Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Velký přehled: Po masakru nová pravidla! Co plánují univerzity? Turnikety, aplikace i psychopomoc

  • Autor: Veronika Dlesková - 
    6. 1. 2024
    05:00

    Po tragickém ozbrojeném útoku, který se odehrál jen pár dní před Štědrým dnem v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, české vysoké školy zpřísňují svá bezpečnostní opatření. A ačkoliv se budou zavádět systémová doporučení a ministr školství Mikuláš Bek (STAN) mluvil po setkání s představiteli vysokých škol tento týden i o střednědobých a dlouhodobých opatřeních, ke konkrétním krokům musí každá škola přistoupit rovněž individuálně. Co univerzity chystají? Opatření, která mohou udělat co nejdříve, je více. Od omezení nošení zavazadel do škol, přes turnikety, lepší informování pomocí aplikací, školení zaměstnanců i studentů až po psychologickou pomoc i prevenci. K čemu již jednotlivé školy sáhly a co nyní plánují?

  • 1.Filozofická fakulta zavřená do konce ledna

    „Jsme zraněni, ale ne zlomeni. Akademická obec vchází do nového roku se vztyčenou hlavou.“ Takto okomentovala situaci přesně dva týdny po tragické události na Filozofické fakultě rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková. 

    Hlavní budova Filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha zůstává uzavřena, a to minimálně do konce ledna. Důvodem je především technický stav budovy po policejním zásahu, poškození vybavení, zničení více než 130 dveří či nutnost zabezpečení administrativních materiálů a interních dokumentů. Ve společném prohlášení to uvedlo vedení Univerzity Karlovy a Filozofické fakulty. 

    „Analýzy plošně ukazují, že paleta nástrojů, jak zvedat bezpečnost v rámci vysokých škol, je hrozně veliká. Od toho, že začnete do každé budovy umožňovat vstup pouze studujícím a zaměstnancům, od toho, že začnete neumožňovat, přinášet si velká zavazadla, až přes informační technologie,“ přiblížila po středečním jednání se zástupci policie, ministerstva vnitra a ministerstva školství Králíčková.

    Důvodem nedostatečného zabezpečení některých vysokoškolských budov je podle rektorky chronické podfinancování této oblasti. „Vysoké školy v České republice neměly žádný dotační titul, žádnou finanční podporu, která by na to byla cílená. V minulosti existovala finanční podpora ministerstva vnitra pro základní a střední školy, bohužel vysoké školy byly z této podpory vyjmuty,“ vysvětlila Králíčková. 

    V reakci na tragickou událost se Univerzita Karlova v letošním roce pokusí implementovat rozšíření systému včasného varování, rozšíření nácviku chování osob v krizových situacích, posílení centrální bezpečnostní linky, revize personálního zajištění bezpečnosti v budovách či prohloubení spolupráce se složkami IZS a dalšími organizacemi. 

    „Kromě stávající nabídky odborné psychologické a duchovní pomoci zavádí Filozofická fakulta po konzultaci s odborníky takzvanou pedagogicko-psychologickou instruktáž pro zaměstnance, kteří jsou a budou v pravidelném kontaktu se studujícími. Instruktáž poskytne vodítka pro zvládání situací během setkání či atestací,“ doplnilo vedení univerzity a Filozofické fakulty v prohlášení. 

    Video  Rektorka Králíčková o obětech vraha: Potkávali jsme je na chodbách... V tyto těžké chvíle by nido z nás neměl zůstat sám  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 2.První změny do poloviny února

    Masarykova univerzita v Brně se v současné chvíli soustředí především na finalizaci systému včasného varování pro případ ohrožení. „Jde například o zasílání zpráv formou sms na mobilní telefony studujících a zaměstnanců, systému, který funguje stejně jako například u traumaplánů nemocnic, kterým dokážeme v krátkém čase oslovit dle aktuální situace jak vybranou skupinu studentů a zaměstnanců, tak celou univerzitu,“ uvedl pro Blesk mluvčí univerzity Radim Sajbot. 

