Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Masový vrah na filozofické fakultě zastřelil 14 lidí: Milionovou půjčku získal na nákup zbraní?

Autor: jel - 
4. ledna 2024
11:57

K obrovské tragédii došlo ve čtvrtek 21. prosince 2023 na na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Čtyřiadvacetiletý student tam zavraždil 14 nevinných lidí, sám pak spáchal sebevraždu. Policisté následně zjistili, že útočník byl majitel zbrojního průkazu a vlastnil arzenál zbraní v hodnotě stovek tisíc korun. Nabízela se tak otázka, kde na zbraně vzal peníze. Údajně měl dostat více než milionovou půjčku.

Strašná událost před vánočními svátky zasáhla celé Česko. Masový vrah 21. prosince nejprve doma v Hostouni zastřelil otce a následně se vydal do budovy filozofické fakulty, kde rozpoutal peklo. Během svého řádění šílenec zavraždil 13 lidí, čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno, někteří velmi těžce. Útočník pak spáchal sebevraždu.

Policie pak uvedla, že střelec měl zbrojní průkaz a povolení k držení osmi zbraní. Dvě z toho byly tzv. dlouhé, tedy takové, s nimiž lze střílet na velkou vzdálenost. Obě použil během útoku na fakultě.

Balistická expertíza zbraní, které patřily masovému vrahovi, pak prokázala, že jedna z nich byla použita také při dvojnásobné vraždě v lese v Klánovicích. Tam útočník 15. prosince zastřelil tatínka (†32) a teprve dvouměsíční holčičku.

Vzhledem k tomu, že hodnota celého arzenálu je několik set tisíc korun, nabízí se otázka, kde vzal čtyřiadvacetiletý student finanční prostředky na jeho pořízení. Podle zjištění serveru iDnes získal střelec více než milionový úvěr. Není však jasné, zda mu jej poskytla banka či nebankovní společnost. 

Video  Lidé u Karolina uctívají památku zesnulých. (22. prosince 2023)  - Blesk.cz - David Malík
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání