Lidé v uplynulých třech týdnech položili za oběti tragické střelby na FF UK na schody hlavní budovy fakulty na náměstí Jana Palacha a kolem ní tisíce svíček. Na místo pokládali také vzkazy či květiny a obrázky.

Trvalá pietní připomínka

Svíčky budou sbírat dobrovolníci. „Ta primární skupina jsou studující, ale s největší pravděpodobností jim budou pomáhat i jiné osoby z naší akademické obce,“ řekla Slussareff. Ze svíček by pak měla vzniknout trvalá pietní připomínka tragické události. O tom, jak bude objekt vypadat, se zatím jedná. Na tvorbě by se podle dřívějších informací měli podílet studenti Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM).

Tvorbu a podobu pietní připomínky podle proděkanky řeší studenti, kteří se věnují akci Měsíc pro fakultu. „Ještě rozhodně nepadlo žádné finální rozhodnutí,“ řekla. Svíčky z pietního místa u hlavní budovy fakulty by se s největší pravděpodobností měly uskladnit také v prostorách univerzity, stejně jako svíčky z pietního místa před Karolinem.

Video
Video se připravuje ...

Ponurý úklid: Studenti uklidili svíčky a květiny z pietního místa před Karolinem. Anastazie Podhůrská

Měsíc pro fakultu

Na Palachově náměstí jsou v plánu další akce Měsíce pro fakultu, která má podle webu akce záštitu pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS). V plánu je například tradiční pietní akt, který v úterý 16. ledna připomene památku Jana Palacha.

Měsíc pro fakultu zahájili studenti pietním průvodem minulý čtvrtek, kdy symbolicky přenesli světlo ze svíček před Karolinem na náměstí Jana Palacha. Průvod prošel centrem Prahy, kolem sídla FF UK vytvořil symbolický lidský řetěz. Před hlavní budovou také zapálily děkanka FF UK Eva Lehečková a rektorka UK Milena Králíčková pietní oheň, který má připomínat oběti tragické střelby. Hořet by měl celý měsíc. O to, aby nevyhasl, se starají studenti.

Po vzoru prezidenta Havla

Trvalá připomínka ze svíček z pietních míst vznikla i po smrti prvního českého prezidenta Václava Havla. Plastiku Srdce pro Václava Havla ze zbytků svíček zapalovaných po jeho smrti na pietních místech po celém Česku vytvořili Lukáš Gavlovský a Roman Švejda. Pro vznik plastiky se podařilo shromáždit zhruba 5 000 kilogramů svíček. Z nich bylo získáno 2 300 kilogramů vosku a 2 700 kilogramů vytříděného odpadu.

Voskové srdce, do něhož jde vstoupit, bylo poprvé vystavené na piazzettě pražského Národního divadla. Následovala Litomyšl, hrad Grabštejn, brněnské Divadlo Husa na provázku, Zlín a zámek Uherský Ostroh. Časté stěhování plastiku poznamenalo, po restaurování ji autoři umístili nastálo v Litomyšli, kde je od roku 2014.

Fotogalerie
118 fotografií