    Finance i konkrétní doporučení pro studenty se budou na úrovni vedení Masarykovy univerzity teprve řešit. „Otázkou bezpečnosti se po tragických událostech na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy zaobíráme intenzivně, a to hned na mnoha úrovních. Byla aktivována činnost Bezpečnostního a krizového výboru Masarykovy univerzity, který se naposledy sešel v úterý,“ přiblížil Sajbot. „V průběhu vánočních svátků došlo také na setkání se zástupci Policie České republiky, přičemž všechna tato jednání mají jediný cíl, učinit prostor vysokých škol v rámci jejich možností co nejbezpečnější,“ dodal. 

    Masarykova univerzita má nastaven systém krizové komunikace a řízení. Posílení bezpečnosti se v současné době věnuje vedení univerzity i kolegium rektora, jehož členy jsou děkanky a děkani jednotlivých fakult. „Některé změny bychom rádi uvedli v život do poloviny února, kdy začíná další semestr,“ řekl mluvčí. „Dále připravujeme ve spolupráci s Policií České republiky proškolení pracovníků ostrahy a provozu a nastavení doporučení pro naše studující a zaměstnance, jak se chovat v případě krizových situací. Velký důraz klademe také na otázku kyberbezpečnosti,“ dodal. 

    Ve veřejném prostoru hojně diskutované bezpečnostní rámy nejsou podle Sajbota pro Masarykovu univerzitu řešením. „Tento typ ochrany lze efektivně praktikovat pouze v budovách se striktně omezeným počtem vstupů, například v případě výškových budov s malým půdorysem nebo u objektů s chráněným perimetrem, což není případ Masarykovy univerzity, která disponuje desítkami budov se stovkami různých vstupů a obrovským pohybem desítek tisíc studujících a zaměstnanců v těchto budovách,“ vysvětlil mluvčí. 

     

  • 3.ČVUT omezilo přístup do budov

    České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze ihned po tragické události na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy významně omezilo přístup do svých budov. „Na bezpečnostních opatřeních pracujeme. Vznikla a vznikají ve spolupráci s děkany jednotlivých fakult, řediteli ústavů a bezpečnostním ředitelem ČVUT,“ sdělila Blesku Kateřina Veselá z rektorátu univerzity. 

    Podobně jako další univerzity se ČVUT rozhodlo nezveřejňovat konkrétní opatření. „Byli bychom sami proti sobě,“ vysvětlila Veselá. „Věříme, že se podobná událost nebude na žádné vysoké škole ani jinde v ČR opakovat,“ dodala. 

  • 4.Nový post bezpečnostního konzultanta

    Na Západočeské univerzitě v Plzni v lednu začíná působit konzultant bezpečnosti. Jde o zcela nový post, jehož vznik vedení školy původně plánovalo na jaro letošního roku, ovšem tragické události na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy celý proces uspíšily.

    „Prvním oficiálním úkolem konzultanta bude vypracování auditu bezpečnosti na Západočeské univerzitě, vyhodnocení bezpečnostní situace a navržení vhodných krátkodobých a střednědobých opatření,“ uvedl pro Blesk Pavel Korelus z odboru komunikace Západočeské univerzity. „Právě to by mělo ukázat, jak nejsmysluplněji využít finanční prostředky pro vysoké školy,“ dodal s tím, že zákaz přinášení objemných zavazadel nebo podobná doporučení univerzita zatím nevydala. 

    Na budovy Západočeské univerzity dohlíželi bezprostředně po tragické události policisté. „Policisté budou na univerzitní budovy stejným způsobem dohlížet například 30. ledna, kdy se koná Den otevřených dveří všech našich fakult,“ řekl Korelus. „Chceme zajistit maximální možnou bezpečnost komukoliv, kdo se Dne otevřených dveří zúčastní, tedy nejen budoucím uchazečkám a uchazečům a veřejnosti, ale samozřejmě i našim vyučujícím, studujícím a všem, kteří se na akci podílejí,“ doplnil. 

