Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Politolog o večírku na ministerstvu práce: Jurečka má problémů hned několik! A komunikaci nezvládá

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
5. ledna 2024
05:00

Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) čelí kritice za večírek na MPSV, který se konal v den masakru na filozofické fakultě, ale podle politologa Lukáše Jelínka má problémů hned několik. Ministr, který se nejprve pokusil problém „vymlčet“, nezvládá podle politologa komunikaci ani u základních věcí. Jelínek byl v pořadu Epicentrum na Blesk.cz k šéfovi lidovců kritický i z toho pohledu, že podle něj nepůsobí jako silný a výrazný ministr. Jurečkovu omluvu za vánoční večírek v době tragických událostí pak Jelínek považuje za nedůstojnou a necitlivou. Proč?

V KDU-ČSL naplánovali svůj celostátní volební sněm na říjen tohoto roku, tedy po volbách do evropského parlamentu i do krajských zastupitelstev. To, zda by případný neúspěch ve volbách mohl být pro šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečku osudový, politolog Jelínek nevylučuje: „Marian Jurečka má několik problémů, především tedy se zdá, že není úplně výrazným nebo silným ministrem práce a sociálních věcí, který by zvládal konflikty s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou.“   

Reakce horší než večírek samotný?

Jelínek připomněl i jeho reakce na dílčí kauzy, „z nichž ta nejaktuálnější je večírek na ministerstvu krátce před Vánoci v době, kdy se v Praze o kousek dál na filozofické fakultě střílelo“.

„Tak to mám pocit, že pan Jurečka často ani nezvládá komunikaci nebo vysvětlování takovýchto, člověk by řekl, celkem základních věcí, na které musí být politik připravený,“ míní politolog, podle kterého to negativně ovlivňuje vnímání celé strany.  

Jelínek kritizoval neuspokojivý přístup k vysvětlení události, Jurečkovo mlčení i neschopnost čelit kritice. Problematický podle něj není jen samotný večírek, ale také Jurečkova omluva, která přišla až necelé dva týdny po tragické události, kdy střelec zabil čtrnáct lidí a dalších 25 zranil. „Ta reakce je ještě mnohem horší než to, že probíhal ten samotný večírek,“ uvedl Jelínek.

Necitlivá omluva

Omluvu ministra práce označil politolog za nedůstojnou a necitlivou, což podle něj může poškodit nejen jeho obraz konzervativního politika, ale i celé strany.

„Taková ta odpověď, pokud, a kdyby, a tak teda já se vám omluvím, tak to mně přijde nedůstojné a strašně necitlivé, protože jako by si ani zpětně úplně neuvědomil to, jak můžou ty události vyhodnocovat lidé, kteří na té filozofické fakultě o někoho přišli nebo byli svědky těch událostí,“ míní Jelínek.

Velkým otazníkem je pro politologa Jelínka celý časový sousled událostí. „Já neumím pochopit, že my běžní smrtelníci, kteří jsme se mezi třetí a čtvrtou hodinou tenkrát v ten čtvrtek odpoledne dozvěděli, co se děje, tak tyto informace, že neměl Marian Jurečka až do 19 hodin – člen vlády, místopředseda vlády a člen  bezpečnostní rady státu najednou nemá informace o tom, že se v centru města vrší mrtví, tak v tom případě buďto nefunguje stát, nefunguje policie, nefungují tajné služby, anebo špatně funguje Marian Jurečka,“ shrnul ve studiu Blesku.

Video se připravuje ...
Další videa