Jeho mladší bratr David (59) totiž na fakultě akademicky působí, a to v Ústavu hudebníy vědy! A právě v den, kdy D. K. (†24) přišel na školu spáchat svůj barbarský čin, se nacházel v přímo v budově. Vyplývá to z popisu inkriminovaných minut, který na svých stránkách fakulta zveřejnila v úterý večer.

David je bratrem herce a moderátora StarDance Marka Ebena. Společně působí v kapele Bratři Ebenové.
Autor: Filozofická Fakulta Univerzity Karlovy

„Po ukončení kolegia ve 14:52 jsem v místnosti zůstala já a dvě asistentky, chystaly jsme se přemístit na vánoční zpívání s prof. Ebenem v prvním patře,“ rekapitulovala děkanka Eva Lehečková osudné minuty. Pár chvil nato se poprvé dozvěděla, že v budově je ozbrojenec a zabíjí na potkání. „Před začátkem zpívání do místnosti sekretariátu vběhl kolega vyučující ve čtvrtém patře ve zjevném rozrušení a volal, že se tam něco děje, probíhá útok, že je tam rozmlácený nábytek a někdo tam leží na zemi,“ vylíčila okamžiky hrůzy.

Ty jistě záhy zažíval i profesorův bratr Marek. Blesk se na něj včera obrátil s přímým dotazem, který si v telefonu i zobrazil, avšak do uzávěrky vydání na něj nezareagoval.

Spása v Rudolfinu

Bál se ale třeba i hudební publicista a moderátor Petr Korál (55), který s Davidem ještě ve středu točil pro Rádio Beat rozhovor. „Byla to neskutečně příjemná hodina, oba jsme si to užívali. Ve snu by mě nenapadlo, že za pár hodin bude všechno jinak – a zvlášť v Davidově případě. Doufám, že je v pořádku,“ přál si krátce po půlnoci děsivého dne. A vbrzku pod příspěvkem dostal konejšivou zprávu z debatního fóra FF UK: „Pokud vím, jsou v Rudolfinu včetně Davida Ebena.“ Informaci záhy další lidé potvrzovali už betonově: „David je v Rudolfinu.“

Policejní video ze zásahu:

Video
Video se připravuje ...

Nové záběry: Snajpr měl vraha z FF na mušce. Zabil se, když se studenti krčili na římse! Policie ČR

Mrazivá slova Marka Ebena

Kolem Vánoc mají u Ebenů vždycky napilno. Markovi obvykle krátce před nimi končí StarDance, v němž je dvorním průvodcem (celkem 12 řad od roku 2006). Osmnáctého prosince má Marek narozeniny, na Štědrý den je zase narozen jeho starší bratr Kryštof (69), profesí vědec z Akademie věd, a David slaví na Tři krále.

Do toho mají spoustu vystoupení, ať jako Bratři Ebenové, anebo David se svým souborem Schola Gregoriana Pragensis. „Jediný se tedy muzikou profesionálně živí, pro nás dva je to spíš zábava,“ upřesňoval v prosinci v rozhovoru pro iDnes.cz.

V něm mimo jiné rozebíral s autorem i vážné otázky života, smrti a reinkarnace. A také to, že název nového alba Ebenů Co my víme Kryštof označil skoro za bilanční záležitost. „Nikdo nevíme, jestli není naše poslední,“ měl prohlásit a mladší Marek odkýval: „Vzhledem k našemu věku může být posledním. Když se podívám kolem sebe… Kdo by řekl, že odejde třeba Honza Kalina ze Sto zvířat, Michal Ambrož nebo Meky Žbirka? Dlouhověkost se v naší profesi bůhvíjak nenosí. Snad kromě Rolling Stones – to je neuvěřitelné!“

A v duchu své veselé nátury přidal, že se to zkrátka jen nějak vymklo, a to včetně závěrečného songu Pěkné to bylo... „Neloučíme se, i když je dobré mít v záloze takovou píseň – co kdyby,“ pravil v rozhovoru. Ten byl publikován 16. prosince. A pět dní nato měl bratr David namále!

David Eben

Od roku 1993 v Ústavu hudební vědy na Karlově univerzitě David přednáší témata spojená s gregoriánským chorálem a liturgií. V roce 2003 obhájil doktorskou práci a čtyři roky nato získal docenturu. Chorál od té doby vyučoval i na univerzitě ve švýcarském Lucernu, pravidelně vede kurzy teorie a praxe i ve Francii či Belgii.

Fotogalerie
66 fotografií