  • 5.AMU pokračuje v bezpečnostních školeních

    Akademie múzických umění (AMU) v Praze se bude v otázce zvýšení bezpečnosti řídit doporučeními, která vzešla ze středeční schůzky České konference rektorů s ministrem školství. Blesku to sdělila projektová manažerka AMU Hana Šťastná. 

    Nová bezpečnostní opatření a posílení těch stávajících se budou projednávat na kolegiu rektorky, které proběhne v příštím týdnu. „Opatření samozřejmě uzpůsobíme chodu našich fakult – Filmové a televizní, Hudební a taneční a Divadelní,“ dodala Šťastná s tím, že na všech pracovištích je pro studující i zaměstnance nabízena psychologická podpora.

    „V minulosti již proběhlo školení na krizové situace především při produkci akcí pro studující kateder produkce a dále byli proškoleni zaměstnanci Divadla DISK. V těchto školeních jak zaměstnanců tak i studujících budeme pokračovat i nadále,“ sdělila Šťastná. 

     

  • 6.Nová funkce v aplikaci Univerzity Palackého

    Univerzita Palackého v Olomouci (UP) ještě před Vánocemi upravila oficiální univerzitní aplikaci, jejímž prostřednictvím je schopna urychleně informovat 21 tisíc uživatelů z řad studentů i zaměstnanců v případě mimořádné události. „Do této aplikace jsme prakticky přes noc přidali novou funkcionalitu, která umožní osobám s příslušným oprávněním odeslat krizové oznámení. Během několika málo minut jsme tak schopni informovat o případném nebezpečí všechny uživatele naší mobilní aplikace,“ sdělil Blesku mluvčí univerzity Egon Havrlant.

    Jednání o zvýšení bezpečnosti pokračují i po novém roce, a to jak na úrovni univerzity, tak i v rámci České konference rektorů ve spolupráci s ministerstvy a policií. „V tomto týdnu jsme na portálu univerzity zveřejnili soubor bezpečnostních doporučení pro studenty a zaměstnance UP, na kterém jsme pracovali i během svátků,“ řekl Havrlant. 

     

    „Co se týká dalších opatření, která můžeme realizovat v dlouhodobějším horizontu, chceme k nim přistupovat aktivně, ale uvážlivě,“ dodal mluvčí s tím, že kroky vedoucí k větší bezpečnosti studentů a zaměstnanců bude vedení univerzity konzultovat s policií a dalšími odborníky. „Se státní i městskou policií jsme v kontaktu, chceme také využít jejich zkušeností při vyhodnocování a nastavování bezpečnostní situace na univerzitě. Dohodli jsme se rovněž na tom, že budeme policisty informovat o všech našich akcích, na kterých počítáme s účastí většího počtu osob,“ doplnil Havrlant. 

    V loňském roce univerzita organizovala školení zaměřené na zvyšování odolnosti měkkých cílů. „I s ohledem na současnou situaci v nich chceme pokračovat s větší intenzitou a pokusíme se navýšit jeho kapacity,“ řekl mluvčí a dodal, že zaměstnanci o tento typ školení projevují zájem a pro studenty nebudou povinná.

    Ani olomoucká univerzita nepovažuje bezpečnostní rámy za praktické bezpečnostní opatření, a to především kvůli personální i finanční náročnosti. „Máme bezmála 70 budov po celém městě, téměř každá budova má dva nebo tři vchody,“ uvedl Havrlant. „Univerzita je navíc ze své podstaty otevřeným prostředím, nechceme se uzavírat světu. Postup v řešení bezpečnostních otázek se nyní diskutuje napříč českým vysokým školstvím a uvidíme, co se ukáže jako rozumné a účelné,“ uzavřel mluvčí. 

