Čtyřiadvacetiletý student FF UK ve čtvrtek 21. prosince v budově fakulty na náměstí Jana Palacha zabil 13 lidí, čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Ještě předtím pachatel podle policie zabil svého otce v Hostouni na Kladensku. Mladíka, který se po činu na fakultě zastřelil, spojili policisté také s případem vraždy Martina (†32) a jeho dvouměsíční dcery v Klánovickém lese na okraji Prahy z 15. prosince.

Video
Video se připravuje ...

Lidé svíčkami zaplnili celé schodiště před vstupem do budovy Filozofické fakulty UK. Blesk

Laické teorie veřejnosti jsou bezpředmětné

„Ve chvíli dalšího procesního vývoje bude jasnější, jaké z vyšetřovacích teorií se potvrdily a jaké závěry je možné vzít za prokázané. Státní zastupitelství vnímá zájem veřejnosti na tom být o předmětných trestných činech informována a lze též předpokládat, že právě v souvislosti s dalším procesním vývojem věci bude možné v zákonných mantinelech uvolnit další oficiální a potvrzené informace, a to minimálně prostřednictvím sdělovacích prostředků,“ uvedl Cimbala.

Apeloval na veřejnost, aby vycházela z oficiálních vyjádření policie a státního zastupitelství. K jiným zdrojům by podle něj lidé měli přistupovat aktivně a podrobovat je kritickému uvažování. „Též je vhodné si položit otázku, zda zdroj informací dané problematice vůbec rozumí, či rozumět může. Je vhodné se též zamyslet nad okolnostmi, zda vyslovené teorie obsahují pouze pro posluchače/čtenáře šokující jednostranné informace, které je mají zaujmout, nebo se jedná o analýzy vycházející z ověřených a ve veřejném prostoru již dostupných informací,“ podotkl mluvčí.

Řízení za zavřenými dveřmi

Neveřejnost přípravného řízení podle Cimbaly chrání mimo jiné strategii a metody odhalování trestné činnosti. Informace, které by mohly rozptýlit některé pochybnosti veřejnosti, by podle mluvčího mohly být v budoucnu zneužity při páchání jiné trestné činnosti. Policie veškerá veřejná vyjádření vztahující se ke střelbě na FF UK či vraždě v Klánovicích monitoruje, zabývá se ale pouze těmi projevy, které již překračují hranici umožňující dovození trestněprávní odpovědnosti, doplnil mluvčí.

„Nyní je nutné vyčkat na konečné závěry, které vyplynou z řádného a zákonného přípravného řízení, kdy není možné zákonný požadavek na neveřejnost přípravného řízení upozaďovat toliko z důvodu zvědavosti, či z důvodů reakcí na uveřejňování nepravdivých či zavádějících subjektivních teorií,“ uzavřel Cimbala.

Fotogalerie
88 fotografií