12:42 )

Odporné. Takovým by Pávek šéfoval😢

Zobrazit celou diskusi