  • 7.Bezpečnostní opatření určí až výsledky jednání s policií

    Janáčkova akademie múzických umění, jež sídlí v Brně, bude konkrétní bezpečnostní opatření zavádět podle výsledku jednání se zástupci Policie ČR Jihomoravského kraje, které proběhne v polovině ledna. Blesku to sdělil tiskový mluvčí univerzity Radoslav Pospíchal. 

    „Bezpečnostní rizika a vhodná opatření vzhledem k našim podmínkám nyní interně konzultujeme,“ řekl Pospíchal s tím, že se škola bude řídit odbornými doporučeními policistů. 

     

  • 8.Do budov ČZU jen se vstupní kartou

    Česká zemědělská univerzita (ČZU) v Praze bezprostředně po útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy s okamžitou platností zvýšila bezpečnostní opatření v kampusu. „S účinností od 2. ledna 2024 zůstávají všechny budovy České zemědělské univerzity v Praze nadále uzavřeny až do odvolání. Přístup do budov je možný pouze prostřednictvím vstupní karty,“ řekla Blesku mluvčí univerzity Karla Mráčková. 

    Odbor bezpečnosti ČZU navíc připravil přednášky na téma aktivní útočník. „Přednášky jsou v prvotní fázi určeny pro zaměstnance ČZU, kteří takto proškoleni budou moci sdělit informace a pokyny studujícím, bude-li to potřeba. Přednášky na téma bezpečnost a krizové situace plánujeme následně také pro studující,“ přiblížila Mráčková. Definitivní návrh a zavedení střednědobých a dlouhodobých opatření bude podle mluvčí možný mimo jiné po důkladné analýze všech budov a dalších objektů.

    Zvýšená bezpečnostní opatření na univerzitě platí i během právě probíhajícího zkouškového období. „Na základě jednání o bezpečnosti na vysokých školách s rektorkami a rektory, ministrem školství a Policií ČR, a současně na základě každodenního jednání Krizového štábu ČZU, byla přijata další opatření k zajištění bezpečnosti v areálu ČZU,“ sdělila Mráčková s tím, že o dalších přijatých preventivních bezpečnostních opatřeních není v současné době možné informovat. 

  • 9.Stěžejní je kombinace ochrany a prevence

    Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava bude případné změny v bezpečnostních opatřeních zavádět po konzultaci s Krajským ředitelstvím PČR tak, jak jí doporučilo ministerstvo školství. Blesku to sdělila tisková mluvčí univerzity Petra Halíková. 

    „V návaznosti na tragickou událost na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy byla ihned na VŠB – Technické univerzitě Ostrava zavedena zvýšená bezpečnostní opatření včetně zvýšení pohotovosti ve všech objektech,“ přiblížila mluvčí s tím, že omezení vstupu s objemnými zavazadly škola zatím nezavedla, ale toto opatření je předmětem diskuze. 

    „Bezpečnost našich studentů a zaměstnanců je dlouhodobě prioritou, pravidelně aktualizujeme bezpečnostní protokoly pro možné situace, například evakuace, provozní havárie nebo požární poplach,“ řekla Halíková. „Nyní budeme řešit možné varianty posílení bezpečnosti i prevence včetně jejich nacenění. Za stěžejní v tuto chvíli považujeme právě nejlepší možnou kombinaci ochrany a prevence, samozřejmě v souladu s funkčním psychologických poradenstvím pro studenty a zaměstnance,“ dodala mluvčí. 

     

  • 10.Veterinární univerzita monitoruje sociální sítě

    Veterinární univerzita v Brně se rozhodla v současné chvíli nezveřejňovat konkrétní bezpečnostní opatření, jež zavádí. Týkají se ale především zvýšení ostrahy v areálu univerzity, monitoringu sociálních sítí, proškolení akademických pracovníků a zaměstnanců v oblasti bezpečnosti na univerzitě a reakce na mimořádné události.

    Opatření se týkají i informovanosti studentů a psychologického poradenství pro studenty a zaměstnance univerzity. Blesku to sdělila mluvčí univerzity Soňa Šmahelová. Další postup vedení školy koordinuje s ostatními univerzitami, ministerstvem školství a Policií ČR. 

     

  • 11.Pardubická univerzita vyhodnocuje současný systém

    Právě probíhající zkouškové období dává Univerzitě Pardubice možnost debatovat a pečlivě vyhodnotit všechna opatření, která připadají v úvahu. Blesku to sdělila mluvčí univerzity Martina Macková. „Chceme směřovat k zavedení takových opatření, která budou efektivní a zároveň udržitelná,“ dodala Macková s tím, že o jednotlivých možnostech škola jedná s bezpečnostními experty. 

    „Konkrétně diskutujeme například nad možnými omezeními vstupu do některých budov, respektive do některých prostor univerzity, nad možným zefektivněním systému komunikace v rámci krizových situací, nad posílením prevence a psychologické podpory a nad inovací bezpečnostního manuálu,“ řekla Macková. 

    Pardubická univerzita vyhodnocuje i systém krizových situací, který je na škole v současné době zavedený. „O zavedení případných nových opatřeních rozhodneme v nejbližší době,“ doplnila mluvčí. 

  • 12.Skříňky na velká zavazadla a turnikety

    Otázky bezpečnostních opatření intenzivně řeší i vedení Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. „V nejbližší době plánujeme realizaci bezpečnostního školení v součinnosti s Policií ČR pro rozšířené kolegium rektora, které se začátkem semestru použijeme i pro proškolení dalších zaměstnanců a studentů,“ uvedl pro Blesk mluvčí univerzity Štěpán Kuděj. 

    „Společně s tím proběhne aktualizace provozních řádů budov, aktualizace zpracovaných rizik, případně dalších navazujících dokumentů,“ doplnil mluvčí. Konkrétní opatření bude škola zavádět na základě doporučení Policie ČR a ministerstva školství. Předmětem diskuze jsou například skříňky na velká zavazadla, turnikety nebo svolávací systémy. 

    Podobně jako další školy se Jihočeská univerzita rozhodla nezveřejňovat konkrétní kroky vedoucí ke zvýšení bezpečnosti studentů i zaměstnanců. „Vedení univerzity se shodlo na tom, že o konkrétních realizovaných sekuritizačních opatřeních nebudeme příliš informovat, protože nechceme oslabovat jejich případnou účinnost. Nepochybně však můžeme uvést, že k tomu patří i nový pohled na adaptační mechanismy na podobné události,“ vysvětlil Kuděj. 

  • 13.UMPRUM plánuje informační kampaň

    V reakci na tragickou událost na Filozofické fakultě provádí vedení Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM) kontrolu nastavených bezpečnostních opatření a analýzu rizik.

    „Nejbližším krokem bude nastavení přímé komunikace s Policií ČR a s bezpečnostními experty, s jejichž pomocí chceme zahájit koordinovanou informační kampaň pro posílení schopnosti studujících i pedagogů reagovat v krizových situacích,“ řekla pro Blesk Kamila Stehlíková z oddělení vnějších vztahů UMPRUM. 

    „Zároveň posílíme psychologickou péči zaměřenou na prevenci a zvýšení psychické odolnosti, abychom zvýšili bezpečnost a snížili posttraumatické dopady,“ dodala Stehlíková. 

     

  • 14.Ostravská univerzita již provádí první kroky

    Ostravská univerzita po tragickém útoku na Filozofické fakultě postupně zavádí některá opatření. O jejich konkrétní podobě se ale rozhodne až po setkání zástupců univerzity s Policií ČR a příslušnými ministerstvy. „Poté budeme informovat studenty, zaměstnance a veřejnost,“ přiblížila mluvčí univerzity Dita Ondrejková s tím, že se škola bude řídit doporučeními, která z těchto jednání vyplynou. 

     

  • 15.Královéhradecká univerzita vítá vznik pracovní skupiny

    Univerzita Hradec Králové se v návaznosti na středeční jednání představitelů Policie ČR, představitelů vysokých škol a zástupců ministerstva vnitra a ministerstva školství zaměří na konkrétní oblasti zvýšení bezpečnosti studentů i zaměstnanců.

    Královéhradecká univerzita provede analýzu bezpečnostní situace a s tím související set opatření k aplikování, a to na základě konzultace a doporučení odborníků z řad bezpečnostních složek. Zaměří se na rozvoj a implementace systému včasného varování v podobných krizových situacích, školení a nácvik řešení krizových situací pro studenty i zaměstnance a na prevenci a adekvátní terapeutickou a psychologickou podporu pro studentky a studenty jako prevenci podobných situací. K dispozici budou i instruktážní materiály a videa. Blesku to sdělil mluvčí univerzity Jakub Novák. 

    „Zároveň vítáme avizovanou vznikající pracovní skupinu MŠMT, MV a představitelů VŠ, jejichž metodiku budeme následně velmi rádi využívat a aplikovat, vždy v kontextu doporučení bezpečnostních složek, se kterými jsme aktuálně v intenzivním kontaktu,“ doplnil Novák. 

  • 16.Školení pro zaměstnance i studující

    Mendelova univerzita v Brně v současné chvíli připravuje opatření ke zvýšení bezpečnosti mimo jiné ve spolupráci s Policií ČR. „Ve spolupráci s odborníky provedeme zhodnocení bezpečnosti areálů naší univerzity a zabezpečení kritických míst,“ řekla Blesku mluvčí univerzity Tereza Pospíchalová. 

    V průběhu roku proběhnou školení o tom, jak postupovat v případě mimořádné situace. „V první fázi bude školení zahrnovat přednášku o typech útoků a jak se zachovat, ve druhé fázi proběhne praktický nácvik krizových situací. Základem bude proškolení zaměstnanců a zaměstnankyň univerzity, možnost zaškolení budou mít samozřejmě i studující,“ upřesnila Pospíchalová. 

    „V současné době připravujeme metodický pokyn pro studenty i zaměstnance a sadu dalších doporučení, která na sebe budou navazovat,“ uvedla mluvčí. „Za nejdůležitější považujeme v rizikových situacích znalosti, jak správně reagovat. Proto jsou v plánu zmíněná školení ve spolupráci s Policií České republiky,“ dodala. 

  • 17.Osoba odpovědná za bezpečnost

    Slezská univerzita v Opavě se v souvislosti s útokem na Filozofické fakultě chystá přijmout celou řadu opatření, přičemž pokládá za stěžejní, aby tato opatření nebyla plošná, ale systémová a odrážela míru rizikovosti provozu konkrétních univerzitních pracovišť. Blesku to sdělila mluvčí univerzity Karin Martínková. 

    Kvůli realizaci krátkodobých bezpečnostních opatření je škola v kontaktu s krajským ředitelstvím Policie ČR. „Základem pro další aktivity bude analýza rizik na daných pracovištích, která zdůvodní výběr vhodných opatření a jejich implementaci,“ řekla mluvčí s tím, že v řešení je i možnost omezení vnášení velkých zavazadel či instalace odkladných boxů. 

    „Na univerzitě by také mohla začít působit osoba, která bude za implementaci bezpečnostních opatření odpovědná a ve spolupráci s Policií ČR budou také probíhat školení zaměstnanců i studentů zaměřené na nácvik řešení krizových situací,“ přiblížila Martínková. 

    „Současně bude Slezská univerzita pracovat na přípravách střednědobých opatření, kdy na univerzitě musí vzniknout plány krizové připravenosti, které budou navazovat na metodiky na národní úrovni,“ pokračovala mluvčí. „Předpokládáme, že výsledkem bude systém včasného hlášení mimořádné situace prostřednictvím informačních systémů či podobných opatření, upozorňující na nebezpečí, s pokyny k dalšímu postupu,“ dodala.